Prvi vodič v seriji: Želiš postati knjižni bloger?

Knjižni blog je spletni dnevnik oz. kar spletno mesto, kjer najdeš knjižne predloge in druge novosti iz knjižnega sveta. Pišemo jih strastni bralci in tako svojo ljubezen do knjig širimo na spletu.

Na literarnem blogu dobiš svojo dnevno dozo knjižnih novosti in predlogov dobrih knjig. Prebereš lahko predstavitve knjig in naša iskrena mnenja.

literarni blog - kaj vse najdeš na njem (knjižni blog)

Tako kot je vsak človek unikat, tako se tudi mi razlikujemo med seboj. Spodaj sem objavila mini seznam slovenskih knjižnih blogerjev, ki jih spremljam – preveri ga, mogoče ti bo kateri všeč.

Kaj lahko pričakuješ na knjižnem blogu?

Knjižne recenzije definitivno. Mislim, da še nisem naletela na knjižni blog, ki jih ne bi objavljal. Gre za iskrena mnenja o prebranem. Kakšne tipe knjižnih recenzij poznamo pa boš spoznal v vodiču številka devet.

Pišemo pa tudi o predlogih za prihajajoča branja in knjižnih novicah. Pričakuješ lahko, da te bomo obvestili, ko se bo na knjižni sceni dogajalo kaj novega – vse od dogodkov pa do novih izdaj.

Že res, da radi beremo in o knjigah kaj zapišemo. A nekatere izmed nas lahko tudi poslušaš na YouTube – recenzije, novosti, predfilmi …

Kje nas lahko najdeš?

S knjigo v roki povsod. Šalo na stran ↓

Knjižni blogerji poleg tega, da objavljamo na spletnem dnevniku pišemo tudi drugje. Aktivni smo predvsem na družbenih omrežjih, kjer prednjači Instagram.

Če še ne veš – knjižni profili na Instagramu so del skupnosti bookstagram. Zaenkrat samo toliko, saj bom na to temo kmalu napisala obširen prispevek.

Sama imam odprte naslednje profile:

Izberi ime literarnega bloga

Preden se dokončno odločiš dobro razmisli. Seveda si lahko kasneje premisliš a pomni, da te bodo nekateri že prepoznavali pod starim imenom. Z menjavo oz. s prepogosto menjavo tvegaš, da bralce izgubiš.

Določi svojo nišo. Sedaj se verjetno sprašuješ: kako naj vem kaj je moja niša, če ne vem niti kaj niša je.

Niša je segment, ki cilja na določeno skupino ljudi. Kar pomeni, da namesto da pišeš blog o vsem in za vsakogar, najdeš eno stvar o kateri boš pisal. V tvojem primeru so to seveda knjige. V nadaljevanju boš videl, da je knjižnih blogerjev že samo v Sloveniji veliko (omenila sem jih le peščico).

Zato najdi tisto nekaj, kar te loči od ostalih.

NASVET:
1) Vzemi list papirja in nanj napiši vse ideje/teme. Ne obremenjuj se in poskusi gledati čim širše. Vprašaj se: kaj želim pisati? Kaj me zanima? Kaj rad berem pri drugih? Katere knjige rad berem? Kakšne objave želim pisati? Kakšen bo moj stil pisanja?
2) Ideje prespi.
3) Naslednji dan dopiši nove domislice nato pa jih poskusi razvrstiti v skupine → tako boš odkril kaj je tvoja niša.

*bodi originalen in ne kopiraj, bralci bodo opazili.

Preveri ali si lahko z izbranim imenom ustvariš profile na vseh družbenih omrežjih. Nič ni hujšega kot se domisliti super imena in šele kasneje ugotoviti, da si z njim ne moreš ustvariti Instagram profila.

Zakaj je to pomembno? Tvoje ime je kot tvoja osebna znamka in bralci si ga bodo zapomnili. Zato bodi dosleden in isto ime uporabljaj na vseh platformah.

Slovenski knjižni blogi

Seznam tistih na katere redno pokukam.

Na valovih vrstic
Ajda naklada
Vonj po knjigah
Literarna Lekarna
Booknjiga
Gospodična knjiga
Fabiani books

No, saj svoje objave na Pesem ptic tudi berem. Še posebej če malo pozabim, kaj se je zgodilo v kateri izmed knjig.

Slovenski knjižni blogi, ki jih spremljam

Poleg vsega že omenjenega pa so knjižni blogi kot nekakšna varna zavetja. Skupnost bralcev slovi po odprtosti in prijaznosti. Marsikdo mi je v zasebnem sporočilu rekel, da je iskreno vesel da se je pridružil in da je hkrati prijetno presenečen, kako toplo smo ga sprejeli – knjižni blogerji se podpiramo.

Pa si prišel do konca prvega vodiča. Tokratni je bil malo bolj lahkoten in splošen, saj se mi zdi pomembno, da ti knjižne bloge predstavim. Sedaj pa je čas, da zavihaš rokave.

V naslednji objavi Kako začeti literarni blog: tehnične podrobnosti bova uradno pričela. Gre za izredno podrobno objavo, kjer veliko povem tudi o lastni izkušnji in kaj sem izbrala sama.

Lepo bodi!


Seznam vodičev v seriji: Želiš postati knjižni bloger?

  1. Kaj je knjižni blog + izbira imena
  2. Kako začeti literarni blog: tehnične podrobnosti
  3. Stil knjižnega bloga (izbira teme + nasveti)
  4. Blog nasveti pred objavo (seznam opravil)
  5. Kje dobiti brezplačne fotografije? – knjižne slike za blog
  6. Knjižni blog – triki in nasveti
  7. Knjižni profil na Instagramu (kako začeti + nasveti)
  8. Urejanje fotografij (blog in bookstagram)

author-sign

4 Comments

    1. Monika, hvala iz srca! Pisanje bloga mi je res v užitek in zadnje tedne sem pod zasebna sporočila dobila toliko vprašanj glede bloganja, da se je tale prispevek kar sam osnoval 🙂

Leave A Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberi tudi: