Šesti vodič v seriji: Želiš postati knjižni bloger?

Triki in nasveti, ki jih je dobro vedeti. Za nekatere mi je res žal, da jih nisem vedela še preden sem davnega leta 2015 pričela s pisanjem knjižnega bloga. Lahko pa jih sedaj prenesem dalje in tebi olajšam urejanje bloga.

Želiš izboljšati svoj blog in ne veš kje začeti? Priporočam ti, da prebereš vse objave iz serije Želiš postati knjižni bloger? (seznam najdeš na dnu objave). Zakaj? Ker sem ogromno nasvetov in trikov napisala že tam in verjamem, da ti zna pomagati.

Nasvete sem smiselno razdelila v kategorije, saj bi drugače nastala prava zmešnjava.

Govorila bova o trikih in nasvetih za:

 • blog objave
 • vizualna podoba
 • postavitev strani
 • ostalo

Blog objave

Kvaliteta nad kvantiteto. Vedno! Vem, da te mika objavljati vse kar ti pride na misel, a ti to odsvetujem. Bolje, da kratke objave združiš v en daljši prispevek kakor da objaviš objavi, ki ima manj kot 500 besed. Primer: Kaj si mislim o fantazijski seriji…

Redno objavljaj. Naredi plan kdaj boš prispevke objavil na svoj knjižni blog in potem se ga drži. Sama vsak ponedeljek objavim knjižno recenzijo. Četrtke imam rezervirane za popotniške novičke ali kakšno drugo novico iz sveta knjig (v kolikor seveda imam kaj za povedati, drugače objavo izpustim). Ob sobotah pa objavljam prispevke: Želiš postati knjižni bloger?

Dele besedila obarvaj. Tako kot sama počnem v tem prispevku. To je zlasti pomembno pri daljših prispevkih, saj s tem razbiješ monotonost. Prav pa pride tudi bralcem, ki besedilo samo na hitro preletijo.

Piši kar bi tudi sam želel brati. Tvoje objave naj ne bodo same sebi namen. Piši zanimivo, bralcu povej zanimivosti ali pa ga kaj nauči.

Med branjem si delaj zapiske in kar naenkrat bo pisanje blog objav lažje.

Vključi povezave tako k tvojim drugim objavam kakor k drugim blogerjem. S tem postaneš še bolj relevanten in bralcu ponudiš informacije, ki bi ga znale zanimati. Ne boj se vključiti povezav, ki vodijo s tvoje strani. Mogoče boš obiskovalca res izgubil, a če bo na tisti strani našel želeno informacijo, si bo zapomnil, da si ga tja pripeljal ti.

Vključi meta opis. To je kratko besedilo (160 znakov), ki na kratko opiše tvoj prispevek. Prikaže se na Google rezultatih iskanja. Naloži si vtičnik Yoast SEO.

Vtičnik Ultimate Book Blogger Plugin. Marsikateri knjižni bloger ga uporablja. Sama ga nisem nikoli preizkusila, a mogoče ti bo zanimiv.

Vizualna podoba knjižnega bloga

V prejšnji objavi smo govorili malo več o fotografijah za blog. Tam sem povedala tudi več o tem, kako jih urediti, kje najti brezplačne in pa seveda nasvete za fotografiranje.

Uredi glavo in nogo. V glavi imaš najverjetneje sliko (header) in nikar ne pozabi dodati povezav do družbenih omrežij. Marsikdo v glavo doda tudi Instagram galerijo, ki jo prikažejo čisto na vrhu.

Objave zaključi v stilu in dodaj podpis. Priporočam ti, da ga narediš na prozornem ozadju in v dvakratni velikosti, ki jo potrebuješ. Ko pa sliko dodaš na objavo jo prikaži v 50% velikosti. Na ta način preprečiš, da bi bili robovi zamegljeni.

Uporabi slike, ki jih objavljaš drugod. Ne delaj si nepotrebnega dela in ne odkrivaj tople vode. Ponovno uporabi slike, ki si jih objavil drugod. Če se ne želiš ponavljati preveč jih lahko vedno urediš (obreži, filter …).

Uporabniška izkušnja nad vizualno podobo. Si kdaj že obiskal kakšno spletno stran, ki je zgledala prekrasno ampak je trajalo celo večnost, da se je naložila? Čeprav so bile slike krasne, so bile razmetane in ti jih na telefonu ni pravilno prikazalo? Točno o tem ti govorim – tega nočeš. Idealno je seveda, da sta oba elementa z roko v roki. Ampak v prvi vrsti glej na uporabnost spletne strani.

Postavitev strani

V prispevku Stil knjižnega bloga (izbira teme + nasveti) sem že izpostavila pomembnost prilagojenosti za mobilne naprave, zakaj čista črna ni dobra za besedila spletnih strani in kakšna je dobra velikost pisav. Tukaj se ne bom ponavljala, zato skoči kar tja, poleg vsega tega boš izvedel še cel kup drugih uporabnih reči.

Priporočam ti, da iskalnik po spletni strani postaviš nekam na vrh spletne strani. Dobro je, da je v glavi, saj ga tam obiskovalci najprej opazijo. Dobro mesto pa je tudi na vrhu stranske vrstice.

Preklopi s http v https (SSL). Bralci bodo tvoji strani bolj zaupali, Google pa ti bo dal še nekaj dodatnih točk in na rezultatih iskanja se boš prikazal še višje. Meni je SSL brezplačno uredil ponudnik gostovanja SiteGround. Več o njem pa preberi v tej objavi, kjer povem kaj vse mi še nudijo.

Slikam dodaj nadomestno besedilo (alt tag), ki se bo prikazalo v primeru, da se slika ne naloži. Prav tako pa na ta način Google poveš kaj slika predstavlja in jo tako optimiziraš.

Naredi raziskavo ključnih besed in ugotovi kaj ljudi zanima in kaj iščejo. Nato pa to uporabi in napiši prispevke na to temo. Pomagaš si lahko z Google načrtovalnik ključnih besed. Za uporabo brezplačnega orodja si moraš narediti Ads račun.

Spremljaj Google Analytics in optimiziraj svojo vsebino glede na statistične podatke. Ugotoviš lahko kaj bralce zanima in napišeš več podobnih vsebin. O Google Analitics sem več povedala v vodiču štiri: Blog nasveti pred objavo (seznam opravil).

Ostalo

Že prej sem omenila, da si naredi seznam objav in razpored objavljanja. Uporabljaš lahko Google koledar, fizični koledar ali uporabiš katerega izmed orodij: Asana, Trello, Airtable … Marsikdo izredno pohvali Trello, a sama uporabljam Asano in sem nad njo res navdušena.

Prispevke najverjetneje pišeš v samoti in tišini, da se lahko osredotočiš. A nikar ne pozabi na komunikacijo. Poveži se z drugimi knjižnimi blogerji (katere spremljam jaz izveš tu) in se medsebojno podpri.

Družbena omrežja so izredno popularna in najverjetneje si že razmišljal, da bi si naredil knjižni profil. Super ideja, pazi le, da si jih ne boš ustvaril preveč. Najprej si izberi enega (priporočam Instagram) in se mu posveti, šele čez čas dodaj novo omrežje. Več o knjižnih profilih tukaj.

Ne ponavljaj za drugimi ampak bodi original. Piši na svoj način in o tistem kar te zanima. V skupnost knjižnih blogerjev prinesi svež veter in povej kaj si zares misliš o knjigi, ki si jo nazadnje prebral.

Če si želiš brezplačne knjige, jih lahko najdeš na strani NetGalley. Sama jo uporabljam že več let. Knjige mogoče niso izredno popularne, v večini primerov so tik pred izdajo – stran ponuja ARC (advanced readers copy).

Začni graditi seznam naročnikov na tvoje novičke. Ljudje smo pozabljivi in čeprav bo tvoj knjižni blog marsikoga pritegnil, bo pozabil nanj. Takšno je pač življenje. Če si zgradiš seznam naročnikov jih lahko vedno obvestiš o novih objavah in najverjetneje bodo tega veseli. A v formi, kjer se lahko naročijo, jasno povej kaj lahko pričakujejo.

Toliko o nasvetih za knjižni blog, ki jih je dobro poznati. Še več pa se jih skriva v ostalih objavah iz serije.

Omenila sem knjižne profile na družbenih omrežjih in naslednjič bova več rekla ravno na to temo. Spoznal boš kaj je bookstagram skupnost in kako se ji pridružiti.


Seznam vodičev v seriji: Želiš postati knjižni bloger?

 1. Kaj je knjižni blog + izbira imena
 2. Kako začeti literarni blog: tehnične podrobnosti
 3. Stil knjižnega bloga (izbira teme + nasveti)
 4. Blog nasveti pred objavo (seznam opravil)
 5. Kje dobiti brezplačne fotografije? – knjižne slike za blog
 6. Knjižni blog – triki in nasveti
 7. Knjižni profil na Instagramu (kako začeti + nasveti)
 8. Urejanje fotografij (blog in bookstagram)

author-sign

Leave A Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberi tudi: