Izbira - Kiera Cass

Originalen naslov | Title: The Selection

Prevod | Translated: Izbira

Avtor | Author: Kiera Cass 

Zbirka | Series: The Selection 

Oznake | Labels: distopija, young adult, ljubezen
                            distopya, young adult, romance

Povezavi | Links: goodreads, Amazon

Prebrano | Date read: 3.2.2016 (February 3, 2016)

Kratka vsebina

Za 35 deklet je Izbor priložnost za boljše življenje, še posebaj, če prihajajo iz revnejše kaste. Priložnost, da ubežijo usodi, ki jim je bila položena v zibelko. Priložnost, da živijo v svetu bleščečih, veličastnih oblek in prečudovitega nakita. Odpeljane so v palačo kjer se bodo borile za srce čudovitega princa Maxona.

Ampak za Americo Singer je biti del Izbora prava nočna mora. Ločiti se mora od svoje prepovedane ljubezni Aspena, ki je na družbeni lestvici še kasto nižje od nje. Zapustiti mora dom in ljubljene zato, da se bo udeležila tekmovanja za krono, ki je niti ne želi. Živeti pa bo morala v palači, ki jo neprestano napadajo.

Potem pa America spozna Maxona. Sčasoma se začne spraševati o planih, ki si jih je zastavila. Kmalu spozna, da je življenje o katerem je vedno sanjala neprimerljivo s prihodnostjo, ki si je ne zna niti predstavljati.

Izbira - Kiera Cass
Izbira
Moje mnenje

Tole knjigo sem videvala čisto povsod. Na spletu, v revijah, na socialnih omrežjih, oglaševali so mi jo na mailu, skratka vsepovsod je je bilo polno. Menim, da je bil ravno to poglavitni razlog, da sem tako dolgo odlašala z branjem. Po eni strani me je zanimalo, zakaj tak direndaj okoli nje a po drugi strani, zakaj bi jo morali tako oglaševati, če bi bila dobra.

Ko pa sem jo nekega dolgočasnega jutra končno začela brati, sem ugotovila zakaj sem jo videvala povsod. Lahko bi jo kar brala in brala, pa se je ne bi naveličala, saj je nekaj posebnega, zame nekaj novega. Skratka knjiga me je navdušila.

Zakaj me je navdušila?

Najbolj mi je všeč America! Čeprav tudi princ Maxon ni kar tako Smile Všeč mi je bilo, da si America ni želela udeležiti tekmovanja, vendar se je potem iz čisto razumljivega razloga vseeno odločila, da se bo prijavila. Kljub vsemu pa se v tekmovanju ni v trenutku spremenila, ostala je takšna kakršna je bila prvi dan. Seveda jo je dogajanje okoli nje vplivalo nanjo, a še vedno je sledila svojim načelom. Kljub vsemu pa se lahko bralec poistoveti z njo, saj je človeška. Ima izredno dobre lastnosti, vendar ni popolna.

To me je res navdušilo, saj so glavni liki večinoma preveč idealizirani, kar te seveda najprej pritegne, ampak nekako se ne moreš vživeti v te osebe.

Kljub temu, da zasnova zgodbe v dobršni meri spominja na Igre lakote, temu v resnici ni tako. Da, ljudje so res razdeljeni v kaste, kar lahko enačimo z okrožji pri Igrah lakote. Podobno je tudi, da ljudje v isti kasti opravljajo neko nalogo, ki jim je vsem skupna. Recimo, kasto iz katere je tudi America sestavljajo umetniki.

Bala sem se, da me bo to pri zgodbi odbijalo, ampak zanimivo je, da se knjiga v glavnem sploh ne gre o tem. No, vsaj v tem delu ne.

Prisoten pa je tudi ljubezenski trikotnik in hja na eno stran se je seveda treba postaviti. Če primerjam Maxona in Aspena, bi za vsakogar lahko naštela nekaj dobrih in slabih lastnosti. Vendar pa me je Aspen že na začetku razočaral, saj jo je odgnal od sebe, češ naj ima boljše življenje. Nekaterim se to zdi neizmerno romantično, ampak zame je to nesmiselno dejanje. Če imaš nekoga rad in celo razmišljaš o poroki, potem storiš vse kar je v tvoji moči, da bi zveza uspela.

Joj in skoraj sem pozabila omeniti, naslovnica je bila eden izmed faktorjev, ki je bil odločilen, da sem knjigi sploh dala ‘priložnost’. Nasploh ima celotna serija knjig čudovite naslovnice.

Izbira - Kiera Cass

Knjiga Izbira me je očarala zato jo ocenim z največjim možnim številom zvezdic!

Naj citati

I should have known that if any girl was going to disobey an order, it would be you.

“I can’t help it.” I sighed. “One can never help being born into perfection”.

– citat iz knjige Izbira

I hope you find someone you can’t live without.I really do.
And I hope you never have to know what it’s like to have to try and live without them.

True love is usually the most inconvenient kind.

– citat iz knjige Izbira

Listen to me, kitten. Win or lose, you’ll always be a princess to me.

– citat iz knjige Izbira

You are all dear to me. It is simply a matter of discovering who shall be the dearest.

What wouldn’t you do for someone you loved?

– citat iz knjige Izbira

Ostale knjige iz serije Izbira

Prebrala pa sem tudi ostale dele iz serije.
– 2. Elita
– 3. Izbrana
– 4. The Heir (knjiga še ni prevedena)
– 5. The Crown (knjiga še ni prevedena)

Poznaš serijo knjig Izbira?

author-sign

Leave A Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberi tudi: