As White as Snow - Salla Simukka

Originalen naslov | Title: As White as Snow

Prevod | Translated: Bela kot sneg 

Avtor | Author: Salla Simukka 

Zbirka | Series: Lumikki Andersson #2

Oznake | Labels: skrivnosti, young adult
                            mystery, young adult

Povezavi | Links: goodreads, Amazon

Prebrano | Date read: 23.6.2016 (June 23, 2016)

Kratka vsebina

Sneguljčica se odpravi na potovanje v vročo in zadušljivo Prago v upanju, da si oddahne od težav. Nakar jo v nekem lokalu nagovori dekle. To niti ne bi bilo tako nenavadno, če ne bi trdilo, da je njena polsestra Lenka.

Kljub dvomom pa jo Lenka začne zanimati in želi si izvedeti kaj je resnica. Ve, pa tudi, da ji starši marsikaj prikrivajo. Medtem ko skuša priti do dna družinskim skrivnostim, se Sneguljčica zaplete v nenavadne posle, ki postajajo vse bolj nevarni.

Lenka in Sneguljčica se znajdeta v življenjski nevarnosti. Namesto da bi praške ulice in pokopališča spoznavala kot turistka, mora Sneguljčica po njih teči, da bi si rešila življenje in preprečila zlobne načrte.

Moje mnenje

Knjigo Bela kot sneg sem prebrala v manj kot šestih urah. Pa ne zato, ker bi bila tako zanimiva ampak, ker je napisana na zelo lahkoten in berljiv način, po vrhu pa ima le malo več kot 200 strani.

To je drugi del iz zbirke in kljub temu, da nisem prebrala prvega sem zgodbi sledila brez problemov.

Glavna junakinja Lumikki se kljub obetom o mirnih počitnicah zaplete v težave. Je iznajdljivo dekle, ki pa ne zaupa kar komurkoli. To ji je velikokrat tudi rešilo kožo. Me pa kot lik ni navdušila, kljub herojskim dejanjem.

Opisana je precej površno, edino kar zares izvemo je, da je običajno rjavolaso dekle, ki so jo v osnovni šoli zbadali. To naj bi jo utrdilo, tako da sedaj ni pretirano čustvena pa tudi bolečino lahko prenese v nedogled. Ravno ta del z bolečino me je najbolj zmotil, saj je dekle na nogah 24 ur, večino časa teče, je poškodovana, vode ji je zmanjkalo, ona pa je kljub temu sposobna uiti poklicnemu morilcu. Mogoče sem preveč pikolovska, ampak tudi pod vplivom adrenalina ljudje nismo sposobni tega.

Zgodba je zanimiva, precej predvidljiva in primerna za mlajše bralce, saj bo njih lahko res presenetila. Mi malo starejši pa smo prebrali že toliko zgodb, da lahko ob prvem namigu ugotovimo kdo je glavni krivec in kako se bo končalo. Me je pa izredno razočaral konec, saj se je vse na hitro razpletlo. Ne vemo kaj se je zgodilo s stranskimi liki, le da je Lumikki že na poti domov. Potem pa bežno omeni, kaj se je zgodilo z Lenko in z Jiříjem.

Slog je preprost, lahkoten, veliko je dogajanja, ki je prepleteno z njenim razmišljanjem o preteklem razmerju. Le-to je bilo korektno opisano, saj ni bilo pretiravanja in lahko si se postavil v njeno kožo ter tudi sam začutil hrepenenje po ljubljeni osebi.

Če si v teh poletnih mesecih zaželiš za par uric odpotovati na Poljsko in razrešiti kakšno skrivnost, je to knjiga zate.

Po moji oceni je tale knjiga precej povprečna, z branjem se nisem silila zato jo ocenim s solidno:

ocena: povprečna
Naj citati

Hrepenenje je čustvo, s katerim je težko živeti v slogi. Ne vpraša, ali sme priti. Ne ozira se na čas in kraj. Je čezmerno in zahtevno, pohlepno in sebično. Včasih misli zamegli, spet drugič jih napravi jasne, preostre. Hrepenjenje od nas zahteva, da se mu brezpogojno predamo

Ni pomembno to, kar je bilo, temveč tisto, kar pride.

– citat iz knjige

Namesto te ti priporočam v branje Awake, je veliko boljša.

Si prebral Bela kot sneg? Kaj si si misli o koncu?

author-sign

Leave A Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberi tudi: