Štoparski vodnik po galaksiji - Douglas Adams

Knjiga Štoparski vodnik po Galaksiji me je pritegnila predvsem zaradi naslovnice. V knjižnici sem šla mimo police z novostmi in pogled se mi je ustavil na tejle. Ni klasično lepa, nihče pa ne more zanikati, da ne privablja pogledov. Opis me ni ravno pritegnil, ampak ker se je o njej pred kratkim kar veliko govorilo, sem si jo sposodila.

Nekega četrtka v času kosila je Zemlja uničena zaradi gradnje hiperprostorske obvoznice. Arthurju Dentu, ki se je moral že navsezgodaj soočiti z rušenjem svoje hiše, ni nobeno od teh dejstev prav nič po godu. Nekaj sekund pred uničenjem Zemlje ga reši njegov prijatelj Ford Prefect, Nezemljan pod krinko, ki se predstavlja kot brezposeln igralec. Dinamični par tako začne svojo galaktično odisejado, na kateri prav kmalu sreča Zaphoda Beeblebroxa, Trillian ter depresivnega robota Marvina.

spletna stran Založbe Pivec

S knjigo sem dolgo, ampak res dolgo odlašala. Vsakokrat ko sem jo imela namen začeti brat, sem v roke vzela katero drugo. Opis me nikakor ni prepričal. Kljub vsemu pa so ostali bralci, katerih mnenje spoštujem bili nad Štoparskim vodnikom po galaksiji oz. Štoparcem navdušeni.

Brala sem prvi del trilogije v petih knjigah. Sedaj pa je v slovenščino preveden tudi dodatek Pa še tole …, ki ga je napisal Eoin Colfer.

Leto dni nazaj pa je celotna serija celo dobila novo preobleko, ki je prav luštna na pogled.

Štoparski vodnik po galaksiji serija

Zgodba sama pa me ni navdušila. Res sem se trudila, da bi jo začutila in uživala ob branju. Ampak mi ni uspelo. Sicer je bila na trenutke duhovita in samo to me je pritegnilo, da sem knjigo tudi prebrala do konca. Zgodba mi nikakor ni vzpodbujala žeje po branju. Ker pa želim dati vsaki knjigi, in tudi avtorju, priložnost, da se dokaže, sem se potrudila in jo prebrala do konca.

Douglas Adams ima bujno domišljijo in poseben stil pisanja. Menim, da ti je lahko zelo všeč ali pa sploh ne. Neke srednje poti ni. Se pa opazi, da je bila knjiga napisana 1979. Med drugim je v knjigi opisan bralnik, kar se mi je zdelo zelo zanimivo. V tistem času je bila takšna naprava nekaj fascinantnega, danes pa jo imamo na polici čisto navadni smrtniki.

O knjigi pravzaprav ne morem veliko povedati, saj mi skoraj nič ni bilo všeč. Izpostavim lahko le še, da vsebuje veliko odvečnega besedičenja oziroma z drugimi besedami ‘nakladanja’.
Kljub vsemu pa jo le preberi in si mnenje ustvari tudi sama.

Knjigo sem ocenila:


Če ne poznaš moje lestvice ocenjevanja, klikni tukaj.


Kaj pa si ti misliš o knjigi Štoparski vodnik po galaksiji?

author-sign

Leave A Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberi tudi: