Si že kdaj videl podvodne fotografije?

To so tiste prekrasne slike ribic, delfinov in največkrat tudi ljudi ob kakšnem barvitem nasadu koral.

Meni so tovrstne slike res všeč in v meni vzpodbudijo željo, da bi prav v tem trenutku plavala skupaj z ribicami. Spominjajo me na toplo sonce, zvoke valov in vonja po sončni kremi.

Potapljanje

potápljanje -a s (ā) glagolnik od potapljati: potapljanje ladij / potapljanje in plavanje; tehnika potapljanja / športno potapljanje

Potapljanje ti omogoči raziskovanje nadvse privlačnega a nedostopnega podvodnega sveta. Kljub temu da imamo dostop do njega, ga nikoli ne bomo mogli imeti popolnoma pod nadzorom (kot človeštvo pač rado počne), saj enostavno ne moremo dihati pod vodo.

Če pa te različne barve in morske živali res pritegnejo, lahko ta svet obiščeš znova in znova – s potapljanjem.

plavanje med ribicami (potapljanje)
med ribicami

Prvo potapljanje – izkušnja

Z masko in jeklenko kisika sem se prvič podala med ribice septembra 2018 v Cancunu (Mehika).

Kje in kaj

Potapljaški center: Scubacaribe (spletna stran)
Opravila sem izkustveni potop in uvod v potapljanje: PADI Discover Scuba Diving.

Potapljanje je lahko izredno nevarno, zato moraš pred potopom imeti vsaj nekaj znanja. Sama sem pred potopom imela mini tečaj. Najprej sem si ogledala enourni posnetek o potapljanju, kjer ti nazorno predstavijo opremo in povedo kaj in kako. Nato pa novo pridobljeno znanje preizkusila v bazenu in že smo šli v morje.

NASVET: Vedno izberi potapljaški center z oznako PADI. Seveda lahko na ulici dobiš cenejše ‘pakete’ ampak če niso uradni, potem dobesedno tvegaš svoje življenje, saj najverjetneje niso usposobljeni in v primeru težav ne znajo pravilno postopati.

Mi je bilo všeč?

Ja in ne. Všeč mi je bilo, da sem imela priložnost preizkusiti nekaj novega. Super mi je bila tudi vožnja s čolnom. Potapljanje pa ne tako zelo. Občutek popolne tišine in izoliranosti je nekaj drugačnega in marsikdo je rekel, da jim je prav ta podvodni mir tako privlačen.

Moj glavni problem je bila bolečina v ušesu. Pri potapljanju moraš pravilno izenačevati pritisk. Saj veš: če balon potisneš v vodo dovolj globoko, bo počil.

Ključ do varnega izenačevanja je odpiranje običajno zaprtih evstahijeve cevi, ki omogoča, da zrak iz grla z višjim pritiskom vstopi v srednja ušesa.

V skupini pa nas je bilo kar precej, zato ni bilo časa da bi počasi izenačila pritisk. Posledično sem se celih 45 minut potapljanja ukvarjala le z bolečino, videla pa sem bolj malo. Spominjam se samo modrine in morskega dna. Definitivno pa ne barvitih koral ali tropskih ribic.

Neja pod vodo (potapljanje)
potapljačica Neja

Strah me je:

Razlogov je več.

  • da se mi bo kaj zgodilo,
  • da se bom izgubila
  • da bom šla pregloboko in mi bo zmanjkalo kisika
  • da ne bom mogla dihati
  • nenavadnih zvokov (ladja, ki pluje nad mano)
  • počutim se utesnjeno in tudi tega me je stran, saj se ne želim počutiti tako

Me je enostavno preveč strah same sebe in ne morem biti v popolni izolaciji? Tudi na to sem pomislila, ampak močno dvomim. Enostavno sem imela slabo prvo izkušnjo in od takrat naprej me je bilo groza ob misli, da bi ponovno odšla pod vodo. Kar predstavljala sem si lahko bolečino v ušesu, ki nikakor ne popusti.

Premagovanje strahu ali opravljanje tečaja za začetnike?

Leon (s katerim sem potovala) se neizmerno rad potaplja in se celo uči, da bi postal poklicni potapljač. Posledično me je znova in znova prepričeval, da bi skupaj odkrivala podvodni svet.

Povedala sem mu, kaj je moj problem in sklenila sva pakt. Potapljanju bom dala še eno priložnost. Tokrat bova poiskala super potapljaški center, ki dela majhne skupine in se prilagodi na posameznika. Če mi ne bo všeč, mi nikoli več ne bo omenil potapljanja.

Sharm El-Sheikh (Egipt) – potapljanje #2

Izbrala sva potapljaški center Diving & Discovery (spletna stran). Tokrat nisem opravljala potopa PADI Discovery, ampak mini tečaj PADI Scuba Diver.

Najprej sem se dva dni učila teorijo in opravila teoretični del. Nato pa sem imela poldnevni ena-na-ena potop v bazenu. Moj inštruktor je bil izredno prijazen in mi je pomagal, da sem se končno naučila pravilno izenačevati pritisk. Res je prava faca in ne samo to, celo Ameriške marince uči potapljati.

Po uspešno opravljenem preverjanja znanja sta me čakala dva potopa v morju. Tokrat sem videla vse. Korale, ribice, še več koral in še več ribic.

Učenja potapljanja (Egipt)
inštruktor še zadnjič preverja ali sem vse naredila prav

Tajska – otok Phi Phi (potapljanje #3)

V Egiptu sem bila res pozitivno navdušena nad vsem, kar je bilo moč opaziti pod gladino. In ker je bilo na otoku Phi Phi strašansko vroče in skoraj nobene senca, sem ponovno pristala na potapljanje.

NAJBOLJŠI POTOP

Ni mi žal, da sem potapljanju dala še eno priložnost. Bilo je super. Med potapljanjem smo se šalili z inštruktorjem, s katerim smo se res ujeli. Celo urnik si je prilagodil, da je lahko šel z nama.

Na Tajskem sem prvič plavala v jati rib in ob morski želvi. Videla sem tudi meduze in morsko želvo, ki se je prehranjevala z njo ter celo MORSKEGA PSA. Sicer je bil daleč in smo ga lahko videli le nekaj sekund.

Ali si vedel, da morska želva težko loči med meduzo in plastično vrečko? Zaradi pretiranega osnaževanja na leto precej želv prav zaradi tega tudi umre. Zato te prosim, da pomisliš ali res nujno potrebuješ tisto plastično vrečko v trgovini?

Ali sem premagala strah?

Da.

Vesela sem, da sem se spoprijela z njim. Še vedno mi je izredno neprijetno, da sem ujeta in za dihanje odvisna od jeklenke. A sedaj sem se naučila kako se umiriti, če se me začne lotevati panika.

Potapljanje je super in zagotovo se bom še kdaj odpravila v ta čisto poseben svet. A ne bi pa ravno rekla, da je to nekaj zame. Se bom raje držala knjig, če mi te vzamejo sapo, vsaj vem, da bom preživela.

potapljanje
ujeta v akciji

Želiš prebrati še več prigod?

Odkrij zakaj sem se sploh podala na več kot enoletno potovanje ali pa preberi anekdoto z Gore sedmih barv (Peru).

Vse popotniške objave sem zbrala tukaj: na poti

Kaj pa si ti misliš o potapljanju? Si že raziskoval svet tam spodaj?

author-sign

Leave A Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberi tudi: