O knjigi

Originalen naslov | Title: A Court of Mist and Fury

Prevod | Translated:   / (na žalost ne)

Avtor | Author: Sarah J. Maas

Zbirka | Series: A Court of Thorns and Roses #2

Oznake | Labels: young adult, fantazija, ljubezen
young adult, fantasy, love

Povezavi | Links: goodreads, Amazon

Prebrano | Date read: 23.6.2017 (Juny 23, 2017)

Kratka vsebina

Feyre se je rešila Amarathinega primeža in se vrnila v Spring Court, ampak cena za to je bila ogromna. Čeprav ima sedaj moči High Fae je njeno srce ostalo enako, človeško in nesposobno pozabiti grozote, ki jih je storila, da je osvobodila Tamlinove ljudi.

Prav tako pa Feyre nikakor ni pozabila na kupčijo, ki jo je sklenila z Rhysandom, High Lordom iz Night Courta.

Vendar pa mir še ni dosežen, saj višje zlo preži nanje in ravno Feyre je lahko ključ do njihove odrešitve. Ampak samo, če bo izkoristila svoje na novo pridobljene moči, osvobodila svojo dušo in ugotovila, kakšno usodo si želi tako zase kakor tudi za svet v katerem živi.

Moje mnenje

Takoj, ko sem prebrala A Court of Thorns and Roses (mnenje si lahko prebereš na tej povezavi) sem začela z naslednjim delom. Čeprav sem jo brala ob vsakem možnem trenutku, mi je vzelo celih 49 DNI! Razlogov za to je več. Naj ti predstavim samo nekaj glavnih.

 1. Začelo se je izpitno obdobje.
 2. Nisem želela brati, ko sem bila zaspana.
 3. Branje na avtobusu sem si omejila le na 1 uro.
 4. Ko sem brala sem želela biti udobno nameščene.
 5. Nisem je hotela dokončati!

Prepričana sem, da lahko na prste na rokah naštejem knjige, ki sem jih brala počasi z namenom, da se zgodba ne bi končala. Ponavadi jih ne le preberem, dobesedno požrem jih in pri tem ne jem, spim, diham, živim.

Ampak ne pri A Court of Mist and Fury. A-a! Pri tej knjigi sem želela uživati. In to tudi sem.

Knjiga je fantastična. Če me je prvi del navdušil, me je ta pripravil do evforije. Stil pisanja me je popolnoma prevzel in že sedaj se veselim vseh prihodnjih knjig, ki jih bom prebrala izpod peresa te mojstrice besed, ki se podpisuje pod ime Sarah J. Maas.

Čeprav je knjiga nadaljevanje ima v sebi nekakšen drugačni čar. Prvi del me je prevzel s svojo pravljičnostjo, svetom, liki in romantičnostjo. Drugi del pa vse to postavi še eno stopničko višje. Zgodba ni več samo pravljična ampak pridobi filmske elemente, svet je še bolj dodelan, liki odvržejo maske in romantičnost se začne prepletati z nevarnostjo, spletkami in ljubeznijo. Knjiga me je pripravila tako do smeha, zardevanja, zavijanja z očmi in joka*. Da, prav si prebrala. Ob branju sem tudi jokala.
* jokam samo pri res fantastičnih knjigah.

feyre

Feyre sedaj ni več naivno, zaljubljeno dekle, ki bi storilo vse, PRAV VSE za svojo ljubezen. Sedaj je ugotovila, da imajo njena dejanja posledice in da te niso vedno takšne kot jih pričakuješ. Zaradi darov, ki jih je dobila se mora ponovno naučiti živeti, tako sama s sabo kakor tudi z drugimi. In ljudje, ki ji bodo stali ob strani znajo presenetiti.

V tem delu izvemo več tudi o drugih likih, ki so se pojavili v prejšnjem delu. Eden izmed njih je tudi Rhysand. Se še spominjaš kupčije, ki jo je sklenila z njim? Če se je ne, si lahko prepričana, da je on ni pozabil. In knjiga ne bi bila niti pol tako dobra, če bi jo!

Dogajanje je tako lahkotno kakor tudi napeto. Všeč mi je, da se je počasi stopnjevalo in nato ponovno umirilo in tako naprej. Dogodki so se razvijali v skladu z resničnostjo, katero poznamo tudi mi. Recimo: če pošlješ pismo, moraš počakati nekaj dni, da ga oseba prejme, prebere in nato moraš še počakati, da ti je odgovor dostavljen. To se mi je zdelo res super, saj si se v zgodbo posledično lahko še bolj vživel in razumel njena pravila. Vedel si, da je tako tudi v našem svetu. Pri drugih knjigah pa je dogajanje ponavadi malo iznakaženo. Junak si nekaj zaželi, pošlje pismo, naslednji dan dobi odgovor, ki mu ustreza in zgodba teče naprej.


Knjiga s svojimi 626 stranmi zgodbi res nudi prostor za razvoj, dodelanost trenutkov in podrobne opise, kjer so le ti potrebni.

Prepričana sem, da bo tudi tebe nadaljevanje navdušilo. Če se po kakšnem čudežu nisi navdušila nad prvim delom, potem moraš tega nujno prebrati. Mogoče se ti zdi, da blefiram ampak zgodba je prav zares drugačna, ozračje se spremeni in naj še enkrat poudarim, da liki pokažejo svoj pravi obraz! Oh in najboljši del – malenkosti iz prejšnjega dela začnejo dobivati smisel

Mene je tale zgodba popolnoma navdušila, še več! Postala je ena izmed mojih najljubših knjig!

ocena: fantastična
Naj citati

“To the people who look at the stars and wish, Rhys.”
Rhys clinked his glass against mine. “To the stars who listen— and the dreams that are answered.”

There are good days and hard days for me—even now. Don’t let the hard days win.

– citat iz knjige

And I wondered if love was too weak a word for what he felt, what he’d done for me. For what I felt for him.

When you spend so long trapped in darkness, you find that the darkness begins to stare back.

– Feyre (A Court of Mist and Fury)

Life is better when you’re around.

– citat iz knjige A Court of Mist and Fury

Prebrala pa sem tudi zadnji del trilogije A Court of Wings and Ruin (recenzija je tukaj).

Zanima me tvoje mnenje o A Court of Mist and Fury.

author-sign

2 Comments

 1. Joj, tako si pa ne bi smela spoilati hihi Upam, da nisi izvedela kaj ključnega.
  Drugače pa hvala za lepe besede 🙂 In nujno moraš prebrati knjige, da bova potem kakšno rekli.

  Moje (v tiskani obliki) so že na poti. Juhej! Komaj čakam, da prispejo in jih lahko še enkrat preberem <3

 2. Jaz še vedno berem prvi del in ker mi je všeč, se mi nikamor ne mudi. Sem bila pa tako zelo radovedna, kaj se bo zgodilo, da sem polistala naprej po knjigi in nato še po drugem delu. Morda tega ne bi smela narediti, ampak sedaj vem, da zgodba postaja le še boljša 🙂

  Super si napisala to objavo 😀

Leave A Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberi tudi: