Knjigo Verjemi mi je napisal J.P. Delaney. Marsikdo ga pozna po njegovi uspešnici Dekle pred njo. A ne jaz. Meni je avtor popolnoma neznan in knjige najverjetneje ne bi prebrala, če je ne bi dobila v knjižni škatli.

Na hitro o knjigi

Claire Wright je britanska študentka dramske igre. Ker je v New Yorku brez zelene karte sprejme edino delo, ki ga dobi – delo za odvetniško pisarno, ki se ukvarja z ločitvami. Za njih v hotelskih barih osvaja može, ki skačejo čez plot.

Potem pa se igra nenadoma spremeni.

Ko je mož, ki mu je hotela nastaviti past, osumljen umora, se policisti obrnejo k njej. Želijo, da ga pripravi, da bo umor priznal. Vse od začetka pa se Claire porajajo dvomi o vlogi, ki jo mora odigrati. Je Patrick Fogler res morilec? Ali pa se v ozadju skriva veliko več?

Claire bo prav kmalu spoznala, da igra najnevarnejšo vlogo vseh časov.

Zanimivost

  • zgodba je osnovana na resničnem dogodku. Avtor v enem izmed intervjujev pove, da je dobil inspiracijo pri operaciji pod krinko iz Velike Britanije. V Operacija Edzell je policija za vabo serijskemu morilcu postavila privlačno žensko, ki je bila seveda policistka.
  • avtor je pred 17 leti pod drugim naslovom napisal roman o igralki, ki je dobila vlogo v operaciji pod krinko. Knjiga ni šla v promet. Sedaj jo je napisal ponovno
  • knjiga se v veliki meri vrti okoli Charlesa Baudelaireja in njegovih Rož zla. Ne vem v kolikšni meri so informacije resnične, a če ljubitelj njegove poezije, te bo knjiga definitivno očarala

Nauk zgodbe je, da se nikoli ne zaljubi v nikogar, ki se skriva za besedami drugega.

– Claire

Prve misli

Knjiga je super. Začne se zanimivo, saj nas že uvod pritegne in poraja se nam kar precej vprašanj. Dogajanje se odvija hitro. Preobrati so dokaj nepredvidljivi. Glede konca pa imam mešane občutke.

Verjemi mi - knjiga

Iskreno mnenje

Knjiga je razdeljena na UVOD in TRI DELE.

Uvod

Kakor sme že prej omenila uvod pritegne. Če marsikatera knjiga zavlačuje z osrednjim dogodkom, ti je tu postrežen dobesedno pred nos.

Prvi del

Tisto, po čemer hrepeniš, te izoblikuje.

– Claire (Verjemi mi)

Prvi del mi je bombastičen. Všeč mi je, da je tako filmsko predstavljen. Vse od opisovanja dogodkov pa do napol dramskega besedila knjigo naredi drugačno. Verjamem, da ti mogoče to ne bo všeč, a mene je pritegnilo.

V prvem delu knjige Verjemi mi spoznamo ‘ozadje’ zgodbe oz. kako stvari potekajo, če življenje normalno teče. Claire je posebna. Všeč mi je, da dobimo dober vpogled v njen način doživljanja sveta. Avtor nam ne le opiše kaj ona počne, ampak nam to tudi pokaže.

Dogajanje v tem delu se odvija hitro, like spoznamo in dobimo nekakšen občutek, kdo sploh so.

Drugi del

Tu se zgodba šele začne zares razvijati.

Všeč mi je bilo kako se je vse odvijalo. Spoznamo delo policajev in grajenje psiholoških profilov. Ta del policije me je vedno pritegnil in z veseljem sem ga prebirala, fikcija gor ali dol.

Včasih se maska, če jo nosiš predolgo, oprime tvoje kože.

– Paul

Stil pisanja mi je super. Všeč mi je, da ne gre zgolj za opisovanje zgodbe. Včasih beremo dialoge kot dramsko besedilo, spet drugič kakor opazovalec. Vse to daje zgodbi širino.

Konec drugega dela me je ujel nepripravljeno. Malo sem bila sumničeva ampak definitivno ne takrat in ne tako.

Najboljše rešitve so nemalokrat najpreprostejše.

– Claire

Tretji del

Ne morem 100% reči, da mi ni všeč, saj to ni res.

Lahko pa ti zatrdim, da se ta del rahlo odmakne od stila drugih dveh delov. Začne se počasneje a na srečo se dogajanje na koncu stopnjuje. Claire mi v tem delu ni bila tako zelo všeč. Vidim zakaj je bila razvita v to smer, ampak med branjem me je odbijalo.

Čeprav se na koncu vse razloži in izvemo kaj in kako, pa me je ta del rahlo razočaral. Nezanesljivi pripovedovalci me enostavno ne pritegnejo.

Ocena knjige Verjemi mi

Knjigo ocenim z lepo štirico. Menim, da je knjiga drugačna in te bo s svojim prav posebnim stilom pripovedovanja potegnila vase. Moram pa te opozoriti, da je napeta – zato v dnevu, ko jo boš pričel brati ne imej drugih planov.

  • Zgodba
  • Liki
  • Stil pisanja
  • Naslovnica
  • Splošen vtis
4.1

Knjižni predfilm

V branje ti predlagam še

Si knjigo že prebral? Ti je bila všeč vpletenost Baudelairevih Rož zla?

author-sign

Leave A Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberi tudi: