Zadnje dni skoraj vsak dan dobim kakšno vprašanje o življenju v študentskem domu. Nekateri me potegnejo za rokav, drugi pa mi pišejo zasebna sporočila. Ker vem kako težko je priti do informacij, sem se odločila, da ti malo olajšam delo. Še predobro se spominjam dneva, ko sem se morala odločiti v katerem domu bom živela, poznala pa sem jih le bežno, kaj šele kako izgleda življenje v njih.
Torej, da začnem na začetku. Oktobra 2016 sem zapustila udobje doma in se preselila v študentski dom v Ljubljano. Sprememba je bila velika a sem se hitro navadila.

Moj študent se nahaja v Rožni dolini. Če si tudi sama kje v okolici je čisto možno, da sva se že srečali. Zanimivo, kaj ne? Žal pa ti ne morem povedati v katerem domu točno sem #safety_first

Da ne bom le prosto pisala sem si predhodno iz pogovorov izpisala nekaj ključnih vprašanj na katera bom poskusila čim bolje odgovoriti.

VPRAŠANJA SO SLEDEČA

1. Kakšno se ti zdi življenje v študentu?
2. Si v sobi ali apartmaju?
3. Koliko plačuješ na mesec?
4. Kakšna je velikost sobe?
5. Ali se lahko učiš?
6. Ali je čisto?
7. Kako je s kopalnico, straniščem in kuhinjo?
8. Boš naslednje leto še v študentu?

TOLE PA SO MOJI ODGOVORI

(študentski dom Ljubljana)

1. Kakšno se ti zdi življenje v študentu?

Življenje v študentu se vsekakor razlikuje od tistega doma. Doma imaš svojo sobo zase, tukaj si jo deliš s cimro/cimrom. Sprva se moraš navaditi na ta nov stil življenja, ampak potem pa je fino. Všeč mi je, ker se neprestano kaj dogaja. Obdan si z ljudmi svoje starosti in z lahkoto se zapleteš v pogovor.

2. Si v sobi ali apartmaju?

Moja želja je bila apartma, ampak mi zvezde takrat niso bile naklonjene. Sedaj pa sem mnenje spremenila in menim, da so mi bile. V sobi mi popolnoma nič ne manjka. Vsekakor pa pride prav, da se skupni prostori dnevno čistijo in tako ne pride do prerekanj glede pospravljanja. Sem pa slišala kar nekaj slabih zgodb o življenju v apartmaju, vendar tudi kar nekaj dobrih.
V domu kjer živim je v enem nadstropju 14 sob in v vsaki od njih dva stanovalca. Vendar pa na srečo v kopalnici nikoli ni gužve.

3. Koliko plačuješ na mesec?

Na mesec plačam tam nekje okoli 70€.

4. Kakšna je velikost sobe?

Soba je relativno majhna. V njej sva dve in vsaka ima svojo posteljo, mizo, predalnik in police nad posteljo. Deliva pa si hladilnik in omaro. Tole sliko sem vzela in spletne strani http://www.stud-dom-lj.si in moja soba izgleda nekako tako. Smo pa letos nekateri izmed domov imeli srečo in bili deležni novih jogijev 🙂


5. Ali se lahko učiš?

Učiš se lahko, le močno voljo moraš imeti. Je pa res, da v času domskih zabav ali ‘štuk partyja’ kar pozabi na učenje. Če pa imaš naslednji dan kolokvij ali kakšno drugo obveznost, pa je Centralna Tehniška Knjižnica, ki je v bližini, odprta vsak dan do polnoči. Znanje na račun bivanja v študentu ne bo trpelo. Popoln mit je, da resne fakultete ne moreš dokončati, če bivaš v študentskem domu.

6. Ali je čisto?

Če živiš v sobi da. No, razen kadar je bila prejšnji dan zabava, te zna zjutraj na hodniku in v kopalnici čakati kakšno presenečenje. Kot sem že prej napisala, skupne prostore v takšnih študentskih domovih dnevno čisti čistilka. Kar se pa apartmajev tiče je zgodba lahko popolnoma drugačna. Cimra mi je pokazala nekaj slik prijatelja, ki živi v apartmaju in stanje v njihovi kuhinji je zaskrbljujoče. Skorajda ne moreš sedeti za mizo, saj so ostanki hrane in umazana posoda povsod. Je pa seveda v tem primeru vse odvisno od stanovalcev in njihovega dogovora.

7. Kako je s kopalnico, straniščem in kuhinjo?

Vse od naštetega spada pod skupne prostore. Kuhinja je majhna in sama v njej ne preživim veliko časa. Umijem si posodo in natočim vodo. V kuhinji je miza in klop, 4 kuhalne površine in umivalnik. Stranišča so 3 in skoraj nikoli niso vsa zasedena. Fun fact: na stranišče si vsak nese svoj wc papir, saj ga tam ni. Kopalnica je občutno večja. V njej najdeš tri prhe, veliko umivalnikov in kjer so umivalniki je na steni tudi ogledalo. Neurejeni pač ne moremo hoditi naokoli Winking smile
Čeprav nas je v enem nadstropju 28 pa nisem nikoli naletela na gnečo. Redkokdaj se zgodi da bi bili zasedeni vsi trije tuši naenkrat, vključno s tistim v katerem si trenutno tudi sama. To mi je bilo sprva res smešno, saj sem pričakovala mesarsko klanje ( Prešeren zelo mi je žal, ampak se nisem mogla upreti).
Tudi naslednja slika je vzeta s spleta, a moja kopalnica je natanko takšna.

kopalnica

8. Boš naslednje leto še v študentu?

Ne vidim razloga zakaj ne bi bila. S trenutno cimro se sicer nisva najbolje ujeli, ampak realno gledano v domu večinoma samo spiš, ješ in se učiš.

Vprašanje, ki pa mi ga skoraj nikoli ne postavijo pa je dežuranje. Velika večina niti ne ve, da je v študentih obvezno dežuranje. Začne se ob 7.00 in zaključi ob 23.00. Če pa želiš tudi kaj zaslužiti pa lahko dežuraš ponoči in ob vikendih. Vendar brez skrbi, če imaš v času svojega termina obvezne vaje se da z ostalimi stanovalci vse dogovoriti.

Upam, da so ti tile odgovori v pomoč. In če se odločiš, da se nam pridružiš v študentu le pogumno, sob je še dovolj

NE POZABI, DA JE ROK ZA ODDAJO PROŠNJE 16.8!!

UPDATE: Ker sedaj ne živim več v študentskem domu, ti lahko povem, da sem bila v domu 8. Dom je super!

Vsem bodočim študentom pa želim veliko uspeha! In brez skrbi študentski dom Ljubljana ni grozen!

author-sign

Leave A Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberi tudi: