Originalen naslov | Title: The Queen of the Tearling

Prevod | Translated: Saga o kraljevini Tearling

Avtor | Author: Erika Johansen

Zbirka | Series: Saga o kraljevini Tearling

Povezavi | Links: goodreads, Amazon

Prebrano | Date read: 7.10.2017 (October 7, 2017)

V tem osupljivem romanu mora neizkušena mlada princesa zasesti svoj prestol, se naučiti biti kraljica in se v epskem boju med svetlobo in temo spopasti z zloveščo čarovnico.

Prestolonaslednica Kelsea Raleigh je po smrti matere, kraljice Elysse, odraščala daleč stran od spletk kraljevske trdnjave, skrita globoko v gozdu pri predanih služabnikih. Ko dekle, dopolni 19 let, na njena vrata potrka kraljičina straža, ki jo pospremi na nevarno pot do prestolnice, da bi zavzela mesto na prestolu kraljevine Tearling.

Pred davnimi časi so njeni predniki odpluli iz propadajočega sveta, da bi ustanovili novo deželo brez sodobne tehnologije. Tristo let za tem tri boječe dežele plačujejo dajatve mogočni sosednji kraljevini Mortmesne s pretkano Rdečo kraljico.

Čeprav je Kelsea kraljevske krvi in okoli vratu nosi safir z neverjetno čarobno močjo, dvomi, ali bo lahko vladala kraljestvu. Zaradi pretresljivega zla, ki ga odkrije v svoji deželi, pa stori nekaj neverjetno drznega in izzove maščevanje Rdeče kraljice. Skrivna združba sovražnikov načrtuje njeno smrt. Toda nova kraljica pridobiva moč, zaradi svoje neomajne odločnosti pa ima tudi vse več zvestih zaveznikov.

Njena pot, da bi rešila svoje kraljestvo in zavzela svoje mesto, se šele začenja. Obremenjena s skrivnostmi, z izdajami in nevarnimi spopadi si tlakuje pot, ki jo bo povzdignila v legendo …

Epska uspešnica, v kateri se prepletajo pustolovščine, magičnost, skrivnostnost in ljubezen

Celotno serijo sem si sposodila v knjižnici, saj so me pritegnile tako naslovnice kot naslovi. Nisem vedela kaj pričakovati. Nisem brala opisa zadaj. Prav tako sem uspešno premagala bitko in nisem pokukala na Goodreads ali Bralnico kaj si drugi mislijo o knjigi.


Čisto po naključju sem odkrila PRAVI BISER. Sploh ne vem kje se je skrival vsa ta leta? Knjiga je namreč izšla že davnega leta 2014. Slišala sem seveda zanjo, ampak nikoli si nisem mislila, da je res nekaj posebnega.

Naslovnica je čudovita, aja pri tem mislim na angleško (to ki sem jo uporabila na začetku objave). Slovenska ni slaba, lahko bi bila slabša a tui precej boljša.

Knjigo obožujem, saj vsebuje vse oz. večino elementov, ki pri meni igrajo veliko vlogo. Nočem preveč dolgoveziti kakor v običajnih review objavah, zato bom tokrat storila malo drugače.

Kaj mi je všeč?

Saga o kraljevini Tearling Kelsea na konju

Skrivnosti, spletke, laži, nevarnost
in še bi lahko naštevala. Zgodbo večinoma spremljamo skozi oči sedme kraljice Tearlinga. A pojavijo se tudi drugi liki, katerim avtorica dovoli, da spregovorijo. Skozi njihove oči izvemo marsikaj. Tako dobrega kot slabega.

Močen ženski lik s hrbtenico
Kelsea ima tako kakor ostali svoje unikatne slabosti. A njeno srce je čisto in glava na pravem mestu. Ve kaj si želi, ne ve pa kako naj to doseže. Za razliko od ostalih, po mojem mnenju šibkih likov, se loči po tem, da je ni sram priznati svojega neznanja in pomanjkljivosti.

Slog pisanja
Odlična, hitroberljiva, tekoča zgodba, ki je ne moreš odložiti. Besede se vijejo po papirju in kot bi mignil, ugotoviš, da ti ni pomoči. Knjigo boš moral prebrati čim prej! Pisateljici pa čestitam tudi za mojstrsko zavlačevanje pri katerem se bralec niti najmanj ne dolgočasi.

Zgodba se ne vrti okoli ljubezni
Zgodbe takšne ali drugačne, ljubezen se pri vseh pojavi. Kako tudi ne, saj se svet vrti okoli nje. A pri marsikateri drugi zgodbi kmalu preide v ospredje in narekuje tempo knjige. A Zaznamovana kraljica nima te sreče, saj ji simpatija že na samem začetku pove, da je pregrda zanj. Seveda si ga ne more izbiti iz glave a to je samo postranska zadeva oz. zgodba.

Glavni hudobec ni zgolj opisan kot zloben
Si tudi ti že sita hudobcev, ki so neverjetno zlobni, vsi se jih bojijo a v zadnjem boju, ko si naš heroj in on stojita iz oči v oči se zgodi … Nič. Hudobec zamahne, a zgreši zato zamahne ponovno in ponovno in ponovno. Vmes pa mu razkrije svoje zlobne načrte in ime vsakogar, ki ga je ubil. Pretiravam, a prepričana sem, da veš o kom je govora. Tukaj pa se to ne zgodi. Čeprav je hudobca veliko premalo za moj okus, je vseeno prikazan kot hudoben. Njegova dejanja spregovorijo in ti pomagajo ustvariti sliko o njem.

Zanimivi začetki poglavij
Na začetku vsakega poglavja je namreč kratek odlomek iz njihovih knjig oz. ustnega izročila. Marsikaj lahko razbereš, če le obvladaš branje med vrsticami. Žal se je meni veliko izmuznilo, a ker bom knjigo zagotovo prebrala še kdaj bom že pogruntala

Kaj mi ni všeč?

Dolžina poglavij
Malenkost, pa vendar me je zmotilo, saj so mi bila predolga. Če knjigo med branjem odložim, tega ne maram storiti kar nekje sredi strani. Tukaj pa je med posameznimi poglavji kar precej strani. Mogoče sem pa imela zgolj jaz smolo in sem imela opravke ravno v nepravih trenutkih.

Stara je 19 ne 9
Med všečnimi elementi sem omenila, da mi je všeč, saj ni plehka. Kljub temu pa me je zmotilo, da je na trenutke malo otročja oz. jo vsaj obravnavajo tako. Sama sem zgolj leto dni starejša od nje, pa sem zaradi njenih besed parkrat oči zavrtela za 360°. Mogoče pa je avtorica pomislila na čisto vse in če je teh nekaj trenutkov odraz njenega načina življenja do usodnega 19. rojstnega dne, potem lahko rečem le: BRAVO ERIKA

Konec
Pain in the ass for me. Ampak ker je to le prvi del trilogije, razumem zakaj se je tako končalo. Malo za lase privlečeno. Ampak dobro, zgodba je vseeno fantastična in prepričana sem, da ima vse svoj namen.

Želim si …

  • Več, več, več, ve…
  • Hrepenim po Rdeči kraljici ali kakor jo jaz zmotno kličem Krvavi kraljici. Želim zvedeti kakšno je njeno pravo ime. Zakaj je takšna, kdo ko je naredil takšno, od kod prihaja. Če povzamem. Hočem vedeti vse! haha
  • Odgovore!!
  • Prav tako želim izvedeti več o sami zgodovini. Tega sicer ne uvrščam med pomanjkljivosti, saj sem prebrala komaj prvi del in vem, da vsega ne moreš razkriti naenkrat.
  • Poleg Buzdovana me je očaral tudi Strašilo. Tako je, tudi jaz sem mu podlegla haha. Ampak menim, da je super prikazan, opisan in zares me zanima kakšna je njegova zgodba. Izvemo izredno malo, a tisto je precej zgovorno. Strašilo <3
  • Da bi jaz napisala to knjigo! Prav zares mi je tako zelo všeč. Nekaj malenkosti bi spremenila, a dokončno odločitev podam, ko končam s trilogijo.

Lastnost pravega junaka je, da je njegovo najbolj junaško dejanje storjeno na skrivaj.

Jaz sem Smrt. Pridem hitro ali počasi, ampak me nihče ne ogoljufa.

– citat iz knjige

Svojega sovražnika moraš spoznati.

– citat iz knjige

Celo knjiga je lahko nevarna, če ni v pravih rokah, in ko se to zgodi, kriviš roke.

Misli o celotni seriji

Te zanima ali me je celotna trilogija tako navdušila? Preberi objavo Knjižna serija The Queen of the Tearling.

Kakšno pa je tvoje mnenje o knjigi Saga o kraljevini Tearling?

author-sign

2 Comments

Leave A Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberi tudi: