ukulele


Si se kdaj nad čim tako navdušila, da si prebrala vsako zapisano besedo in poslušala vsak video na to temo? Če si, potem točno veš kako sem se počutila, ko sem na youtubu zasledila posnetek punce, ki je igrala nadvse zanimiv inštrument. Ukulele seveda.

Pred tem sem seveda poznala to glasbilo, slišala sem ga tudi v živo, vendar me ni pritegnilo. Zdela se mi je zgolj kot pomanjšana kitara. Le-to pa imam doma, vendar se ji nisem posebaj posvečala.

Sedaj pa sem se se zaljubila v ukulele in se po globokem premisleku odločila, da si jo kupim.

zgodovina ukulele
(vir slike:http://www.theatlantic.com/)

Vse se je začelo konec 19. stoletja, ko je ladja Ravenscrag polna imigrantov zapustila otok Madeira in se namenila na Havaje. Na palubi so bili tudi trije mizarji, ki so tudi izumili prvo ukulele. To so bili Manuel Nunes, Augusto Dias in Jose Espirito Santo. Pomembno pa je omeniti, da je bila prva ukulele iz lesa akacije (koa), ki je domoroden havajski les in v veliki meri pripomore k njihovi identiteti.

Kralj David Kalakaua je ta novi inštrument pograbil z obema rokama in kmalu je ukulele postala eden izmed zaščitnih znakov Havajev.                                                                            

(povzeto po: Ukulele For Dummies by Alistair Wood)

Da se vrnem nazaj na posnetek, ki me je navdušil. Tukajle je. Pesem se začne pri 1:30

Gratis prilagam še en super posnetek, ker se enostavno ne morem ustaviti pri samo enem. Punci sta super!

Osnove-ukulele
Ukulele makala

Ukulele sodi med brenkala in izgleda kot pomanjšana verzija kitare. Vendar imajo ukulele znatno višje tone.

Druga zelo pomembna značilnost so strune. Ukulele ima zgolj 4 strune, ki pa niso razporejene od najdebelejše do najtanjše tako kot pri kitari.

Pomembno je, da brenkaš na kakovostne strune. Najboljše so tiste znamke Aquila. Imam jih tudi jaz in sem nad njimi navdušena. Lahko jih kupiš tudi v Sloveniji, kar je še dodaten plus.

Če se odpraviš v bolje založeno trgovino z glasbili (po možnosti v tujino) boš opazila, da obstaja več velikosti ukulele.  Sopranska, koncertna, tenorska in baritonska. Razlika pa ni le v velikosti ampak tudi v zvoku, ki ga proizvede.

Nekakšno pravilo je, da vsak najprej začne s sopransko in kasneje v roke prime tudi koncertno, ko to obvlada, se pomakne po lestvici navzgor. Sama ‘pravila’ nisem upoštevala, saj mi je bolj všeč zvok koncertne ukulele pa tudi velikost mi bolj ustreza. Svoje odločitve do sedaj nisem niti enkrat obžalovala in menim, da bo tako tudi ostalo.

ukulele - velikosti
(vir slike: https://ukuguides.com/)
ukulele igraj tudi ti

Ukulele je zabaven inštrument, ki se ga je res enostavno naučiti. Ko ti to reče popoln amater, mu lahko verjameš  

Nikoli nisem obiskovala glasbene šole ali se resno učila igrati kakršnokoli glasbilo. Tako da sem se na pot igranja na ukulele podala brez kakršnegakoli predznanja. Ampak to me ni ustavilo in če se želiš naučiti tudi tebe ne bi smelo.

Na spletu obstaja ogromno spletnih strani, ki ti pomagajo pri učenju. Če pa si želiš naučiti točno določeno pesem, je najlažje, da jo enostavno poiščeš na YouTubu. Tam obstaja ogromno tutorialov tako, da nekaj ti bo že ustrezalo.

Sama igram ukulele šele tretji dan in že skoraj znam zaigrati pesem. Tako da igranje res ni zakomplicirano. Edino na kaj moraš biti pripravljena je bolečina v prstih, ampak ko se blazinice prstov enkrat utrdijo, tudi to ni več problem (vsaj upam).

Sedaj smo v tretjem valu popularnosti igranja na ukulele. Veliko ljudi se je že naučilo igrati, nekateri pa so po tem bolj prepoznavni kot drugi.

Spodaj navedeni ‘ukulelisti’ so razporejeni v naključnem vrstnem redu in seveda jih je še mnogo več. Izbrala sem samo bolj ‘popularna imena’.

Israel Kamakawiwo‘ole

Le kdo se ga ne spomni? Pred nekaj leti je svet zaokrožil posnetek Somewhere over the rainbow.

The Ukulele Orchestra of Great Britain

Sedaj so izredno popularni, v krogih ukulelistov seveda.

Marilyn Monroe

S tem sem te najverjetneje presenetila kajne?

Beirut

Ne vem, če ti je poznan. Spremljaj blog, saj bom v bližnji prihodnosti samo njemu namenila par besed.

Vance Joy

Še eden sodobni predstavnik, ki je marsikoga navdušil nad igranjem na ukulele.

Ker bi seznam lahko še kar nadaljevala in nadaljevala in nadaljevala bom ostale zgolj naštela. Poleg uveljavljenih ukulelistov obstaja tudi veliko amaterjev, ki pa so celo boljših od originalov. Če se ti zahoče lahko raziskuješ po YouTubu. Najverjetneje je tudi tvojo najljubšo pesem kdo že zaigral na ukulele 

Preostala prepoznavna imena: Colbie Calliat, Zoey Deschanel, Eddie Vedder, George Harrison, Tiny Tim, Jason Mraz, John Lennon, Paul McCartney, Noah and the Wale …

Upam, da se ti je objava zdela zanimiva in vsaj malo poučna. Sama sem pred nakupom obrnila cel splet, saj v slovenščini nisem našla nobene uporabne informacije. Upam, da bom ostalim, ki bodo raziskovali s tole objavo vsaj malo pomagala

author-sign

2 Comments

Leave A Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberi tudi: