Ponovno sem se odločila za branje knjige Mesto kosti. Knjigo ponovno ocenim, predstavim pa tudi film po knjigi in serijo Shadowhunters.

City of Bones
O knjigi

Originalen naslov | Title: City of Bones

Prevod | Translated: Mesto kosti 

Avtor | Author: Cassandra Clare 

Zbirka | Series: The Mortal Instruments #1

Oznake | Labels: fantazija, young adult, ljubezen
                            fantasy, young adult, romance

Povezavi | Links: goodreads, Amazon

Prebrano | Date read: 6.9.2016 (September 6, 2016)

Kratka vsebina

Ko gre petnajstletna Clary Fray s svojim najboljšim prijateljem v priljubljen nočni klub v New Yorku, niti v sanjah ne pričakuje, da bo priča umoru – še manj, da bo truplo izpuhtelo in da so morilci, trije najstniki, prekriti z nenavadnimi tetovažami in s srednjeveškim orožjem, vidni samo njej.

Tudi sam presunjen, da jih navadna smrtnica lahko vidi, se ji mladenič predstavi kot ubijalec demonov – lovec senc. Angelsko lep, skrivnosten in aroganten Jace pokaže Clary skrivnostni svet demonov, vampirjev, volkodlakov, angelov in vil. Toda ko Claryjino mamo ugrabijo in Clary napade demon, lovilci senc posumijo, da je več kot le običajno dekle.

Moje mnenje

Še kdo ni slišal za slavno serijo The Mortal Instruments ali po slovensko Mesto kosti? Močno dvomim. Serija je v tujini še kar zelo popularna. Ne le, da je v seriji 6 knjig, pisateljica se je odločila svet res približati bralcu in je napisala še 4 serije, ki dopolnjujejo osnovno zbirko. Če si oboževalec serije potem imaš res srečo, da se je tvoja najljubša knjiga razširila kar na 5 serij, ki imajo precej delov in še izhajajo.

Kot lahko vidiš spodaj serija ima poleg že prej omenjenih 4 dodatnih serij še nekaj dodatkov, kot je recimo Manga adaptation in Extras.

the mortal instruments (Mesto kosti)

KNJIGA

Knjigo sem julija lani (2015) že prebrala, ampak samo prvi del (klikni in preberi objavo). Sedaj pa sem se odločila, da bi prebrala tudi ostale dele v seriji. Če se spomnim malo za nazaj: takrat sem knjigo brala v originalu se pravi v angleščini. Bila mi je všeč, ocenila sem jo celo s petimi zvezdicami, vendar so me tako kot sedaj motili vsi ti demoni. Seveda vem, da je to ves smisel knjige, ampak meni se niso ‘dopadli’.

Kakšne pa so moje misli ob ponovnem branju?

Razumljivo je, da mi ni bila tako napeta kakor prvič, saj sem navsezadnje vsebino že poznala. Nekaj podrobnosti pa mi je vseeno ušlo iz spomina, tako da sem bila ponovno presenečena.

Pri knjigi je vsekakor edinstveno to, da je tema nekaj še nebranega/nevidenega. Svet je dobro postavljen, čeprav se mi zdi, da je preveliko stvari na hitro razloženih, tako se še po koncu sprašuješ kaj točno se je kje zgodilo in zakaj. Pa nič zato, serije naj bi te pustile zmedene, saj si na ta način avtor zagotovi, da boš prebral tudi naslednje dele v seriji.

Zgodba je zanimiva in večinoma nepredvidljiva ter polna akcije. Res! Veliko se dogaja, skorajda ni trenutkov, ko bi le spoznaval like in se le-ti ne bi borili ali pa bili na nujni poti nekam. Neprestano te zanima, kaj se bo zgodilo in skorajda nimaš časa knjige odložiti.

Clary je osrednja junakinja, preko katere spoznamo svet lovilcev senc. Presenetil me je njen pogum, saj sama v podobni situaciji ne bi niti približno odreagirala tako kakor je ona. No, mogoče bi, če bi bil zraven Jace. Fant, ki mora vedno imeti zadnjo besedo, ki se norčuje iz vseh, pa ga imajo še vedno radi. Sam sebe je poln a kdo bi si mislil, knjigo to neizmerno popestri.

“Is this the part where you start tearing off strips of your shirt to bind my wounds?”
“If you wanted me to rip my clothes off, you should have just asked.”

Ostali stranski liki so tudi dobro dodelani in doprinesejo dobršen del zanimivosti in pestrosti v zgodbo. Mene je zelo zanimala zgodba o Claryjini mami in bila sem res presenečena, ko smo jo izvedeli že v prvem delu.

Kako pa sem jo ocenila in kateri citati so mi pri srcu pa na koncu objave.

FILM

Po knjigi so leta 2013 posneli tudi film z Lily Collins in Jamie Campbell Bowerjem v glavnih vlogah.

PREDFILM

Ogledala sem si ga potem, ko sem lani prebrala knjigo. Ni me navdušil ampak vseeno mi je določene dogodke približal. Prav tako kot pri knjigi so me tudi tukaj zmotili vse te zlobne pošasti/demoni, ki so res ogabni na pogled.

Film pa ni požel pričakovanega uspeha zato nadaljevanja nismo dočakali.

Mesto kosti (glavna junaka) - film
(vir: www.tumblr.com)

SERIJA: SHADOWHUNTERS

Če za film ne moremo reči, da je bil uspešnica pa lahko to rečemo za serijo, ki se je letos začela vrteti. Ta je postala popularna in nobenega dvoma ni, da bo prvi sezoni sledila še druga.

Sama sem si do sedaj ogledala le prvi del ampak sem bila presenečena nad hitrostjo poteka dogodkov, saj se večino prve knjige odvije v tem delu. To je bil tudi eden izmed razlogov, da sem serijo začela brati od začetka, saj bi rada prebrala celotno serijo, preden mi TV serija karkoli razkrije.

Igralci so mi tukaj boljši in slabši hkrati. Vsi mi izgledajo nekam umetni, najbolj ravno Clary, ki izgleda kakor, da bi nosila lasuljo. Po drugi strani pa mi je Simon tukaj veliko bolj všeč kakor v filmu.

Ko bom pogledala kaj več, bom sporočila kako se mi zdi.

PREDFILM SERIJI

Knjigo Mesto kosti je težko odložiti, saj je polna akcije, duhovitih pogovorov in nepredvidljivih dogodkov. Kljub vsemu pa me ne prepričala, da si zasluži vse zvezdice.

ocena: fantastična
Naj citati

Sarcasm is the last refuge of the imaginatively bankrupt.

“A diary with no drawings of me in it? Where are the torrid fantasies? The romance covers?”

All knowledge hurts.

To love is to destroy, and that to be loved is to be the one destroyed.

If there were such a thing as terminal literalism, you’d have died in childhood.

Not everything that’s true needs to be said.

The most terrible things men do, they do in the name of love.

“This is bad,” said Jace.
“You said that before.”
“It seemed worth repeating.”

Poznaš knjigo Mesto kosti? Kaj pa film in serijo?
                             

author-sign

Leave A Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberi tudi: