Sedmi vodič v seriji: Želiš postati knjižni bloger?

Knjižni profili na Instagramu so izredno popularni in v zadnjih nekaj letih smo tudi Slovenci dobili knjižno skupnost. Sicer smo res majhni a vsak dan se nam pridruži kdo nov.

Če si knjižni bloger ti močno priporočam, da si ustvariš profil na Instagramu. Tam boš spoznal druge knjigoljubce, se z njimi povezal, odkril nove super knjige in prijatelje.

V objavi boš na začetku spoznal kaj je bookstagram, nekaj slovenskih profilov, nato si ga boš ustvaril in uredila. Na koncu sem dodala splošne nasvete in nasvete iz prve roke, ki jih drugi ne želijo razkriti.

Kaj je knjižni profil, bookstagram, hastag, story, template?

Knjižni profil je profil namenjen knjigam. Tisti, ki jih imamo (@pesem_ptic) tam govorimo o knjigah, ki jih trenutno beremo, si svetujemo in razpravljamo.

Bookstagram je skupnost ljubiteljev branja na Instagramu. Lahko pa svoje knjižne fotografije označiš tudi z uradnih hastagom #bookstagram.

Hastag je značka s katero opremiš sliko, da jo drugi lažje najdejo v iskalniku.

Story je slika, ki jo objaviš na profilu in je vidna zgolj 24 ur. Slika je v razmerju 9:16 (1080px x 1920px).

Template oz. predloge so lično oblikovane slike (grafika in besedilo), ki jih lahko dokončaš in deliš z ostali. So kot zabavni delovni listi s katerimi lahko v nekaj sekundah poveš kaj si si mislil o določeni knjigi, kaj bereš, kakšne navade imaš… Sama sem jih ustvarila že kar nekaj: moje knjižne predloge. Med naročnike na novičke večkrat katerega tudi podarim (najboljša resolucija) → če se želiš naročiti izpolni formo na koncu te objave 🙂

Krasni slovenski knjižni profili, ki jim sledim:

Za lažjo predstavo kaj bookstagram pravzaprav je, sem ti pripravila seznam petih knjižnih profilov, ki so mi všeč (so v naključnem vrstnem redu).

Spremljaš lahko tudi mene @pesem_ptic

Si pripravljen, da skupaj ustvariva knjižni profil?

Izberi ime

Ime je zelo pomembno, saj je to prvo kaj bodo ostali na tvojem profilu prebrali. Na nek način povzema kdo si. Če si knjižni bloger potem uporabi isto poimenovanje kot pri blogu. Tvoji bralci te bodo lažje našli.

Predlagam, da uporabiš ime, ki je povezano s knjigami. Ne ponovi moje napake (@pesem_ptic). Veliko težje mi je bilo, da so me ljudje našli, saj ni takoj jasno, da govorim o knjigah.

Zakaj nisem upoštevala svojega nasveta?

Blog sem si ustvarila dobri dve leti pred Instagram profilom in hja, takrat se mi je ime zdelo dobra ideja.

Nekaj predlogovKljučne besede za inspiracijo
ime.bere (Neja.bere)tvoje ime
ime_rada_bere (Neja_rada_bere)knjige, branje
knjigoljubkaIme (KnjigoljubkaNeja)knjigoljubka, knjižničarka
izgubljena.med.knjigamimed vrsticami
ljubitelj-žanr (ljubitelj-fantazije)žanri, ki jih rad bereš

Več o izbiri imena glede na tvojo nišo sva govorila tukaj: Kaj je knjižni blog + izbira imena.

Nasveti – izbira imena

 • preveri ali ni ime mogoče zaščiteno
 • ime naj bo kratko a sladko
 • naj te opiše

Ustvari si Instagram profil

 1. Na telefon si naloži aplikacijo Instagram ALI na računalniku obišči stran: Instagram – ustvari račun
 2. Vpiši svoje podatke

Nasvet: ustvari si Business profil

Business profil je super saj dobiš vpogled v statistiko. Izveš katere objave so ljudem všeč in pa tudi optimalne čase za objavljanje. Spremljaš lahko rast svojega profila itd.

 1. Na Instagramu pojdi na svoj profil
 2. desno zgoraj klikni tri črte
 3. desno spodaj izberi: Settings (nastavitve)
 4. Klikni Account (račun)
 5. Čisto spodaj boš imel z modro ponujeno možnost, da si ustvariš business račun
 6. Sledi navodilom skozi vodič

Instagram račun boš moral povezati s svojim Facebook računom a brez skrbi, nič se ne bo kar samo od sebe objavljalo ali kaj podobnega.

Naloži naslovno fotografijo

Izberi sliko, ki povzame tvoj profil. Lahko uporabiš sliko knjige ali pa objaviš sliko, kjer se te vidi. Vse je odvisno od tega kaj želiš. Slika kjer pokažeš obraz je vsekakor bolj osebna in res ti je ni treba objaviti.

Lahko pa objaviš tudi svoj logo. Super grafike najdeš tukaj: Freepik (bodi pozoren na avtorske pravice), urediš pa jih lahko tukaj Canva.

Uredi bio

To je kratko besedilo, kjer se predstaviš.

– Povej svoje pravo ime, da te ljudje spoznajo.
– Že na samem začetku izpostavi kaj je osrednja tema tvojega profila – so to zgolj knjižne slike, recenzije ali kaj tretjega
– Razkrij kakšno zanimivost. Rad izvajaš yogo → uporabi #yoga, si ljubitelj psov → #doglover
– Uporabi emoje yoga → 🧘 , ljubitelj psov → 🐕

Naloži prvo fotografijo

Sedaj si uspešno ustvaril svoj knjižni profil. JUPI!

Prva slika ki jo boš naložil naj bo v tvojem stilu, potrudi se in naj se ti nikamor ne mudi. V prihodnji objavi ti bom pokazala kako sama urejam fotografije in kot vedno pričakuj poln koš uporabnih nasvetov.

Ker šele začenjaš ti predlagam, da se v objavi predstaviš. Takole zgleda moja čisto prva objava:

Ostali nasveti

Uporabljaj # (hastage), vendar ne pretiravaj. Četudi Instagram dovoljuje, da jih dodaš do 30, jih je polovica (15) že popolnoma dovolj. Dodaš jih lahko na koncu objave ali pa v prvem komentarju. Oboje je veljavno.

Dodaj povezavo na blog. Instagram uporablja več kot bilijon ljudi in verjemi nekateri od teh te bodo našli. Kot knjižni bloger seveda želiš, da skočijo na tvoj blog.

Objavljaj redno in komuniciraj z ostalimi bralci. Včasih je veljalo, da moraš objavljati vsaki dan, da te Instagram vzljubi (algoritem), sedaj pa se že govori, da teh profilov ne preferira več. Ne glede na to: objavljaj redno. Ni ti potrebno objavljati vsak drugi dan, a nikar ne bodi neaktivem več mesecev.

Ne sledi kar vsem. Sledi profilom, ki so ti všeč in nikar (res nikdar!) ne sledi samo zato, da bi opozoril nase nato pa to osebo izbrišeš iz seznama profilov, ki jim slediš.

Številke niso vse! Seveda je lepo, ko ti ljudje sledijo in vidiš, da jim je tvoja vsebina všeč. Navsezadnje se zanjo trudiš. Jaz sem vedno vesela, ko mi kdo nov všečka fotografijo ali se celo odloči, da mi bo sledil in nikakor ne verjamem ljudem, ki pravijo da jim je za to vseeno. Če imaš javen profil je pač tako, da želiš biti viden. Včasih je res držalo, da več všečkov kot imaš boljši si. Sedaj pa je pomembnejši odziv, ki ga dobiš na objave.

Ne pridružuj se follow trainom – to so nekakšni vlakci, kjer vsak naslednji profil sledi profilom od prej. Ne le, da ti bo Instagram profil začasno skril, ljudje ki ti bodo sledili na ta način niso tvoja ciljna publika. Verjetno pa tudi sam ne želiš na svoji domači strani gledati popolnoma naključne slike.

Instagram predstavi na blogu. Predstavi ga kot galerijo, obiskovalci lahko takoj vidijo slike in če jim bodo všeč bodo odklikali vse do tvojega profila. Priporočam ti, da uporabiš vtičnik. Sama uporabljam BlossomThemes Social Feed, ampak mi zadnje čase nekaj nagaja, tako da ga ne priporočam.

Ne pridruži se skupinam, kjer si osebe medsebojno lajkajo in komentirajo slik. Sama profile, ki delujejo na ta način izbrišem. Če jim je res toliko do sledilcev, potem niso ljudje, ki bi jim rada sledila. Verjemi, da nisem edina. Ravno pred kratkim sem se v privat pogovarjala s kar nekaj istomislečimi. Bodi original. Avtentičnost nad vse!

Nasveti iz prve roke

Predlogi #

angleški: #bookstagram #igreads #instabook #readersofinstagram #bookcommunity #bookblog #bookblogger #reading #amreading #books #bibliophile #booklover #bookaddict #bookishgirl #bookjunkie #alwaysreading #lovetoread #bookalicious #coverlove #openbook #booksbooksbooks #loveforbooks #romanceread #sloblogger #bookster

slovenski: #knjizniblog #berem #knjiga #knjiganadan #knjigoljub #knjiznimolj #radiberemo #slovenijabere #knjigesozakon #knjigoljubka #kaj brati #beremoskupaj #dobrezgodbe #bralninamig #knjizevnost #radaberem #trenutnobranje #minirecenzija #trenutnoberem #strastnabralka #knjigomanija #lepe knjige #beremo #branjejepotovanje #sloknjige #knjizevnost #knjigstagram

#beremnapoti – če posnameš fotografijo, ko si s knjigo na poti. Od super destinacij do čakalnic in vožnje na avtobusu, lahko uporabiš moj hastag. Uporabiš ga lahko tudi na story objavah. Slike, ki jih dodate v galerijo #beremnapoti vedno rada delim dalje.

Najboljši časi za objavljanje

Poglej na Instagram statistiko (imeti moraš Business račun). Enostavno klikni na svoj profil in izberi gumb insights. Ker pa vem, da šele začenjaš žal ne boš mogel videti statistike. S tabo delim svojo statistiko (julij 2020):

DANURA
ponedeljek20.00
torek15.00
sreda18.00
četrtek13.00
petek18.00
sobota17.00
nedelja19.00

Pa sva prišla do konca še enega vodiča. Upam, da sem ti odgovorila na vsa vprašanja, če je še kaj nejasnega mi lahko napišeš v komentar spodaj.

Več o urejanju fotografij in kako sama skrbim za stilski izgled bloga pa v objavi: Urejanje fotografij za knjižni blog in bookstagram pa prihodnjič.


Seznam vodičev v seriji: Želiš postati knjižni bloger?

 1. Kaj je knjižni blog + izbira imena
 2. Kako začeti literarni blog: tehnične podrobnosti
 3. Stil knjižnega bloga (izbira teme + nasveti)
 4. Blog nasveti pred objavo (seznam opravil)
 5. Kje dobiti brezplačne fotografije? – knjižne slike za blog
 6. Knjižni blog – triki in nasveti
 7. Knjižni profil na Instagramu (kako začeti + nasveti)
 8. Urejanje fotografij (blog in bookstagram)

author-sign

Leave A Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberi tudi: