Najboljše v meni
O knjigi

Originalen naslov | Title: The Best of Me

Prevod | Translated: Najboljše v meni 

Avtor | Author: Nicholas Sparks 

Zbirka | Series: /

Oznake | Labels: romantika, maščevanje
                                romance, revenge         

Povezavi | Links: goodreads, Amazon

Prebrano | Date read: 18.9.2015 (September 18, 2015) 

Ponovno sem brala knjigo Nicholasa Sparksa. Čeprav me z Beležnico, ene izmed njegovih največjih uspešnic, ni prepričal, me je s knjigo Safe Heaven tako očaral, da želim najti še kakšno podobno. Najboljše v meni, kakršen je slovenski prevod Najboljše v meni je zaenkrat najboljši približek Varnemu zavetju.

Kratka vsebina


Amanda in Dawson sta se kljub različnima družbenima statusoma zaljubila in živela v pravljici. Vse dokler ji Dawson ni pustil oditi, da bi izpopolnila pričakovanja svojih staršev. Sedaj petindvajset let kasneje pa se ponovno srečata in na dan privrejo stara čustva.

Le da je tokrat drugače, saj je Amanda poročena, vsakega izmed njiju pa je življenje tudi spremenilo.

Moje mnenje o Najboljše v meni

Zaradi opisa na platnici knjige sem pričakovala predvsem romantično zgodbo v stilu Beležnice, seveda je vsebovala veliko podobnih elementov, ampak se je pa tudi precej razlikovala. In ravno te razlike so jo naredile toliko boljšo.

Glavna lika sta Dawson in Amanda in njuno iskanje sreče v življenju. Ob branju pa se večkrat vprašamo:

Ali je osebna sreča res najpomembnejša v življenju posameznika?

– ob branju se lahko večkrat vprašamo
POZOR: NE BERI DALJE ČE NE ŽELIŠ IZVEDETI VSEBINE (skoči do primerjave s filmom)

Dawson se je rodil družini ‘kriminalcev, zločincev in ustrahovalcev’. Zaradi tega se ga ljudje izogibajo, saj v tako majhnem mestu kakor je Oriental, priimek pomeni ogromno.

Njegov priimek pa je tudi glavni razlog, da Amandina stroga mati ne odobrava njune najstniške zaljubljenosti. Dawson se zato odloči, da jo bo za njeno dobro zapustil in ji dal priložnost za boljšo prihodnost.

V knjigi se to sliši popolnoma razumljivo in precej romantično, ampak v realnosti se kaj takega po mojem ne more zgoditi, saj je družba preveč egoistična.

Amanda se po njunem razhodu poroči in nadaljuje življenje, vendar jo vsa ta leta nekaj vabi nazaj v Oriental, čeprav Dawsona ni tam. Da pa bi mu vseeno bila bliže obiskuje njegovega prijatelja, ki je bil Dawsonov delodajalec ter stanovanjedajalec.

Po njegovi smrti sta tako Amanda in Dawson obveščena in povabljena na pogreb, seveda pa se tukaj stvari tudi zapletejo. Problem pa niso le stara čustva ampak tudi Dawsonova družina, ki se je odločena maščevati.

Pri Nicholasovih zgodbah mi je všeč romantika, ki se ponavadi konča precej realistično, čeprav pa me to hkrati tudi najbolj razočara. Kljub vsemu pa je knjiga nabita s čustvi in če se boš odločila, da jo prebereš le pripravi robček, ali dva.

Zgodba sicer ni nekaj še ne slišanega, vendar je zelo dobro napisana in si vsekakor zasluži oceno:

Če ne poznaš moje lestvice ocenjevanja, klikni tukaj.

Ocena filma: Najboljše v meni

Takoj, ko sem ugotovila, da je po knjigi posnet film, sem si ga seveda želela ogledati. Sicer sem ga gledala nekaj mesecev po branju knjige, vendar me je vseeno navdušil.

Sicer se razlikuje od knjige, ampak še kar je super. In verjemi mi, ko to rečem, saj večino ne maram filmov posnetih po knjigi, še posebaj, če spremenijo zgodbo.

Menim, da so izpustili pomemben del knjige, vendar ti ne morem razkriti kaj to je, brez da bi ti uničila zgodbo. Prav tako, pa so film naredili zgolj na romantičnih delih knjige in ostalim dogodkom namenili le malo časa.

Kljub vsemu me je film navdušil. Po mojem mnenju je knjiga boljša, vendar če si ogledaš tudi samo film, te bo vseeno navdušil, še posebej, če rada gledaš romantične filme.

Naj citati
citati iz knjige Najboljše v meni

Zanimajo me tvoji vtisi o knjigi Najboljše v meni. Povem mi v komentarjih.

author-sign

3 Comments

  1. Brala nisem, sem pa gledala film, ki mi je bil zelo všeč 🙂
    A je knjiga podobna? Če ti je ena izmed njegovih najljubših, potem mora biti res dobra, jo bom poskusila prebrati v kratkem 🙂

Leave A Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberi tudi: