O knjigi

Originalen naslov | Title: The Last Star

Prevod | Translated: /

Avtor | Author: Rick Yancey

Zbirka | Series: The 5th Wave #3

Oznake | Labels: distopija, young adult, ljubezen
distopya, young adult, ljubezen

Povezavi | Links: goodreads, Amazon

Prebrano | Date read: 25.7.2016 (July 25, 2016)

Kratka vsebina

Sovražniki so Drugi. Sovražniki smo mi.

Tukaj na Zemlji so, tam so, nikjer jih ni. Želijo Zemljo, želijo da jo imamo mi. Prišli so se nas znebiti, prišli so nas rešiti.

Ampak pod temu ugankami leži resnica: Cassie je bila izdana. Tudi Adut. Zombi. Kroket. In ostalih 7,5 bilijonov ljudi, ki so nekoč živeli na Zemlji. Prevarali so jih Drugi, prevarali so sami sebe.

V zadnjih dneh se morajo preživeli odločiti kaj je pomembnejše: rešiti sebe ali rešiti to kar nas dela ljudi.

Moje mnenje

Seveda vem, da sem pri prejšnjem delu tarnala in se odločila, da ne bom nadaljevala z branjem. Kasneje pa sem si premislila in se določila, da preberem še zadnji del in zaključim serijo.

Knjiga me je totalno razočarala, no tudi presenetila me je, ampak v negativnem smislu Sad smile

Na začetku ponovno beremo o neki novi osebi in prav preveriti sem morala, če sploh berem pravo knjigo. Govori namreč duhovnik.

Kasneje sicer začnemo spremljati Cassie ampak njena zgodba je klavrna, prav tako kakor v prejšnji knjigi. Že v prvem poglavju je prepirljiva. Šla mi je kratko malo na živce, saj je bila tečna. V tej knjigi je eden izmed pripovedovalcev tudi Sam. Njegova poglavja sem brala z začudenjem, saj kot otrok nikakor ne bi mogel razmišljati na tako visoki stopnji.

V tem delu izvemo več o Cassie. Prav tako kot jaz je tudi ona polna vprašanj, hkrati pa ima rada glasbo.

Knjiga bi bila veliko boljša, če bi bilo vključene več romantike. Ne govorim o ljubezenskih trikotnikih in tem, ampak o pristnih čustvih med dvema osebama. Malo verjetno se mi zdi, da bi se nekdo žrtvoval za nekoga, če s to osebo sploh ni odkrit, kaj šele, da bi si izkazovala čustva.

He would catch her; he would not let her fall.

– citat iz knjige The Last Star

Več kot sem brala bolj mi je bila zgodb nesmiselna. Če lahko otrok v parih urah naredi ne vem koliko bomb, zakaj jih ne bi izdelal toliko, da bi vse sovražnike pobil naenkrat in bi bilo to konec. Ne pa da se skrivajo, streljajo…

Motilo pa me je tudi, da v tem svetu ni nobenih zakonitosti. V enem trenutku si človek, potem si Drugi, potem ponovno človek, potem utiševalec. Priznati moraš, da v tem res ni veliko smisla. Zakaj pobiti 7 bilijonov ljudi, če lahko vsem enostavno izbrišeš spomin in jim vstaviš lažne informacije.

Na žalost pa niso bili samo posamezni elementi nesmiselni, tudi konec je bil ‘za zjokat’. Že od druge knjige naprej sem se spraševala zakaj je Cassie glavni lik, konec pa je to le še potrdil.

Res sem si želela, da bi mi bila knjiga všeč. Prvi del serije mi je bil zelo zanimiv (preberi mnenje tukaj), že drugi del me je razočaral (preberi mnenje tukaj), ampak tretji je dokazal, da nič kar je slabo ne more biti še slabše.

Žal si knjiga The Last Star zasluži najnižjo možno število zvezdic, ki jih lahko dam, če sem knjigo dokončala. Zaradi slabih ocen, ki sem jih dala drugem in tretjemu delu, celotne serije ne priporočam v branje.

ocena: nič posebnega
Naj citati

We began as cave dwellers and to caves we return.

Life will go on.

Life is a circle bound by fear.

Hate was not the answer.

The final battle hadn’t started, but the war was already over.

You can’t have a war if everyone’s one the same side.

You are not allowed to die. Understand? That’s a direct order. You are not allowed to die.

Pa ti si jo že prebrala? Kako se ti je zdela The Last Star?

author-sign

Leave A Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberi tudi: