Tiffy si verjetno spoznal/a v knjigi Sostanovalca (The Flatshare) izpod peresa Beth O’Leary. Če knjige ne poznaš pokukaj tukaj: recenzija (Goodredas). Še vedno pa lahko mirno prebereš sledečo objavo, saj ne izdam zgodbe.

Kot vedno: objava ne vsebuje spoilerjev

Sostanovalca (naslovnica knjige)

V vsakdanjem življenju vsakodnevno iz oči zremo težavam. Težko smo objektivni in prevečkrat se nam zdijo naši problemi veliko večji kot so v resnici. Zato pa imamo prijatelje. Pri njih lahko vidimo ‘primer dobre prakse’, a kaj ko nas v danem trenutku to naredi le še bolj vznemirjene.

Zato sem se tokrat osredotočila na knjižno junakinjo. Med branjem se mi je večkrat zazdelo, da ona je pa res fejst punca. In mislim, da ni nič narobe če ji poskusim biti malo bolj podobna.

Kaj dela Tiffy tako posebno?

  • Ne obremenjuje se z mnenjem drugih

Tiffy je drugačna. Na ulici bi jo najverjetneje v hipu opazil/a. Če si brala Ob tebi od Jojo Moyes potem si lahko glavni junakinji predstavljaš precej podobno. No, vsaj jaz sem si ju, do neke mere. Oblečena je živahno, ima kričeče rdeče lase in je rahlo višja od večine ženske populacije. Pa ji za to ni kaj dosti mar. Ona se enostavno ne ozira za začudenimi pogledi, niti jih ne opazi.

  • Spoštuje druga mnenja

Čeprav se ne strinja, bo sogovorniku dovolila, da pove do konca. To se najbolj pokaže pri neštetih pogovorih z Mo in Gerty. Všeč mi je, da se dinamika pokaže tudi v knjigi in ni vse kakor iz škatlice. Kljub vsemu pa so neločljivi in držijo skupaj. In tole medsebojno spoštovanje se mi zdi res super, marsikdaj se namreč zgodi, da sogovornik ne želi niti prisluhniti tvojemu mnenju, saj ima pa vendar on prav.

  • Rada pomaga

Bi soboto raje preživela v službi ali doma? Za Tiffy to niti ni tako težko vprašanje. Prijateljica potrebuje pomoč in zato bo njej. Ne pravim, da se ni nikoli postavila zase in da jo drugi izkoriščajo. Menim le, da je sočutna oseba, ki ji je mar za druge. Po drugi strani pa je res tudi, da vseeno izrazi svoje mnenje in ne dela uslug kar vsepoprek.

  • Ne spreminja se za nikogar

To se malo navezuje na prvo točko (ne obremenjuje se z mnenjem drugih). A tukaj se ne gre toliko, da se ne ozira na mnenja drugih – govorimo o videzu, ampak bolj za dejstvo, da se pač ne bo spremenila. Čeprav ji je bilo rečeno, kako naj bo oblečena. Ona ne bi bila ona, če ne bi opravi dodala nekaj svojega.

  • Je vedno dobre volje

Super je če smo dobrovoljčki in nje skoraj nič ne ustavi. Je kakor energijska bombica, ki se nikoli ne izprazni. Še posebej je to opazno v primerjavi z ostalimi, ki so mrki in slabovoljni. V knjigi teh drugih ni tako veliko, a če si knjigo prebral/a si le poskusi Tiffy predstavljati v kateri drugi knjigi, ali pa kar v svojem vsakdanu. Stavim, da bi s svojo energijo vsaj malo izstopala.

  • Prizna, ko potrebuje pomoč

Hja, nekaj časa že traja. Ampak tudi tako je ok, dokler na koncu storimo pravo stvar. Včasih si je določene stvari težko priznati in jih zanikamo pred drugimi in celo pred sabo. A pomembno je, da na koncu priznamo, da potrebujemo pomoč. S tem ni nič narobe!

Meni se zdi Tiffy drugačna od ostalih knjižnih junakov. A po drugi strani je tudi knjiga Sostanovalca nekaj posebnega. Ne pravim, da moraš biti živahen kot ona, in se nenavadno oblačiti. A bodi dober in poplačalo se ti bo.

Če knjige Sostanovalca še ne poznaš ti jo priporočam. Sama sem jo ocenila s 4 zvezdicami, saj je hitro berljivo in lahkotno poletno branje.

author-sign

Leave A Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberi tudi: