Harry Potter and the Cursed Child
O knjigi

Originalen naslov | Title: Harry Potter and the Cursed Child

Prevod | Translated: Harry Potter in otrok prekletstva

Avtor | Author: J.K.Rowling

Zbirka | Series: Harry Potter #8 

Oznake | Labels: fantazija, potovanje v času
                            fantasy, time travel

Povezavi | Links: goodreads, Amazon

Prebrano | Date read: 20.8.2016 (August 20, 2016)

Kratka vsebina

V uradnem nadaljevanju čarovniške sage je priljubljeni junak zgaran uslužbenec ministrstva za čaranje, mož in oče treh otrok. Zgodba, ki se dogaja 19 let po zaključku zadnje knjige z naslovom Harry Potter in svetinje smrti je nastala kot scenarij za dvodelno igro.

Nadaljevanje se osredotoča na Harryjevega najmlajšega sina Albusa Robausa, ki se spopada s težo družinske zapuščine, ki si je ni nikoli želel.

Harry pa se ob tem spopada s preteklostjo, ki nikakor noče ostati tam, kamor spada; oče in sin se bosta ob zloveščem spajanju preteklosti in sedanjosti soočila z neprijetno resnico: včasih se tema skriva na najbolj nepričakovanih mestih.

(vir: http://www.bralnica.com/

Moje mnenje

Pričakovali smo jo, čakali smo jo in sedaj je končno tu. Knjiga, ki je izšla na dan Harryjevega rojstva nas ponovno popelje v svet čarovnikov. Harry Potter in otrok prekletstva.

Nova knjiga o slavnem čarovniku se nadaljuje točno tam, kjer se je končal 7.del. Pravzaprav se zadnje poglavje Svetinj smrti ponovi tukaj, liki se ti na ta način predstavijo. Čeprav roko na srce, ali jih je kdo pozabil?

Tako kot ponavadi sem si tudi tokrat ob branju delala zapiske, za razliko od ostalih knjig, ki sem jih prebrala pa sem tokrat napisala 3x več. Nič bat, pisala sem same dobre stvari!

Ker ne vem, kako naj začnem bom tokrat najprej opisala mnenje na splošno nato pa se potopila v vsebino. Na ta način bodo objavo lahko brali tako tisti, ki knjige še niso dobili v roke, kakor tudi tisti, ki so jo prebrali že tedne pred mano.

Splošen vtis: Harry Potter in otrok prekletstva

(vir slike: harrypotter.wikia.com)

(ne vsebuje vsebine aka spoiler free)

Knjigo sem pričakovala vse odkar sem izvedela, da bo nekje v prihodnosti izšla. Sodelovala sem v marsikateri nagradni igri, žal pa mi sreča ni bila naklonjena. Ampak to sedaj sploh ni več pomembno. Edino kar šteje je, da sem jo končno prebrala in nad njo sem navdušena.

Pred branjem sem imela mešane občutke, spraševala sem se: Ali mi bo sploh všeč? Kaj pa če mi uniči konec? Kaj če ne bo zanimiva? Ali bo Harry sedaj res čisto zdelan, kakor piše v opisu? Kaj se bo sploh dogajalo?

Sedaj se samo smejim tem svojim dvomom. Če tudi ti dvomiš, prenehaj takoj zdaj! Navsezadnje je govora o novi knjigi izpod peresa naše najboljše pisateljice J.K.Rowling in ona nas ne bi nikoli razočarala. In nas seveda tudi ne. Naj samo rečem, da marsičesa ne boš pričakovala. Dobiš mnogo odgovorov, ki si jih vedno želela. Izveš, kaj bi bilo če…

Knjiga je napisana v obliki dramskega besedila. Naj te potolažim, ne niti najmanj ni moteče. Pravzaprav je to le dokaz, da je Harry univerzalen. Prepričana sem, da če nekoč v prihodnosti izide pesniška zbirka, bo prav tako fantastična kakor ostali deli.

If I had to choose a companion to be at the return of eternal darkness with, I’d choose you.

Podrobno mnenje

(vir slike: harrypotter.wikia.com)

(vsebuje vsebino aka spoilers)

Čeprav v knjigi nastopa tudi slavna trojica prijateljev, se novi del osredotoča predvsem na Albusa Severusa Potterja. Spoznamo ga še pred odhodom na Akademijo za čarovnike in čarovnice in spremljamo njegovo pot vse do zaključka 4. letnika.

Z Rose Granger-Weasley sta najboljša prijatelja. Ja, saj vem owwww. Skupaj stopita na Hogwarts Express. Žal pa se njuni poti tam ločita. Albus spozna Scorpiusa Malfoya in se z njim spoprijatelji. Rose pa ne želi imeti opravka z njim.

Presenetilo me je, da je Albus razvrščen v Slytherin, čeprav sem to na nek način celo pričakovala. Prijateljstvo med Potterjem in Malfoyem se še okrepi. To mi je bilo nadvse všeč, saj se s tem tudi Harry in Draco zbližata, kakor vidimo v nadaljevanju zgodbe.

Fanta sta šolska ‘izmečka’, zato se držita zase, to pa seveda ne pomeni, da sta slaba. Vidimo kako lahko preteklost vpliva na življenje v sedanjosti. Medtem, ko Albusov starejši brat uživa slavo Potterja, je njemu to vir vsega zla.

Zgodba preskakuje. V enem trenutku je Albus še doma, v naslednjem pa se že sprehaja po šoli. Najbolj presenetljivo je, da me to niti najmanj ni zmotilo. Zgodba je napisana v obliki dramskega besedila, tako da si moreš med branjem predstavljati, da se vse dogaja le na odru. Čeprav, hmmm ne vem kako bodo določene scene prikazali.

Ne želim ti uničiti branja, zato ne bom nadaljevala. Naj rečem le, da J.K.Rowling obvlada, ponovno te prepriča in nasedeš na njene lažne namige, na koncu pa si popolnoma šokiran.

Voldemort. O ja, tudi tokrat se pojavi! Knjige o Harryju pač ne more biti brez nje. Ko se določene stvari izvejo boš popolnoma šokirana, no vsaj jaz sem bila.

Razsodba

Knjiga je super, boljša od najboljšega scenarija, ki sem ga pričakovala! Žal pa je ne uvrščam med svoje najljubše knjige, saj se mi je na trenutke zdelo, da pisateljica pretirava.

Čeprav bodo zame Svetinje smrti še kar predstavljale zaključek serije, je tale knjiga vsekakor čudovit dodatek, ki nam ponovno pokaže iz kakšnega testa so Potterji in kaj bi bilo če…

ocena: fantastična

Knjigo Harry Potter in otrok prekletstva sem brala ponovno in s precej manj navdušenja. Recenzijo preberi tukaj: Goodreads

Naj citati

The truth is a beautiful and terrible thing, and should therefore be treated with great caution.

The Malfoys. The family you can always rely on to make the world a murkier place.

Sometimes costs are made to be borne.

Thank you for being my light in the darkness.

Be hones to those you love, show your pain.

To suffer is as human as to breath.

Those that we love never truly leave us.

We cannot protect the young from harm. Pain must and will come.

Bravery doesn’t forgive stupidity. Always think. Think what’s possible.

Pa ti si jo že prebrala? Kako se ti je zdela?

author-sign

Leave A Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberi tudi: