Med knjigoljubci je pred kratkim završalo, saj knjižne škatle prihajajo v Slovenijo. Če ne veš o čem govorim, brez skrbi.

V objavi povem več o knjižnih škatlah (naročnina) na splošno. Kaj lahko pričakuješ, če jih naročiš in česa se imamo veseliti slovenski knjižni molji. Na koncu sem vključila popularne knjižne škatle presenečenja iz tujine.

Kaj so knjižne škatle

Najverjetneje se še spominjaš tistih vrečk presenečenja, ki smo jih kupovali kot otroci. Vrečka na žalost ni bila prozorna, zato nisi mogel ugotoviti katere igračke se skrivajo znotraj.

Pri knjižnih škatlah gre za podoben princip, le da tukaj ne dobiš neuporabnih igračk ampak knjigo.

*nekateri avtorji ti ob nakupu njihove knjige prav tako poleg knjige pošljejo darilce ali pa kar knjižno škatlo. Poudariti želim, da tukaj govorim o tistih z naročnino, ki te razveselijo mesečno. Če me kdaj zalotiš, da govorim o knjižnih škatlah skoraj gotovo mislim te druge.

Pričakuješ lahko

  • knjigo
  • drobne malenkosti povezane s knjigo oz. temo knjige
Once Upon A Book Club knjižna škatla
knjižna škatla Once Upon a Book Club

Knjiga

Ta je lahko skrivnost vse dokler škatle ne dobiš v roke ali pa izveš še preden jo naročiš. Opazila sem, da je praksa da se pred možnostjo naročila škatle izdajo namigi o čem knjiga govori, kaj je njena tema in katerim knjigam je podobna. Na ta način vseeno kupiš mačka v žaklju a vsaj veš katere barve in spola bo.

Seveda je vse odvisno od tipa knjižne škatle za katerega se odločiš.

Omeniti pa moram tudi, da pri nekaterih škatlah dobiš knjige pred uradnim izzidom. Prejmeš lahko posebne izdaje, takšne s podpisi avtorjev, mogoče kar dve …

Drobne malenkosti

Meni najbolj prisrčen del so luštna darilca, ki jih prejmeš ob knjigi. Načeloma imajo vsa opraviti s temo knjige ali pa so namenjene izključno knjigoljubcem.

V škatli lahko tako prejmeš vse od kazalk, lončkov, slik, odejic, nakita, sponk, nalepk, šalov, puzl, knjižnih vrečk in še veliko drugega.

Opazila sem, da je pri nekaterih škatlah zraven sporočilce, ki na kratko predstavi ustvarjalce posameznega darilca. To se mi zdi res enkratno, saj jih lahko na ta način z lahkotno podpreš.

V Sloveniji – Knjiga meseca

Knjiga meseca

V Sloveniji podobne knjižne škatle do pred kratkim nismo imeli. Seveda si jo lahko naročil iz tujine, a žal je poštnina visoka, včasih celo višja od cene škatle. Tako, da smo do sedaj lahko le opazovali knjigoljubce širom sveta, ki so z veseljem delili vsebine njihovih knjižnih škatel.

Na knjižni trg pa je prišla novost – Knjiga meseca. Knjižna škatla, ki jo je ustvarila založba Učila.

Knjiga meseca je paket, ki vsak mesec prinaša nove 4 knjige. Zakaj štiri? Ker bodo različnih žanrov: biografija, kriminalka, romantika in aktualna tema.

Več o Knjigi meseca sem napisala tukaj: Knjiga meseca – knjižna škatla (dogodek + unboxing). Celoten projekt predstavim, odgovorim na pereča vprašanja in pokažem, kaj se skriva v škatli.
Lahko pa spremljaš njihovo uradno spletno stran in se naročiš.

Knjižne škatle v tujini

V tujini so bile te škatle pred leti pravi hit. Sedaj se je prah malo polegel, saj se je trg vzpostavil in tudi knjigoljubci so že ugotovili, katera je njihova najljubša.

Once Upon a Book je škatla kjer poleg knjige dobiš kartico s citatem in 3 – 5 izdelkov. Posebnost je ta, da lahko posamezna darilca odpreš šele ko prideš do določene strani. Priložena pa so tudi vprašanja za diskusijo in datum virtualnega klepeta o knjigi.
Cena: 31,50€
Poštnina: 33€

OwlCrate vsak mesec pošlje novo izdajo knjige iz yound-adult žanra. Zraven priložijo 3 – 5 odličnih knjižnih drobnarij ter ekskluzivno darilce od avtorja.
Cena: 27€
Poštnina: 18€

OwlCrate knjižna škatla
knjižna škatla OwlCrate

Book of the Month je knjižna škatla kjer ti v branje predlagajo 5 knjig. Ti pa nato izbereš katero želiš prebrati.
Cena: 15,50€
Poštnina: zgleda pošiljajo samo znotraj ZDA

illumicrate pošilja novo izdajo knjige. Skupaj s 4 – 6 izdelki lokalnih izdelovalcev. Prejmeš lahko: knjižne kazalke, nakit, pisarniški material in drugo!
Cena: 30€
Poštnina: 7,77€

Unplugged je škatla primerna za ljubitelje young-adult ali bralce romanov. Mesečno dobiš novo izdajo knjige in pa 4 – 6 izdelkov za boljše počutje.
Cena: 31,50€
Poštnina: 18€+ (nisem našla točnega podatka)

Unplugged knjižna škatla
knjižna škatla Unplugged

Meni so všeč

Sama sem nad knjižnimi škatlami navdušena in menim, da so enkratno darilo drugemu ali pa da se kar sami malo pocrtljamo. Žal je zaradi visokih poštnin nisem nikoli naročila, a tole slovensko najverjetneje bom. Upam, da bo dobra!

So ti podobne škatle presenečenja všeč? Mogoče te knjižne niso prepričale, zato lahko pokukaš na Cratejoy za še drugimi škatlami presenečenja. Enostavno izberi drugo kategorijo ali uporabi iskalnik.

p.s. Kaj se skriva v prvi knjižni škatli pa si poglej tukaj: Knjiga meseca – knjižna škatla (dogodek + unboxing)

Poznaš knjižne škatle? Si kdaj katero že naročil? Povej mi v komentarju 🙂

author-sign

2 Comments

  1. Jaz sem do sedaj naročila škatle od Fairyloot ker imajo noro dobre edicije knjig in dokaj uporabne stvari ki so večinoma fendomi od različnih ya knjig
    Fairyloot je ya fanrazijska naročnika škatla. Sedež imajo v Angliji in so ponavadi škatle v kakih 5 delovnih dneh pri meni no trenutno malo dlje zaradi korone. Mi je pa pri njih všeč da tudi če kupiš samo eno škatlo stane isto kot škatle ki so v naročnini se pravi 26£ na mesec +poštnina

    1. Fairyloot sem tudi sama nekaj časa spremljala – sicer samo preko slik drugih bralcev. Hvala, da si malo več zapisala o sami škatli.
      Smem vprašati koliko te pride poštnina?

Leave A Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberi tudi: