O indijcu, ki se je s kolesom peljal vse do Švedske, da bi tam znova našel svojo veliko ljubezen naslovnica

Originalen naslov | Title: The Amazing Story of the Man Who Cycled from India to Europe for Love

Prevod | Translated: O Indijcu, ki se je s kolesom peljal vse do Švedske, da bi tam znova našel svojo veliko ljubezen

Avtor | Author: Per J. Andersson

Zbirka | Series: /

Oznake | Labels: biografija, ljubezen
biography, romance

Povezavi | Links: goodreads, bookdepository

Prebrano | Date read: 23.7.2018 (July 23, 2018)

Pikej, mladi indijski študent umetnosti, ki si služi kruh z risanjem portretov, leta 1975 v New Delhiju naključno spozna Švedinjo Lotto in se nesmrtno zaljubi vanjo. Ko se Lotta v predelanem Volkswagnovem kombiju s hipijskimi prijatelji vrne na Švedsko, se Pikej hitro odloči, usede na staro kolo in odpelje za njo …

Resnična zgodba pripoveduje o neverjetni usodi Indijca brez kaste, nedotakljivega Pradjumna Kumarja, imenovanega Pikej. Rodil se je v osrčju indijske džungle, preživel otroštvo med kobrami in drugimi eksotičnimi živalmi ter se po številnih preprekah in zapletih vpisal na umetniško šolo v New Delhiju. Čeprav je bil velikokrat brez hrane in je spal pod mostom, je vztrajal in njegovo nadarjenost za risanje portretov so opazili številni ljudje. Tudi svetlolasa tujka, ki se je nekega večera pojavila ob njegovem slikarskem stojalu in mu v trenutku ukradla srce.

Ker so mu ob rojstvu prerokovali, da se bo poročil z žensko, ki ne bo iz njegove države, Pikej po Lottinem odhodu vzame usodo v svoje roke. S starim kolesom v obratni smeri prevozi hipijsko pot, po kateri so mladi zahodnjaki prihajali iskat razsvetljenje na Vzhod, in se po 7000 kilometrih puščave, gora, savane in urbanih mest znajde pred svojo drago. In njenim svetom. Popolnoma drugačnim od njegovega …

(vir: www.felix.si)

Ne berem resničnih zgodb. Dejstvo.
Ampak to se je sedaj spremenilo. Še eno dejstvo.

Pred leti sem z veseljem brala resnične zgodbe, bile so mi zanimive a hkrati me je ob njih spreletaval srh. Sedaj se na sploh izogibam knjigam, ki obljubljajo nesrečne zgodbe z groznim dogajanjem, saj enostavno ne potrebujem še več opomnikov na to, kakšna družba smo postali.

Indija me je s svojo barvitostjo in drugačnostjo navdušila pred leti. Sedaj se celo pogovarjam z nekom od tam. In prav to me je pritegnilo, da sem knjigo vzela v roke, resnična zgodba gor ali dol. Želela sem izvedeti še več o njihovi kulturi.

Knjiga se že začne zanimivo in me je v hipu potegnila vase. Ampak nisem je prebrala v enem kosu. Prebirala sem jo kar dva tedna, čeprav bi jo najraje pogoltnila. Enostavno se mi je zdelo, da si moram vzeti več pavz in o prebranem zares razmisliti.

Pradyumna Kumar oziroma Pikej se je rodil v kasti nedotakljivih v majhni vasi na vzhodu Indije. Za kastni sistem sem vedela, a da imajo kasto nedotakljivih ne. Med branjem mi je bilo zares hudo za nedolžnega fanta, ki je zgolj zaradi navidezne oznake postal izobčen. Glede na to kaj se mu je vse dogajalo med odraščanjem sem res vesela, da je PK odrasel v moža kakršen je sedaj.

O indijcu, ki se je s kolesom peljal vse do Švedske, da bi tam znova našel svojo veliko ljubezen

Njegova na bambusov list napisana prerokba:
»Poročil se boš z žensko, ki ne bo iz tvoje vasi, ki ne bo iz tvojega okoliša niti iz tvoje dežele. Bo zelo muzikalična, imela bo svojo džunglo ter bo rojena v znamenju bika.«

– odlomek iz knjige

Med branjem na trenutke skoraj ne bi verjela, da gre za resnično zgodbo, saj so preobrati neverjetni. Od znanih oseb, ki jih je srečal in krajev, ki jih je obiskal. Ampak ko si na koncu knjige ogledaš fotografije, te šele zares zadane: to se je v resnici nekomu pripetilo.

O indijcu, ki se je s kolesom peljal vse do Švedske, da bi tam znova našel svojo veliko ljubezen (primer slik)
slike na koncu

Njegova zgodba je živ dokaz, da je ljubezen nekaj mogočnega in da ne pozna ovir.

Ni pomembno kakšne barve je tvoja koža, kje na družbeni lestvici si (ali kateri kasti pripadaš) niti s katere celine. Ne, ljubezen enostavno premaga vse ovire.

Če te zanima še kaj več, poguglaj in poišči kakšen posnetek na youtubu. Ne bo ti vzelo veliko časa, saj takšnih in podobnih prispevkov kar mrgoli. Njuna ljubezen je pač očarala nas, navadne smrtnike

Resničnih zgodb ne moremo ocenjevati tako kot ostale knjige. V bistvu jih na nek način niti ne smemo. Ampak tale si zaradi zgodbe, sloga in prijetnih občutkov, ki te preplavijo ob branju zasluži čisto 10.

Vse naslednje recenzije o knjigah po resničnih zgodbah bom dodala tukaj → resnične zgodbe

Zares ti jo priporočam v branje! O Indijcu, ki se je s kolesom peljal vse do Švedske, da bi tam znova našel svojo veliko ljubezen je zares dobra. In kot nalašč za vse ljubitelje resničnih zgodb.

author-sign

Leave A Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberi tudi: