Mesto kosti (na hitro o knjigi)

Pred nekaj leti, ko so vsi govorili o tejle knjigi (Mesto kosti) in nestrpno pričakovali film, jaz knjige iz neznanega vzroka nisem prebrala. Kasneje sem si sicer ogledala film, vendar me ni navdušil, saj nisem razumela določenih dejanj glavnih junakov.

Sedaj pa sem si rekla: ”Hja, tole knjigo imam že tako dolgo na bralnem seznamu, da je skrajni čas, da jo preberem.” In sem jo res.

kratka vsebina (mesto kosti)

Clary se s prijateljem Simonom nič hudega sluteča odpravi na zabavo. Tam pa jo popolnoma zmede umor, ki mu je priča. Še bolj nenavadno je, da so ga zagrešili trije najstniki, ki pa jih vidi samo ona. Kmalu izve da so shadowhunter-ji, bitja ki ubijajo demone. Takrat pa sprejme tudi skrajno nenavaden klic svoje mami, ki ji prepoveduje, da pride domov.

Clary prepoved seveda ne upošteva in steče domov, vendar njene mame že ni več tam. Namesto tega jo doma pričaka demon in skupaj z Jace-om ga premagata in odpelje jo v zavetišče shadowhunterjev. Kmalu izve, da je bilo njeno dosedanje življenje laž in odloči se poiskati mamo in odkriti resnico. Pri tem pa ji pomaga tudi aroganten, a še kako simpatičen Jace.

moje mnenje o knjigi Mesto kosti

Sedaj ko sem knjigo prebrala, res ne vem, zakaj je nisem že prej, saj je ne moreš odložiti dokler ne prebereš še zadnje strani, pa še takrat nisi miren.

Naj za začetek malo pokomentiram zgodbo.

Dogajanje je postavljeno v sedanjost, vendar s to razliko, da po svetu poleg ljudi hodijo še vsa nadnaravna bitja. Da, prav si prebrala – vsa, od vampirjev, volkodlakov, vil, do coprnikov in demonov. Clary vsa ta bitja vidi, saj ni mundane. Mundane so ljudje, ki ne vidijo nadnaravnih bitij. Oziroma če povem natančneje, vidijo jih, vendar jih možgani prepričajo, da namesto nenavadnih oseb, dogodkov, predmetov, vidijo popolnoma običajne.

Vse se začne zaradi Valentina, zlobnega shadowhunterja, ki meni, da na svetu lahko obstajajo le njemu podobni, se pravi shadowhunterji in ljudje. Svoj cilj je pred 15 leti celo poskušal realizirati, vendar je bil poražen, sedaj pa se je vrnil. Čeprav tale opis malo spominja na serijo Harry Potter, ti zagotavljam, da se tukaj podobnost tudi konča.

Glavna junaka zgodbe sta Clary Fray in Jace Wayland.

Jace
Clary

Glavna junaka sta mi bila awesome. Jace pogumen, drzen in predrzen je vsekakor poskrbel za napete trenutke v zgodbi. Clary pa je kljub tem, da ji je ta svet popolnoma neznan ostala močna in neustrašna oseba. To mi je bilo zelo všeč, saj v knjigo kot je tale mehke osebe aka Bella (Twilight) vsekakor ne sodijo.

Kemija med Clary in Jace je bila super. Še posebej te lahko nasmejejo njuni dialogi. Čeprav te bo konec res presenetil. Več pa žal ne morem razkriti, saj ti nočem pokvariti branja, če seveda še nisi brala.

Clary in Jace (Mesto kosti)
Clary in Jace

Na žalost so posneli film samo po 1. knjigi. Sedaj, ko sem prebrala knjigo imam občutek, da mi bo film boljši, saj bolje razumem svet shadowhunterjev.

predfilm

Zgodba, ki je napeta, zanimiva in je ne moreš izpustiti iz rok, si zasluži oceno:


Če ne poznaš moje lestvice ocenjevanja, klikni tukaj.

naj citati iz knjige Mesto kosti
citati iz knjige Mesto kosti

Prebrala pa sem tudi nadaljevanja. S klikom na povezavo spodaj skoči na recenzijo.

1. del Mesto kosti (knjigo sem ponovno prebrala leto dni kasneje. Preveri kaj sem si mislila)
2. del Mesto pepela
3. del Stekleno mesto

Te zanima katere knjige so v seriji: kliki tukaj

Poznaš serijo? Si prebral Mesto kosti?

author-sign

Leave A Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberi tudi: