O knjigi

Originalen naslov | Title: T is for Tree

Prevod | Translated: /

Avtor | Author: Greg Fowler

Zbirka | Series: /

Oznake | Labels: prijateljstvo, družina
friendship, family

Povezavi | Links: goodreads, Amazon

Prebrano | Date read: 10.9.2017 (September 10, 2017)

Kratka vsebina

Eddy ve da je drugačen, da ni kot ostali najstniki. Navsezadnje niti ne izgleda kakor oni. Ne razmišlja tako kakor oni. Ne hodi v šolo in nima prijateljev. Nikoli ne zapusti svoje sobe, saj mu to ni dovoljeno – razen, ko je dan za tuširanje. Ne ve zakaj je temu tako. Ve le, da je drugačen.

Mati ga je zapustila kot dojenčka in sedaj ga ima babica zaklenjenega v sobo. Eddy si čas krajša z opazovanjem ljudi na ulici, čas in življenje pa neopazno tečeta mimo njega. Vsak dan je enak predhodnjemu, vse dokler se v sosednjo hišo ne preseli Reagan Crowe in vse se spremeni.

Ona je prijazna, zabavna in čudovita. A najpomembneje je, da postane njegova prva prijateljica. Reagan mu predstavi svet v drugačni luči in to v vsej njegovi veličini.

Vendar ima Eddy skrivnost. Drevo, ki se počasi plazi skozi okno v njegovo sobo prav tako ni popolnoma običajno. Ampak saj tudi Eddy ni. On je poseben.

Moje mnenje

Priznam. Knjigo sem začela brati zgolj zato, ker sem jo dobila v namen reviewa. Sprva sem bila nad njo vse prej kot navdušena. Pričakovala sem drugačno zgodbo. Iz podanega opisa ni bilo moč razbrati zakaj je Eddy drugačen in na sprva sem bila kar malo nejevoljna, ker sem pristala na branje knjige o kateri sem imela popolnoma drugačno predstavo.

Ampak ni mi žal. Prepričana sem, da če bi bil opis natančnejši je nikoli ne bi niti pogledala. Knjige s takšno in podobno tematiko me odbijajo. Eddy je namreč poseben ravno zato, ker ima Downov sindrom. In ne, to ni big spoiler, pravzaprav sploh ni spoiler. V knjigi pravzaprav nikjer ne piše, zakaj je poseben. Je pa avtor knjigo predhodno že objavil pod drugim naslovom in dejstvo, da ima Eddy ta sindrom tudi piše v opisu. Ne razumem zakaj je sedaj ta del iz opisa odstranil.

Eddy je prav poseben fant, ki mu življenje ni prizaneslo. Spoznamo ga kot fantka, ki misli, da ni vreden dobrih stvari. Spremljamo njegovo otroštvo in kako se je vse skupaj spremenilo, saj je prišla Reagan.

Če je Eddy glavni junak zgodbe potem je Raegan sila, ki našega junaka pomika naprej. Sem pa imela z njo kar precej težav, še posebej v drugem delu knjige. Življenje ji odraščanja definitivno ni olajšalo a vendar nisem marala njene spremenjene podobe. Zavedam pa se, da je pisatelj s tem predstavil posledice določenih dogodkov, ki so v današnjem svetu vse prej kot redkost. Vendar, ker ti nočem uničiti branja, več ne izdam.
Nasploh mislim, da so liki fantastično opisani, realni in večplastni. V njih lahko vidiš odsev ljudi, ki jih dnevno srečuješ in posledično dobiš veliko snovi za razmišljanje. V mojem primeru pozno ponoči, ko že vsi spijo.

Zgodba lepo teče, pisatelj je opravil odlično delo. Vendar se mi je na trenutke vseeno zdelo, da se malo vleče. Najverjetneje zato, ker drugače berem ya fantasy in potek zgodb je tam enostavno drugačen. Kljub vsemu pa je dogajanje lepo opisano in ne samo, da si ga lahko predstavlja, še začutiš ga.

To je knjiga s tematikami življenja in več kot o njej razmišljaš več motivov odkriješ. Je zgodba, ki ti bo dala drugačen pogled na svet, če si boš le dopustil. Predvsem pa je to knjiga o prijateljstvu v svoji najbolj čudoviti in ranljivi obliki.

ocena: super

Čeprav sem ji podelila dobro oceno je najverjetneje ne bom nikoli več prebrala. Zgodbe, kot je ta, mi je težko brati. A ne glede na to, sem vesela da sem jo dokončala, saj je enkratna!

V branje ti predlagam še eno ‘močno zgodbo’ → The Death Of Lila Jane ( naslov je čuden, ampak knjiga je pa res dobra!)

Kaj si misliš o T Is for Tree?

author-sign

Leave A Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberi tudi: