Lock Every Door - Riley Sager (naslovnica)

Knjiga Lock Every Door me je navdušila. Pika.

Ne morem verjeti, da me je popolnoma neznana knjiga, ki sem jo opazila na slepo (beri: opazila, da jo hvalijo na bookstagramu), ujela čisto nepripravljeno.

Naslov: Lock Every Door
Avtor: Riley Sager
Leto izdaje: 2019
Žanr: misteriozni triler
Prevod: žal ne

Every so often, life offers you a reset button. When it does, you need to press it as hard as you can.

Kratek opis (ne vsebuje kvarnikov)

* Če si ljubitelj trilerjev in mi zaupaš, potem ne preberi opisa ampak se v knjigo podaj popolnoma bos. Sama pred branjem nisem poznala vsebine in me je ravno zato še toliko bolj presenetila.

V najem ti je ponujeno luksuzno stanovanje. Popolnoma brezplačno. V čem je trik: mogoče ne boš živel dovolj dolgo, da bi v njem užival …

Nobenih obiskovalcev. Nobena noč preživeta izven stanovanja. Brez motenja drugih stanovalcev.
To so edina pravila zaposlitve, ki jih mora Jules Larsen upoštevati medtem ko v njem živi kot ‘začasnica’. Stanovanje je v Bartholomewu, ki je eno izmed najbolj odmevnih zasebnih zgradb na Manhattnu in dom super bogatih in slavnih.

Jules, ki je praktično brezdomna in hkrati še zlomljenega srca je pripravljena sprejeti kakršnekoli pogoje, ter pustiti svoje preteklo življenje za sabo.

Med prebivalci Bartholomewa se kmalu naveže na Ingrid, ki je tako kot ona ‘začasnica’. Toda ta ji pove, da Bartholomew ni tako popoln kot se zdi. Za njegovo bleščečo fasado naj bi se skrivala temna zgodovina. Jules ne verjame v govorice. A čez noč njena nova prijateljica izgine.

Jules kaj kmalu ugotovi, da Ingrid ni edina ‘začasnica’, ki je pogrešana …

The place is haunted. By its past. So many bad things have happened there. So much dark history. It fills the place (…) Like smoke. And I’ve breathed it in.

Misteriozni triler, ki se ga splača prebrati

Če si ljubitelj dobrih trilerjev in kriminalk v stilu Verity (C. Hoover) ali pa The Turn of the Key (R. Ware) potem ti bo knjiga zagotovo všeč. Verjamem, da marsikdo teh knjig še ni prebral, saj nista prevedeni. Za vse vas lahko rečem le: če ti je bila všeč knjiga Za zaprtimi vrati (B.A. Paris) potem te bo tale sezula, saj je na veliko višjem nivoju.

Pritegnila te bo tako zgodba, ki te bo vedno znova presenetila, kot stil pisanja. Sama sem nad načinom, ki ga ubere pisatelj (jap, ni ženska) popolnoma navdušena.

Od same strukture zgodbe, ki povzroči da z zanimanjem bereš, pa do likov. Ti so mojstrsko vpeti v zgodbo, saj nove spoznaš in se nanje navežeš, preden sploh ugotoviš, da so novi.

Si prebral že kakšno Dan Brownovo knjigo? Meni je bilo vedno res zanimivo kako v zgodbe vplete simboliko. cin, cin Prav imaš – tudi tukaj se znajde.

Zgodba je izredno napeta

Lock Every Door ti ne bo pustila spati. Sama se navdušujem nad knjigami, ki te totalno posrkajo v svoj svet in za nekaj ur ustavijo čas.

Napetost lahko proti koncu režeš z nožem. Brez heca! Preobrati, ki se zgodijo ob ravno najbolj nepričakovanih momentih ti ne pustijo, da bi knjigo odložil, kaj šele da je ne bi dokončal.

Stil pisanja in liki

Ridge je pisatelj, ki ga bom definitivno še kdaj brala.

Zakaj?

Način pripovedovanja je fantastičen

Všeč mi je kako pri tebi (kot bralcu) vzbudi zanimanje. Prav tako me je ‘kupil’ s tem, da ne naklada in po nepotrebnem zavlačuje. Seveda nobena skrivnost, ni tista prava če se vsaj malo ne skriva, ampak avtor jo razkrije v popolnem momentu.

Preobrat, ki sledi razkritju pa razkrije novo skrivnost.

Hja, je že tako, da je celotna knjiga kup skrivnosti, ki jih med branjem počasi lupiš kot čebulo.

In my experience, if something seems too good to be true, that’s because it is.

– Chloe (Lock Every Door)

Liki

Osrednja junakinja Jules se mi zdi popolnoma

Ne razumi me narobe – ni mi všeč vizualno ali karakterno. Všeč mi je, saj je popolni pripovedovalec zgodbe. Všeč mi je, da ni najboljša, najpametnejša in tako dalje. Namesto tega je glavna junakinja ranljiva, zanimiva in bistra.

Ostali junaki so prav tako super. Vsak je nekaj posebnega in med branjem si ga lahko z lahkoto prislikaš pred očmi tako dobro je opisan. Prej sem že omenila, da so novi liki res dobro vpeljani v zgodbo. In to še enkrat poudarjam! Čisti mimoidoči lahko že čez nekaj strani odigra pomembno vlogo.

Bartholomew je na videz samo zgradba, a v resnici je glavno orodje knjige. V zgodbo je vpleten tako živo, da postane kar svojevrsten lik. Kot bralca te zanima kaj se dogaja za njegovimi zidovi in ko izveš, ti zastane dih.

In order to leave, I need to stay.

– Jules (Lock Every Door)

Ocena knjige Lock Every Door

Knjiga, ki me je tako zelo navdušila more biti dobra, mar ne? Spodaj preberi koliko zvezdic sem namenila posameznemu elementu.

  • Zgodba
  • Liki
  • Stil pisanja
  • Naslovnica
  • Splošen vtis
4.7

Končne misli

Glede knjige nisem imela pričakovanj a sedaj ti lahko povem, da je tole definitivno ena izmed boljših knjig, kar sem jih prebrala.

Res ti jo priporočam v branje!

Preberi tudi

Če ti je všeč kako se vse vrti okoli Bartholomewa potem poskusi z The Turn of The Key od Ruth Ware → preberi mojo recenzijo, kupi knjigo (BookDepository)

Če ti je všeč nepredvidljivost lahko poskusiš z Za zaprtimi vrati od B. A. Paris → knjigo, si lahko izposodiš

Priporočam pa ti tudi Home Before Dark, ki jo je napisal isti avtor. Mene je prijetno presenetila, še posebej zato, ker je v središču dogajanja ponovno hiša. Preberi mojo blog recenzijo ali pa si oglej YouTube posnetek, kjer povem iskreno mnenje o knjigi.

author-sign

Leave A Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberi tudi: