Me Before You (Ob tebi)
O knjigi

Originalen naslov | Title: Me Before You

Prevod | Translated: Ob tebi 

Avtor | Author: Jojo Moyes 

Zbirka | Series: Me Before You #1

Oznake | Labels: romantika, življenje, invalidnost
                            romance, life, disability

Povezavi | Links: goodreads, Amazon

Prebrano | Date read: 3.9.2016 (September 3, 2016)

Kratka vsebina

Lou Clark ve precej stvari. Ve, koliko korakov je od avtobusne postaje do doma. Ve, da rada streže v čajnici, in ve, da mogoče ni zaljubljena v svojega fanta Patricka.
Toda Lou ne ve, da bo kmalu izgubila službo ali, da se ji bo življenje obrnilo na glavo.

Will Traynor ve, da mu je nesreča vzela vso voljo do življenja. Ve, da se mu zdaj zdijo dnevi prazni in brez radosti, in natanko ve, kako bo temu naredil konec.
Toda Will ne ve, da bo v njegov svet vsak hip zakorakala Lou s svojimi divjimi barvami. In nobeden od njiju ne ve, da bosta drug drugega za vedno spremenila.

Moje mnenje

Z izredno popularnimi knjigami se ne razumem najbolje. Za Me Before You sem slišala nekaj let preden je postala hit #1 v naši majhni državici. Imela sem jo namen prebrati, potem pa me je film prehitel. V Sloveniji je ‘skrito pravilo’, da če bo knjiga prišla na velika platna lahko prej še malo zaslužijo in dotično knjigo prevedejo. No, takrat se je začelo vsepovsod govoriti o njej. Ne vem ali sem samo jaz takšna, da me to odbija ali nas mogoče obstaja peščica.

Na koncu sem se odločila, da jo bom prebrala in ne sam to, želela sem si jo prebrati v slovenščini. Tu pa je nastopil problem, knjiga je bila namreč ves čas v izposoji. Knjigoljubci pa se na srečo med seboj pogovarjamo in nazadnje mi jo je prijateljica posodila.

Že pred branjem sem vedela nekaj malega. Vedela sem, da je to knjiga z žalostnim koncem (zakaj bi drugače vsi jokali). Vedela sem, da v filmu nastopata dva meni ljuba igralca in če želim videti film morem prej prebrati tudi izvirno besedilo.
Nisem pa vedela, da bo knjigo dobesedno požrla v manj kot 24 urah in da mi bo zelo všeč.

Lou Clark mi je takoj zlezla pod kožo. Je zabavna, ima dobre in slabe lastnosti, predvsem pa je realna. Všeč mi je, da se ni o njej samo govorilo kot o pozitivni osebi, ampak je izžarevala takšno posebno energijo. S svojim pristopom, stilom in humorjem je bralcu pokazala, da si lahko dober pa to nikakor ne pomeni, da ne sodiš v družbo.

Will Traynor je po mojem še bolj kompleksen lik. Nekoč zelo aktiven mož se je naenkrat znašel na vozičku. Sedaj se izogiba ljudem, tisti ki pa le pristopijo hitro zbežijo. Avtorica je krasno prikazala kako bi se takšen človek počutil, kaj bi počel, mislil.

Ob tebi
(vir slike: ozonnews.com)

Seveda se Lou in Will med zgodbo spremenita, ampak to se ni zgodilo kar čez noč, kakor v drugih knjigah. Ne, Jojo Moyes je sklenila, da bo njena knjiga realna. Zaradi tega jo res občudujem.

I just . . . want to be a man who has been to a concert with a girl in a red dress. Just for a few minutes more.

Čeprav namesto žalostnih zgodb raje berem o ljudeh, ki imajo manjše težave, me je knjiga pozitivno presenetila. Ta zgodba je nekaj posebnega in sedaj razumem zakaj je tako popularna. Ima pa tudi čudovito sporočilo: ŽIVI. Večkrat bi morali opustiti navade našega vsakdanjika in živeti.

Takšne zgodbe bi morala pogosteje brati, pa ne samo jaz ampak mi vsi. Seveda je zanimivo brati o dogodkih, ki se nikoli ne morejo zgoditi v sedanjosti, ampak knjige kot je tale ti dajo snov za razmišljanje, ko zvečer ne moreš zaspati.

Knjiga s karakterjem, ki jo bom zagotovo še kdaj prebrala. Prevzela me je in me hkrati pustila brez besed. Te zgodbe si ne zapomniš, ta zgodba se ti vpiše v srce.

ocena: fantastična
Naj citati

 You only get one life. It’s actually your duty to live it as fully as possible.

– citat iz knjige Ob tebi

Push yourself. Don’t Settle. Just live well. Just LIVE.

– citat iz knjige Ob tebi

Je tudi tebi knjiga Ob tebi odlična?
                             

author-sign

2 Comments

  1. Meni je bila super. Za razliko od tebe pa jaz še nisem uspela pogledat filma, vendar glede na tvoj komentar in ostala mnenja, ki sem jih dobila nikakor ne dvomim v njegovo odličnost.
    Upam, da ti jo čimprej uspe dobiti v roke, saj se jo res splača prebrati.

Leave A Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberi tudi: