Vse, vse naslovnica angleške izdaje
O knjigi

Originalen naslov | Title: Everything, Everything

Prevod | Translated: Vse, vse

Avtor | Author: Nicola Yoon

Zbirka | Series: /

Oznake | Labels: young adult, ljubezen, bolezen
young adult, love, disease

Povezavi | Links: goodreads, Amazon

Prebrano | Date read: 27.12.2016 (December 17, 2016)

Kratka vsebina

Moja bolezen je tako redka kakor je znana. Dejansko sem alergična na svet. Ne zapuščam hiše, iz nje nisem stopila že sedemnajst let. Vidim samo mamo in svojo medicinsko sestro Carlo.

Potem pa se nekega dne pred sosednjo hišo ustavi tovornjak. Pogledam skozi okno in zagledam njega. Je visok, vitek in oblečen ves v črno – črna majica, črne kavbojke, črni superge in črna kapa, ki skrije njegove lase. Zaloti me, kako ga opazujem in se zastrmi vame. In jaz strmim nazaj. Ime mu je Olly.

Mogoče ne moremo napovedati prihodnosti ampak določene stvari lahko napovemo. Recimo to, da se bom zagotovo zaljubila v Olly-ja. In skoraj zagotovo bo to vodilo v katastrofo.

Moje mnenje o knjigi Vse, vse

S knjigo sem odlašala. Standard zadnje čase. Bolj kot je knjiga ‘slavna’, več ko se o njen govori, kasneje jo bom prebrala. Saj vem, da se s temi besedami ponavljam kakor pokvarjena plošča, ampak si ne morem pomagati.

Ideja se mi je zdela nadvse zanimiva, čeprav nisem vedela ali je to knjiga zame. Razmišljala sem o možnostih kako se končna zgodba, kjer je glavna junakinja bolna. Takoj mi je na misel prišla knjiga Krive so zvezde. Ni me motilo to da Augustus umre, ne mene je zmotilo to, da me celotna zgodba ni pritegnila in vnela v meni vseh teh čustev, ki so jih občutili drugi. Po drugi strani pa sem razmišljala ali je knjiga, kjer je glavna junakinja 24/7 zaprta v hišo, sploh lahko zanimiva.

Glede prvega sem imela prav, glede drugega pa sem se kar uštela. Kljub temu, da ne zapušča hiše se ji precej dogaja. Opravke si dela z najrazličnejšimi opazovanji, ki bralca zabavajo. Vedno so mi bili zanimivi odlomki iz njenega ‘slovarja’ ali pa urnik sosedov.

Sosed Olly pa mi ni bil nikoli všeč. Predstavljen je kot mačo, kot črni angel s popolnim telesom. Njegov način govora in mišljenja pa mi nikakor ni sodil k taki zunanjosti. Vedno sem si ga predstavljala kot popolnoma običajnega fanta, prej pomehkuženega kot kaj drugega.

Zgodba se je začela obetavno. Veliko izvemo o Madeline in njenem vsakdanu. Čudno se mi je zdelo, da je vsa hiša popolnoma bela. Kakor sem jaz razumela bolezen, naj bi bila alergična na svet in ne na barve. Kljub vsemu pa ohrani nekaj svoje mladostnosti, ki se odraža predvsem v pogovorih z medicinsko sestro.

Knjižni junaki

Lik, ki me je nerviral skozi celotno knjigo je definitivno njena mati. Kot vsaka skrbna mama je tudi ona zaščitniška do svoje hčere a nekaj je zaščitništvo, nekaj povsem drugega pa je pretirana obsedenost z njo. Če si knjigo prebrala si lahko misli, da me konec niti ni toliko presenetil.

Povsem nerealno se mi je pa zdelo, da bi Madeline storila kaj takega. Čeprav je v knjigi poudarjeno, da te ljubezen naredi malo norega, nisem mogla verjeti, da bi dekle, ki je celo življenje izolirano od realnosti, v nekem trenutku rezerviralo hotel in se s fantom, ki ga komaj pozna, odpravilo tja. Ne, tega ne morem verjeti, pa če se še ne vem kako trudim.

Konec me seveda ni presenetil, prej me je še bolj razžalostil. Vedeti moraš, da mi je opis knjige postavil veliko upanja v to knjigo. Tukaj pa so bili še vsi dobri komentarji in objave drugih bralcev.

Napovednik za Vse, vse

Povprečno knjigo Vse, vse, ki je obljubljala veliko več, ocenim s povprečno oceno.

Naj citati iz knjige Vse, vse

Life is a gift. Don’t forget to live it.

Maybe growing up means disappointing the people we love.

Everything’s a risk. Not doing anything is a risk. It’s up to you.

Sometimes you do things for the right reasons and sometimes for the wrong ones and sometimes it’s impossible to tell the difference.

You’re not living if you’re not regretting.

One sees clearly only with the heart. Anything essential is invisible to the eyes.

Prebrala pa sem avtoričino drugo knjige: The Sun is Also a Star, ki pa me je navdušila (preveri recenzijo).

Pa ti si jo že prebral? Kako se ti je zdela?

author-sign

Leave A Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberi tudi: