Mame. Vsi jo imamo in prav gotovo jih veliko tudi poznaš. Čeprav se vsaka trudi po svojih najboljših močeh, hja, ne gre vedno vse po načrtih. In roman Klub vražjih mamic je odličen primer tega.

O knjigi

Klub vražjih mamic je napisala Kerstin Gier.

Constanze se po spletu okoliščin iz stanovanja, kjer čistilka dela namesto nje, znajde v staromodni hiši v predmestju. S sabo ima najstniško hči in sinka, zato si pravi, da bo še vse dobro.

Dokler ne ugotovi, da v tem predelu vladajo supermamice. So kot nekakšen kult, ki imajo najboljše, najpametnejše, najbolj sposobne in seveda najlepše otroke. Vozijo jih na učne ure tujih jezikov, klavirja, delavnice in še kam.

Ampak ni vedno zlato, kar se sveti. In supermamam mora nekdo povedati nekaj krepkih. Zato je na vrsti upor!

Mnenje o Klubu vražjih mamic

Več kot očitno sama nisem mama, niti teta, celo sosedovi otroci niso več malčki. In ravno to je razlog, da sem se knjige v knjižnici izognila, a kaj ko jo je s police potegnila sestra. In ne le to. Prebrala jo je na mah in se vmes hahljala in hihitala.

Seveda sem morala raziskati, kaj za vraga jo je tako navdušilo.

Priznam. Knjiga se hitro bere, je zanimiva, na trenutke rahlo trčena. Zakaj? Ker je naša uboga glavna junakinja Constanze pač na trenutke malo za luno. Kot recimo takrat, ko ji na domačem pragu stoji inšpekcija, ona pa se pretvarja, da je čistilka. Nato pa kaj hitro ugotovi, da to ni tako pametno in jih povabi naprej. 

Zmajuješ z glavo? So se ti ustni kotički rahlo dvignili?

Sama bi to vzela, kot zadosten razlog, da bi knjigo prebrala. Zagotavljam ti, da je teh neumno-smešnih situacij v knjigi na kupe.

Zdaj pa k mnenju, tokrat zares

Roman je napisala bivša učiteljica, ki se najverjetneje spozna na mame, takšne in drugačne. V knjigi jih prikaže v potencirani obliki, da zares lahko prepoznamo različne tipe.

Všeč mi je, da se ne vrti vse le okoli kluba supermam, ampak izvemo veliko predzgodbe.

Daleč najboljši del pa se mi zdi, kako si je Constanze po selitvi našla nove super prijateljice, ki so se praktično vselile in ji pomagale. Prijateljstvo je tukaj res prikazano v tisti najlepši luči. Ne glede na razlike, si vedno tukaj za prijateljico.

Za konec

In brez skrbi. Knjiga ni namenjena le mamicam. Primerna je za vse. Od tistih, ki otrok še nimamo, do supermam in samohranilk. Pa tudi za očete in fante, ki bodo lahko nekaj vzporednic med knjižnimi junakinjami potegnili tudi s svojimi boljšimi polovicami.

Če ti nemščina ni tuja, lahko prebereš tudi nadaljevanje in si ogledaš tudi film po knjižni predlogi. Prosim te le, da poročaš kako bo, saj je meni nemščina španska vas, a bi z veseljem izvedela več.

Preberi tudi

Če ti je bila všeč ta, pobrskaj tudi za knjigami Sophie Kinsela, saj so napisane v istem stilu. Dober primer je recimo Strastna zapravljivka.

Knjiga je odlična za poletno branje ali pa prvomajski dopust, zato si jo kar dodaj na svoj bralni seznam.

Preveri ali imajo knjigo na voljo v tvoji knjižnici: cobiss ali pa si zagotovi svoj izvod Mladinska knjiga.

Poznaš še kakšno lahkotno branje?

author-sign

Leave A Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberi tudi: