Iskala sem napeto, zanimivo in srhljivo knjigo, ki bi bila podobna Verity (to knjigo naravnost obožujem). In sem jo našla. Ruth Ware je avtorica The Turn on the Key. Knjiga je prav izvrstno napisana in nikakor je ne moreš odložiti iz rok.

Tole je izjemen triler, ki ti ne bo pustil spati!

Opis zgodbe na hitro

” Dear Mr. Wrexham,
You have no idea how many times I have started this letter and screwed up the resulting mess, but I’ve realized there is no magic formula there. So I’m just going to have to do my best to set things out. However long it takes, however much I mess this up, I’m just going to keep going and tell the truth.”

In se začne. Pisma obtožene varuške, ki iz zapora ‘piše’ na pomoč. Knjiga je napisana kot Rowanova pisma odvetniku, za katerega verjame, da ji lahko pomaga. Na koncu pa je še zanimiv dodatek.

Ko Rowan naletela na oglas za varuško, niti ni iskala službe. A ponudba je bila predobra – življenje v viktorijanski a totalno modernizirani hiši, odlična plača…

Glavni trik: že štiri varuške so pobegnile od tam, o hiši se namreč širijo govorice, vse odkar je tam zaradi zastruptivne umrlo prvo dekletce.

“It was the lies that got me here in the first place. And I have to believe that it’s the truth that will get me out.”

Prva polovica knjige

Prva polovica knjige je izredno napeta, strani se dobesedno same obračajo in knjige nikakor ni mogoče odložiti. Vedno znova in znova sem se morala prisiliti, da sem knjigo potisnila na stran.

Obožujem napete zgodbe, kjer ni mogoče že po parih straneh ugotoviti, kaj točno se dogaja oz. kdo je kriv.

Čeprav so mi všeč dogodki, ki ne morejo biti enostavno pojasnjeni , po drugi strani postanem zelo hitro prestrašena, zato me je potem strah (ja, kljub mojim letom). Duhovi so moja šibka točka. Zato sem ob branju več kot enkrat fanta ob branju dobesedno držala za roko. Kar me opomne na dejstvo, da se v knjigo enostavno vživiš.

Zgodba je izvrstno napisana. Slog je enostaven, liki dodelani le na začetku je malo preveč opisovanja prostorov. Všeč mi je kako je avtorica v knjigo vpletla kanček srhljivosti, ki pri bralcu povzroči še več zanimanja.

Prva polovica The Turn of The Key je fantastična, skrivnostna, zanimiva in srhljiva. Če sem si prej želela izkusiti delo au pair, me je knjiga totalno odvrnila od tega.

Druga polovica knjige

“The ghosts, she had sobbed. The ghosts wouldn’t like it.”

Če jo primerjam z začetkom knjige, je še boljša. Napetost se stopnjuje in prav tako postane zgodba še bolj skrivnostna.

Misliš, da veš kaj bereš. Liki so ti poznani, glavni trik tudi … BUM … v bistvu ne veš ničesar in avtorica ti novico z veseljem postreže, ko jo najmanj pričakuješ.

Povsem razumljivo je v tem delu še več dogajanja, poraja se ti nešteto vprašanj… In počasi začenjaš postavljati svojo teorijo dogodkov.

Plot twist

Plot twist oz. moment, ko se dogajanje nepričakovano obrne.

Odkrito priznam, da mi je bila knjiga izredno zanima in oh in sploh, ampak po tem, ko izvemo ključne informacije, pa knjigo začnem dobesedno požirati.

Druga polovica The Turn of the Key ti z napetostjo povzroči kurjo kožo in vzbudi še večjo željo po odgovorih.

Konec

odličen, izvrsten, bombastičen

Konec mi je fantastičen. Priznam, manj strani, ki mi jih je ostalo, bolj sem bila napeta.

 • zanimalo me je, kako se bo vse skupaj razpletlo
 • upala in upala sem, da bomo dobili odgovore in ne odprtega konca

Vse se zgodi hitro, če se je prej napetost počasi stopnjevala, se sedaj tempo knjige spremeni. Res sem vesela se stil pisanja in perspektiva ne spremenita. Kot bralec si tako kot prej v dogajanje vključen skozi oči glavne junakinje.

The Turn of the Key postreže odgovore na pladnju

Si že kdaj prebral knjigo, kjer na koncu ni vse pojasnjeno? Kjer se dogajajo čudne reči in si res res želiš odgovore, pa jih ni?

No, tukaj ne gre za takšno vrsto knjige. Ruth Ware ti na koncu odgovori na vsa vprašanja. In če te je prej spreleteval srh ob branju, si lahko zdaj končno oddahneš.

Ostane le eno vprašanje.

Pisma na koncu…

… so obsolutno nujno potrebna. Ko sem prišla do konca knjige, me je rahlo skrbelo, da je to to. Na srečo avtorica knjigo zaključi v stilu.

V branje predlagam še 2 izvrstna trilerja

the turn of the key - podobne knjige
 • absolutno knjiga Verity od C. Hoover
  skupne lastnosti: prav tako skrivnostna, napeta in rahlo temačna
  razlikuje se: pri knjigi Verity je mogoče malo več ‘romantike/ljubezni’, malo bolj odprt konec
 • Behind Her Eyes od Sarah Pinborough
  skupno: skrivnostnost, rahla temačnost, razložen konec
  razlike: ni tako drugačna od ostalih trilerjev

Če te je knjiga pritegnila si le naroči svoj izvod: BookDepository

Upam, da te dni tudi ti bereš same dobre knjige!
Če imaš kakšno vprašanje o knjigi pa le pusti komentar.

author-sign

Leave A Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberi tudi: