the elite - kiera cass
O knjigi

Originalen naslov | Title: The Elite

Prevod | Translated: Elita

Avtor | Author: Kiera Cass

Zbirka | Series: Izbira #2 The Selection #2

Oznake | Labels: distopija, young adult, ljubezen                            distopya, young adult, romance

Povezavi | Links: goodreads, Amazon

Prebrano | Date read: 23.7.2016 (July 23, 2016)

Kratka vsebina

V mladi državi še kar poteka Izbira, resničnostni šov, v katerem si princ izbere svojo bodočo življenjsko sopotnico. Pogled se mu ustavi na Ameriki, dekletu z rdečimi lasmi in smislom za humor. A kaj, ko niti sama ne ve, kaj si želi njeno srce. Je to princ ali njen bivši fant, ki je sedaj stražar. Kralja in kraljice pa ne zanima zgolj kdo bo zasedel njuno mesto, saj imata veliko dela z Južnjaki, ki vdirajo in puščajo grozilna sporočila.

Moje mnenje

Pred nekaj časa sem prebrala prvi del Izbira (mnenje preberi tukaj). Knjiga mi je bila prava osvežitev po branju ostalih bolj ‘bojevniških’ postapokaliptičnih knjigah. Amerika pa je še vedno super.

Drugi del serije (Elita) pa me ni preveč navdušil. Še vedno mi je bil zelo všeč, ampak se mi je na trenutke zdel razvlečen. Veliko več bi se lahko dogajalo. To pa nikakor ne pomeni, da se mi je knjiga vlekla. Daleč od tega, prebrala sem jo na mah.

Razočaralo me je to, da se skozi celotno knjigo zgodita le 2, no 3 velika dejanja: na prvi polovici, na sredini in čisto na koncu.

lk
(vir slike: http://kingmaxons.tumblr.com/)

Zelo mi je všeč, da se Amerika na koncu odločila koga si njeno srce želi in za koga se bo sedaj borila. Prav tako pa me je presenetilo, da jo toliko ljudi podpira, ne glede na to kaj pravijo raziskave.

Dekleta, ki so ostala, so ostala z razlogom. Pa vendar sem sovražila vsako besedo iz ust Celeste, ženska je res polna sama sebe. Prav z užitkom sem zavijala z očmi, ko je spregovoril. Na trenutke pa sem zavijala z očmi tudi nad Ameriko. Seveda vem, da srcu ne moreš ukazovati, vendar pa moraš biti pošten tudi do ostalih in se ne izmikati pred resnimi pogovori. Tu ne gre toliko za kaj meniš, da je prav, ampak za besede srca. Če se dobro poznaš, potem ne more biti tako težko sprejeti odločitev.

Po drugi strani pa mi je ravno neodločenost bila pri glavni junakinji všeč. V realnosti tudi ne moremo pomembnih odločitev sprejeti v hipu, še posebej, če ni nobene možnosti, da bi lahko svojo odločitev kasneje popravili. Ameriko tako šov ni spremenil, ampak jo le utrdil. Prav res je zanimivo brati knjigo, kjer glavni junak ni zgolj heroj ampak človek.

Preko nje veliko izvemo tudi o ustanovitelju države in zaradi tega nas skrbi za prihodnost. Po tem pa tudi kralj pokaže svoj pravi obraz in vprašamo se, kaj vse to sploh pomeni?

Knjiga me je tako presenetila kakor tudi razočarala, če bi ji lahko dala vmesno oceno bi jo ocenila s 3,5. Ker pa to ni mogoče, sem se po premisleku odločila, da je vendarle boljša od čisto povprečne knjige

ocena: super
Naj citati

I hate to break it to you, Your Majesty, but even without the guards, you’re far from normal.

  It turns out I’m absolutely terrible at staying away from you. It’s a very serious problem.

‘’I just think that we’d be a good us.’’ He smiled slowly. ‘’We’d be a wonderful us.’’

Love is beautiful fear.

– citat iz knjige

The sky is blue, the sun is bright, and Aspen endlessly loves America.

– Aspen (Elita)

Don’t let them try to change you.

– citat iz knjige Elita

Pa ti si že prebrala knjigo Elita? Kako se ti je zdela?

author-sign

Leave A Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberi tudi: