Knjižna serija The Queen of the Tearling

Serija The Queen of the Tearling mi je fantastična, saj se vsi deli dopolnjujejo. Vsaka posamezna knjiga ima svojo zgodbo, ki je le delček mozaika, ki nam ga predstavi celotna serija. Všeč mi je ideja o boljšem svetu, ki nam ga pisateljica pričara. Avtorica je sicer ubrala podobno pot kot Veronica Roth s serijo Divergent, a zgodbi se ne bi mogli bolj razlikovati.

Glede na začetno sliko pravilno sklepaš, da gre za trilogijo. Mogoče pa ne veš, da so vse prevedene tudi v slovenščino. Nosijo naslove: Saga o kraljevini Tearling, Napad na kraljevino Tearling in Usoda kraljevine Tearling.

Mnenje o knjigah (na kratko)

1. del: Saga o kraljevini Tearling

Čisto po naključju sem knjigo prinesla domov in pričela z branjem. V trenutku sem bila v središču nenavadnega kraljestva iz prihodnosti. Kelsea nas popelje iz gozda, kjer je odraščala, vse do Novega Londona, kjer ji je namenjeno zasesti prestol. Čeprav je dogajanje postavljeno v prihodnost, se dogaja v preteklosti.

Uff, sem tole zakomplicirala, želela sem reči le, da smo v svetu kraljic, gradov, kraljeve straže… A kraljestvo ne uživa svoje zlate dobe, namesto tega plačuje grehe za odločitve pokojne kraljice. Mlada Kelsea je odločena ustvariti boljši svet za svoje ljudi. Pripravljena je plačati tudi ceno, ki jih bo vse pogubila.

Celotno mnenje o prvem delu si lahko prebereš tukaj: Saga o kraljevini Tearling.
Svoj izvod Sage o kraljevini Tearling lahko dobiš pri Felixu, knjigo v angleščini na pa Bookdepository.

2. del: Napad na kraljevino Tearling

Ponavadi me drugi deli v seriji ne navdušijo. Razlogov je več a sama sem mnenja, da je temu tako ker je prvi del nekaj novega, neznanega in neodkritega. Pri drugem delu pa že veš pri čem si. Poznaš pravila igre in samo čakaš, kdo bo naredil prvo potezo. Prav tako poznaš tudi like in veš kdo se obrača po vetru, zato lahko marsikaj domnevaš vnaprej.

Ravno zaradi tega pa me je Napad na kraljevino Tearling tako presenetil. Še vedno spremljamo usodo kraljevine a hkrati izvemo več tudi o samem prehodu. Branje je tako še vedno zanimivo, saj imamo ponovno vpogled na neznan teren. Knjige kar nisem in nisem mogla odložiti, saj se je neprestano nekaj dogajalo.

Všeč mi je stil pisanja, ki je zasvoljiv in te nikakor ne izpusti iz svojega primeža.

Če me je v prvem delu trilogije Kelsea pozitivno presenetila in me prepričala s svojimi odločitvami, jo je tokrat s svojimi dejanji popolnoma zasenčila neka druga ženska. Njena zgodba me je zares pritegnila. Trpela in čutila sem z njo, hkrati pa napeto iskala povezavo z glavno zgodbo.

Svoj izvod Napad na kraljevino Tearling lahko dobiš pri Felixu, knjigo v angleščini na pa Bookdepository.

3. del: Usoda kraljevine Tearling

Presenetljiv konec serije o mladi kraljici Tearlinga. Čeprav sem se, na mojo grozo, uspela spoilati, mi to kljub vsemu ni pokvarilo konca. Pravzaprav sem ravno zaradi vedenja, kako se bo končalo, pričakovala drugačen zaključek.

Všeč mi je, da dobimo odgovore na naša premnoga vprašanja in bližje koncu kot sem bila, hitreje sem jo brala. Prav brzdati sem se morala, kar se mi ne zgodi pogostokrat.

Prebrala sem marsikatero kritiko na račun Kelsejine obsedenosti z videzom. Marsikdo je rekel, da ga je to tako odbijalo, da s serijo ni nadaljeval, da tako plehke junakinje ne mara. Na koncu pa ugotoviš, da je vse imelo še kako smisel. Ni šlo zgolj za lepoto, ampak za moč draguljev. In ne to ni spoiler 😀

Konca pa tokrat ne bom komentirala, saj je najbolje, da si mnenje o njem ustvariš sama.

*spoilers ahead*

– Zmotilo me je kako enostavno je bilo, vsaj sprva, vleči vzporednice med drugim in tretjim delom. Napetost narašča in kraljestvo je v nevarnosti, naša junakinja pa se sprehaja po preteklosti.

– Prav tako mi ni bilo všeč, da njena mati ni bila mrtva. Že tako smo dovolj izvedeli o patetičnosti te ženske in mislim, da smo bili vsi sprijaznjeni, da je mrtva. Prav tako pa se mi zdi da takšna egoistka in ljubiteljica bogastva, nikoli ne bi pristala v takšno življenje.

– Smrti na koncu. Razumem, da je nekaterim bilo namenjeno umreti, ampak zakaj je morala umreti tudi Aisa? Avtorica je samo na hitro ubila nekaj likov, da bi pokazala ceno boja in to je bilo to :/

*konec spoilerja*

Svoj izvod Usoda kraljevine Tearling lahko dobiš pri Felixu, knjigo v angleščini na pa Bookdepository.

Povzetek

Na splošno mi je bila serija dobra in sem jo prebrala v relativno kratkem času. Seveda pa imam z njo nekaj težav, ampak se jih zaveš šele kasneje, ko o knjigi premišljuješ, med branjem samim pa te ne zmotijo

Si serijo že prebral? Zares me zanima tvoje mnenje 🙂

author-sign

2 Comments

  1. Glede na tvoj bralni okus ti jo priporočam, saj je zanimiva in rahlo nenavadna. No, vsaj jaz sem dobila takšen občutek. Ampak kot celotna serija pa ne dosega visokoletečih standardov ACOTARja, HPja in mojih drugih najljubših.
    Sporoči kako se ti bo zdela 🙂

Leave A Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberi tudi: