zavetišče NI smetiščePred nekaj leti sem na družabnem omrežju zasledila spletno stran Pes – moj prijatelj, ker sem velika ljubiteljica živali, sem stran začela bolj redno spremljati. Velikokrat sem prebrala kakšen članek tudi o Obalnem Zavetišču, ki me je zaradi svojega načina dela zelo navdušil.

Obalno Zavetišče je slovenska neprofitna organizacija. Na spletni strani so zapisali, da imajo že 50-letno tradicijo, 25 let se na Obali že intenzivno ukvarjajo z zaščito in dobrobitjo živali, letos pa teče že 13 leto odkar vodijo tudi javno službo zavetišča za zapuščene živali.

Najpomembneje je omeniti, da NE IZVAJAJO EVTANAZIJ in za vse živali po 30 dneh v zavetišču skrbijo izrecno iz lastnih sredstev. Davkoplačevalska sredstva gredo zgolj za živali do 30. dne prebivanja v zavetišču.

Obala sicer nima zavetišča za mačke, so pa prostovoljci uredili prostor tudi za brezdomne muce, ki čakajo na drugo priložnost, zanje pa občina ne namenja sredstev.

Prostovoljci verjamejo v to kar počnejo in delujejo izključno v interes in dobrobit živali, seveda pa zagovarjajo tudi njihove pravice. V društvu je nadvse dobrodošla in tudi zelo cenjena pomoč posameznikov, dobrodošel je vsakdo, ki tja pride z dobrim namenom.

Zavetišče ima sklenjene pogodbe za oskrbo zapuščenih živali z naslednjimi občinami: občino Koper, občino Izola, občino Piran in občino Ankaran.

Zavetišče čez noč predano v upravljanje Komunali Koper

Do pred nekaj tedni je vse potekalo po ustaljenem redu, nakar so prostovoljci izvedeli, da ima občina zavetišče namen predati v upravljanje profitni organizaciji Komunala Koper, ki med drugim skrbi tudi za odvoz smeti. Za ta korak naj bi se odločili zaradi odličnega dela Snage v Mariboru, katerega so si vzele za vzor. Pri tem je seveda potrebno omeniti, da so občine prej poudarjale, da zavetišče super dela. V medijih so celo razlagali, kako jih bodo vedno podpirali, kako jim je potrebno ‘dati kapo dol’ ter podobne pohvale.


Obalnemu društvu za zaščito živali bo 1. 7. 2015 potekla pogodba za opravljanje zavetišča. Dosedanji upravitelji z Andrejo Bogataj Krivec na čelu so čisto po naključju izvedeli, da jim ne bodo podaljšali pogodbe in da tudi ne bo javnega razpisa o morebitnem novem upravitelju. Občina Koper se je odločila, da bo najbolj primerno podjetje za odvoz smeti – Komunala Koper, ki do nekaj tednov nazaj ni o tem vedela ničesar.

plakatiZavetišču, ki ga podpiramo širom Slovenije in tudi v sosednji Italiji očitajo, da nima popolnoma urejenih evidenc, saj bi le-ta naj bila pisana na računalnik, v obalnem zavetišču pa jo imajo pisano na roko. Ker so videli, da zavetišča ne bodo ‘dobili zlahka so začeli iskati luknje in majhne napake, kot so na primer transparenti na ograji, ki pa so obešeni na lastniškem zemljišču.

Ne strinjam se!

Nad stanjem sem ogorčena in z grozo spremljam dogajanje. Nekateri na položajih resnično mislijo, da lahko počnejo stvari precej samovoljno. Njihov največji cilj je zaslužiti denar, vendar tukaj se ne gre za igro denarja, vendar za živa bitja z dušo.

V Sloveniji gre v zadnjem času vse veliko stvari narobe, izgubljamo podjetja, potem pa je tu problem še z Luko Koper… politiki in ostali ‘nadljudje’ pa namesto, da bi reševali te probleme svoj nos vtikujejo v stvari, ki brez njih odlično delujejo. Jemljejo revnim, otrokom, kradejo iz državne blagajne, sedaj pa so se spravili še na živali. Nemočna bitja, ki se jim brez naše pomoči ne morejo upreti in menim, da jih je tudi to vodilo, ko so začeli svoje prste stegovati po zavetišču.

Vidi pa se, da situacije niti dobro ne poznajo. Gašpar Gašpar Mišič eden izmed glavnih akterjev zgodbe, je ob javni objavi zgodbe celo dejal, da o dogajanju ni seznanjen in da ne ve nič. Po spletu pa je zaokrožila tudi tale fotografija.

Obalno zavetišče in občine

Ljudje, ki ne vedo niti koliko občin je na slovenski obali po mojem mnenju ni dovolj izobražen, da bi bil na pomembnem položaju, še manj pa je sposoben voditi in odločati.

G. Gašpar Gašpar Mišič je med drugim prejel pismo ‘poznavalke zavetišč’ s katerim se očitno strinja, saj ga objavlja tudi na svojem socialnem omrežju. Objavljam le odlomek, ki ga je objavilo Obalno Zavetišče.

“V zavetiščih praviloma ni prostor za cartanje … na tak način se prenašajo nalezljive bolezni. In tam tudi ni prostor za ostarele agresivne pse, kateri morajo zaradi preobčutljivih posameznikov tam bivati tudi po 10 let … to je zame mučenje.” Tukaj pa si lahko preberete celotno objavo.
V petek, 19.6.2015 pa je prišlo celo do nenapovedanega prevzema zavetišča in srce se mi je lomilo na koščke, ko sem brala prošnje zavetišča za pomoč.

Na pomoč
klic na po moč 1

Načrt prevzema pa jim ni uspel. Ljudje so dokazali, da v nas še živi čut za sočloveka in živali in prišli so od vsepovsod. Zbralo se je okoli 500 podpornikov in zaščitnikov živali.
Ob koncu dneva pa se je Obalno zavetišče tudi zahvalilo vsem, ki so jim priskočili na pomoč, ter napovedali shod.
bitko smo zmagali a vojne še ne

Če si tudi ti menja, da so stvari na Obali res šle preko vseh meja, lahko še vedno podpišeš peticijo za dobrobit zapuščenih in zavrženih živali na Obali. To lahko storiš tukaj. Z miško se zapelji po strani malo bolj dol, kjer lahko vpišeš svoje podatke, ne pozabi pa potrditi svojega glasu tudi preko e-maila, saj drugače ni veljaven.

Na družabnih omrežjih pa lahko uporabite hastag #zavetiscenismetisce ali pa #zavetiscejenase in s tem izrazite nestrinjanje s samovoljnim ravnanjem politikov.

Prostovoljci od neljubega dogodka naprej 24 ur na dan izvajajo dežuranje, pomagajo pa jim tudi gasilci. Sedaj so večino psov, ki so bili nastanjeni v zavetišču že premestili na varno. Varen in ljubeč dom, pa ne iščejo le psom, vendar tudi mucam. Na njihovi facebook strani, si lahko ogledate živali, ki nujno iščejo nov dom.

Res Vam polagam na srce, da si v prihodnjih dneh ne zatiskate oči, ampak pomagajte narediti ta svet lepši. Saj veste kako pravijo v slogi je moč.

Ne le človek, tudi žival ima svoje pravice.

zavetišče ni smetišče

Več o tej temi, pa si lahko preberete na naslednjih povezavah:
* http://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/obala-na-nogah-policija-ze-v-obalnem-zavetiscu-za-zivali
* http://www.pesmojprijatelj.si/clanek/prebivalci-obale-na-nogah-v-zavetisce-prisla-tudi-policija
* http://4d.rtvslo.si/arhiv/primorska-kronika/174342461
* http://www.zurnal24.si/sram-naj-vas-bodi-popovic-obalno-zavetisce-koper-drustvo-clanek-252098
* http://www.zurnal24.si/skorajda-utihnil-pasji-lajez-psi-obalno-zavetisce-obalno-drustvo-bogataj-krivec-popovic-clanek-252139
*http://www.pesmojprijatelj.si/clanek/v-obalnem-zavetiscu-danes-zvecer-ne-bo-vec-pasjega-lajeza

Objavo sem pripravila skupaj s sestro, ki je tudi velika ljubiteljica in zaščitnica živali.

Hvala, ker ti je mar!

author-sign

Leave A Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberi tudi: