the emperoro the gates of Rome
O knjigi

Originalen naslov | Title: The Gates of Rome

Prevod | Translated: Imperator: Rimska vrata

Avtor | Author: Conn Iggulden

Zbirka | Series: Imperator #1 Emperor #1

Oznake | Labels: zgodovinski roman
Historical Fiction

Povezavi | Links: goodreads, Amazon

Prebrano | Date read: 28.7.2016 (July 28, 2016)

Kratka vsebina

Gladiatorski boji, spletke v senatu, vojne na tujih ozemljih, ki so ustvarile mogočno cesarstvo, politični spori, ki so ga skoraj uničili, suženjski upori in prizori iz mesta so del izredne pripovedi o možu, ki bo postal največji med vsemi Rimljani: Juliju Cezarju. Iz talentiranega mladeniča se razvije v véliki lik rimske senatorske politike.

Na posestvu blizu Rima dva dečka, Gaj in Mark, opravljata naporno tradicionalno urjenje v mečevanju in vojaški strategiji. Kmalu njun dom in Rim ogrozijo suženjski upori in krvav konflikt pretrese republiko. Mladeniča sta prisiljena najti svojo pot, Mark kot vojak, Gaj pa s pomočjo družinskih zaveznikov. Ko izbruhne konflikt med konzuloma Marijem in Sulo, le bogovi vedo kaj se bo zgodilo.

Moje mnenje

Če prebiraš objave na tem blogu potem veš, da običajno ne berem zgodovinskih knjig. To pa še zdaleč ne pomeni, da mi ni zanimivo prebirati zgodb in zanimivosti, ki so nas pripeljale na mesto, kjer smo sedaj.

Tistih nekaj zgodovinskih knjig, ki pa sem jih prebrala so me navdušile. Pripoved o mladosti Julija Cezarja ni bila nikakršna izjema.

To je knjiga o odraščanju fantka, ki je kasneje postal mož, ki je vladal veliko večjemu delu sveta, kot pa le rodnim sedmim gričem. Čeprav o njegovem otroštvu ni veliko znanega, kakor poudari tudi pisatelj, je ta opravil odlično delo in knjiga ni samo izredno berljiva ampak je tui nadvse razburljiva.

julius caesar (Rimska vrata)

Njegovega otroštva je bilo konec, čeprav je bil še otrok. Mesto ga je klicalo, čeprav se še ni čutil pripravljenega. Senat ga je klical in to ga je navdajalo s strahom.

Všeč mi je, da v knjigi ni olepševanje, čeprav bi mi prihranilo marsikatero obračanje želodca. Kar se je zgodilo, se je zgodilo, ni potrebe po olepševanju, saj bi potem ljudje dobili popolnoma napačno sliko o poteku bojev, vojn in izmaličevanju.

Gaj in Mark sta super opisana, sta odraščujoča dečka, ki si moreta v krutem svetu, kjer je denar sveta vladar, šele ustvariti ugled. Vidimo, da sta dobra po srcu in bosta nekoč postala pomembna.
Poleg osrednjih likov mi je k srcu prirastel tudi Marij. Sprva sem bila v dvomih ali mu je vredno zaupati, saj ga Julijev oče ni imel v čislih. Kasneje pa ugotoviš, da je dober človek, ki hrepeni po oblasti in je za svoj cilj pripravljen storiti marsikaj.

Poleg prej naštetega pa mi je bilo všeč, da je avtor na koncu dodal, še kratko poglavje, v katerem pojasni, kaj je sledilo toku zgodovine, kje pa je v ospredje stopila njegova domišljija.

Zanimivo branje, ki pa mu manjka tista češnja na vrhu torte.

ocena: super
Naj citati

Rimljani znate ženske tako očarati, da je čudno, da še niste izumrli.

– citat iz knjige Rimska vrata

Življenje ni nikoli enostaven problem z enim odgovorom na eno vprašanje. Odgovorov je vedno več.

– citat iz knjige Rimska vrata

Nihče ne more pomisliti na vse, lahko je samo pripravljen na vse.

– citat iz knjige Rimska vrata

Prebrala pa sem tudi nadaljevanje Smrt kraljev (preberi recenzijo).

Kako pa se je tebi zdela knjiga Rimska vrata?

author-sign

Leave A Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberi tudi: