Odkar sem bila po svetu, me izredno pritegnejo knjige in pa tudi filmi z glavnimi junaki, ki niso tipično belci. Tako sem si film (Vsem fantom, ki sem jih kdaj ljubila), ki je nastal po istoimenski knjigi ogledala že ulala časa nazaj. Pa ne samo enkrat 🙂

V resnici sem se nad knjigami tako navdušila, da mi je fant kupil celotno serijo, še preden sem prebrala eno besedo iz knjige.

Zgodba v parih stavkih

Lara Jean je tiha srednješolka, ki svoj prosti čas rada preživlja doma z družino ali pa ustvarja raznorazne ljubke zadevice. Med drugim piše tudi ljubezenska pisma fantom, ki jih je nekoč ljubila. Potem pa se zgodi njena najhujša nočna mora. Pisma so iz danes na jutri odposlana. In ne samo to, dobil ga je tudi Josh, njen najboljši prijatelj in sestrin fant.

Lara Jean mora hitro odreagirati preden se vse zaplete in Peter ji lahko pri tem pomaga. Kako? Oh le pretvarjati se morata, da sta par. 

Je knjiga prevedena?

Originalen naslov knjige je To All The Boys I’ve Loved Before, ki jo je napisala Jenny Han. To je prvi del trilogije. V slovenščini je knjiga izšla pri založbi Felix pod naslovom Vsem fantom, ki sem jih kdaj ljubila.

Priporočam jo:

– vsem mladim in mladim po srcu
– ljubiteljem ljubkih, kratkih in sladkih zgodb
– bralcem, ki si želijo luštno zgodbo za krajšanje dni

Iskreno mnenje

(Vsem fantom, ki sem jih kdaj ljubila)

Knjiga mi je bila všeč, saj je lahkotna, veliko se dogaja in vsebuje tisto pristno najstniško naivnost, ki je ni mogoče najti kar povsod. Ne me razumeti narobe, podpiram vse močne glavne junakinje, ki se ne bojijo postaviti zase. A ta knjiga v ospredje postavi tiste druge, tiste ki nam je bilo v srednji šoli hitro nerodno in ki nismo želele biti izpostavljeni. Mogoče pa mi je knjiga zato tako všeč, saj me prav zares popelje v času nazaj.

Lara Jean (oh kako krasno ime) mi je super junakinja. Predstavljala sem si jo kot junakinjo iz filma, ker sem ga pač videla preden sem brala. Je pa tudi v knjigi opisana kot majhna Korejka, ki ima izrazito samosvoj stil oblačenja.

Načeloma pa gre za tiho, luštno, izredno kreativno in zanimivo punco. Mogoče na njen karakter ne bi ravno pričakovala, da bo tako odreagirala, ko so bila pisma odposlana, pa dobro. Sama si ne znam niti predstavljati kaj bi storila če bi bila moja ljubezenska pisma odposlana.

Ljubezenska pisma pridejo na dan

Všeč mi je glavna ideja knjige, saj se mi zdi zares unikatna. Mogoče sem pričakovala malo več Josha, saj se je ravno zaradi njega vse skupaj sploh začelo, a ni moteče, da se omeni le občasno. Vseskozi pa sem pričakovala, da se bo vendarle pojavil v osrednji zgodbi.

Peter v knjigi mi ni bil všeč, saj mi je deloval rahlo vzvišenega. Iskreno … khm … nisem navijala zanj, saj se mi je zdel konstantno rahlo nesramen. Za boljšo bralsko izkušnjo sem si ga zato karakterno predstavljala kakor je prikazan v filmu. Naenkrat je bil znosen 😉

Vsem fantom, ki sem jih kdaj ljubila
Vsem fantom, ki sem jih kdaj ljubila (izsek iz filma)

Pri knjigi pa mi je bila izredno všeč tudi družinska dinamika. V premarsikateri knjigi se starši namreč sploh ne pojavijo in so najstniki večinoma predstavljeni kakor odrasle samostojne osebe. Tukaj pa se vse vrti okoli družine, treh sester in očeta, ki se trudi po najboljših močeh. Če bi obstajalo tekmovanje za najboljšo literarno družino, bi definitivno glasovala zanje.

Najbolj pa mi je šla na živce njena sestra Margot. Tipična starejša sestra, ki si jemlje pravico da ostale pošilja naokoli (po domače: komandira). Res mi je povzročala sive lase!

!POZOR!

Marsikateri bralec pravi, da je Lara Jean preotročja in prenaivna. Če ne moreš razumeti, da vse glavne junakinje pač niso bojevnice in super odločne, potem to ni knjiga zate. Če pa razumeš, da je najstništvo za vsakogar drugačno in da so nekatera dekleta bolj tiha, pa ti bo knjiga skoraj gotovo všeč.

V knjigi Vsem fantom… je precej lepih misli

Love is scary: it changes; it can go away. That’s the part of the risk.

– citat iz knjige

If you were mine, I would never have broken up with you, not in a million years.

It wouldn’t kill you to get out of your comfort zone a little bit.

– citat iz knjige Vsem fantom, ki sem jih kdaj ljubila

Predfilm Vsem fantom, ki sem jih kdaj ljubila

Sedaj je že tradicija, da se dobre zgodbe iz knjig sledijo na velike zaslone. Film si lahko ogledaš na Netflixu. Ogled filma pa priporočam tudi vsem, ki niste prepričani ali je knjiga primerna za vas.

Si želiš še več podobnih knjig?

Poskusi s knjigami Kasie West, ki prav tako piše ljubke mladinske romantične knjige: The Fill-In Boyfriend in ena mojih ljubših P.S. I Like You.

Poznaš knjigo? Si se že ogledala film?

author-sign

Leave A Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberi tudi: