Mesec dni nazaj sva krenila na roatrip z avtom. Brez načrta oz. planov a s kopico idej. Pot naju je iz Slovenije vodila preko Nemčije naravnost do prisrčne gorske vasice Mürren ob švicarskih Alpah.

Sama obožujem roadtripe. Že kar nekaj časa je minilo od raziskovanja skandinavskih držav in Rusije, zato so me pete že kar srbele.

Vasico Mürren sva obiskala spontano

razgled z gorskega vlaka (pot do vasice Mürren)

Prvotni plan je bila Italija, a zaradi korona virusa nisva želela tvegati. Tako sva v okolici Ljubljane (po kakšni uri vožnje) zavila proti Avstriji.

Nikoli še nisem bila v Švici zato nisem vedela kaj pričakovati. Videla sem mnogo prečudovitih slik, ampak kaj ko te včasih zavajajo.

Tistega dne sva se želela povzpeti na najvišji vrh v Švici – Jungfrau. Sami mu pravi kar Top of Europe. Žal pa je bilo vreme na vrhu precej slabo in niso mogli niti garantirati, da bo možno priti vse do vrha. Tako sva iz glavne železniške postaje preko ceste skočila na gondolo.

Začetek poti

1) Gondola naju je od Lauteebrunnen popeljala do Grüschalp

2) gorski vlakec pelje direktno do gorske vasice Mürren

Z besedami se ne da opisati prečudovite panorame in razglede, ki jih lahko uzreš z vlaka. Zasnežena narava, gore, ki se v snežni obleki modro lesketajo v ozadju. In micene hiške, ki se skrivajo v dolini.

Kaj početi?

Pohajkovanje, smučanje, sankanje, stiskanje v luštnih lesenih brunaricah

Očarljiva gorska vasica Murren

Vasico sva obiskala konec februarja, se pravi da je smučarska sezona v polnem teku. Sama sicer nisva smučala, ampak kraj vsekakor priporočam. Glede na razpoložljivost smučarskih prog, aktivnosti in celo smučarskih šol, sem prepričana, da bi lahko tudi ti užival.

Mene so najbolj očarale sprehajalne poti, ki so prepletene skozi celotno vas. Midva sva celih sedem ur preživela pohajkovaje. No, pa tudi kepala sva se in srkala topel čaj.

Imela sva izredno srečo, da je noč prej izredno snežilo, kar je pričaralo pravo zimsko pravljico. Srce pa mi je grel tudi nasmeh na Leonovem obrazu, saj je bil to njegov drugi sneg oz. prvi, ki šteje.

utrinek s potepanja po vasici Mürren
utrinek s potepanja po vasici Mürren

Priporočam, da si za izlet planiraš cel dan. Zapelji se vse do vasice in jo razišči. Z gondolo se lahko odpelješ še višje in obiščeš 007 Walk of fame. Več si preberi na strani TripAdvisor. Sama se sicer nisva odpravila do vrha, saj je bilo zaradi snežnega zameta na vrhu vse razen restavracije zaprto.

Mene je gorska vasica Mürren res očarala. Takrat, ko sem jo obiskala sem naredila tudi ogromno slik ter zaradi vašega zanimanja celotno pot tudi opisala. Slike z zapisi, si lahko pogledaš tukaj: vasica Mürren

Če rad pohajkuješ pa ti priporočam Grajsko učno pot Žusem, kjer se lahko povzpneš tudi na Stolp ljubezni.

Katero manjše in nepoznano mestece pa je tebe očaralo?

author-sign

Preberi tudi: