Tretji vodič v seriji: Želiš postati knjižni bloger?

Stil bloga spada pod tehnično ureditev s katero sva pričela že v prejšnji objavi. Da ponovim: zaenkrat sva si izbrala ime, se odločila ali bova v knjižni blog investirala in na podlagi tega izbrala platformo oz. v plačljivem primeru domeno in gostovanje.

Tokrat pa bova malo več rekla o vizualni podobi ali na kratko stilu. Govorila bova o izbiri primerne teme za tvoj literarni blog, kako razviti osebni stil, kaj sestavlja barvno paleto in še veliko več

Najpomembneje pri stilu bloga je, da se ujema s celotnim stilom, ki si si ga zamislil. Se spomniš, ko si določal svojo nišo in razmišljal kaj te dela posebnega? Iz predala potegni seznam, ki si ga naredi takrat. Skozi ključne besede poskušaj ugotoviti kdo si in kako bi to pokazal na blogu.

Si zgovoren in vedno nasmejan → uporabi barve

barve (živahne) - stil bloga

Boš na blogu v večini pisal o romantičnih knjigah → uporabi toplejše odtenke barv

rdeči odtenki - stil bloga

Vizualna podoba naj odraža tvojo osebnost in naravo bloga. Naj bo več kot le vizualen aspekt. V popolnem svetu bi bil stil bloga dopolnitev tvojega bloga in ne razred zase.

Tema knjižnega bloga (stil bloga)

Tema je zbirka predlog, ki se uporabljajo za določitev videza in prikaza spletne strani. Po domače: tema določi postavitev elementov na strani.

Nekatere teme so na voljo v platformi, ki jo uporabljamo. Se spomniš kako sva govorila o primerjavi brezplačnega in plačljivega bloga? No, tam sem omenila, da imaš z plačljivim veliko več možnosti prilagajanja.

Na brezplačnem blogu si lahko izbereš temo in urediš barve ter pisave. Pri izbiri teme za brezplačen blog (ne govorim o brezplačnih temah, ampak blogu za katerega si zakupil gostovanje) bodi pozoren, da ti stilsko ustreza. Poudarek naj bo na postavitvi elementov. Barve in slike lahko spremeniš kasneje.

Na plačljivem blogu (tisti pri katerem si zakupil gostovanje) imaš občutno večje število tem med katerimi lahko izbiraš.

Bodi pozoren na:

 • tema se hitro naloži
 • je prilagojena za mobilne naprave
 • je SEO prijazna
 • ima vse elemente, ki jih želiš ( v primeru, da imaš plačljiv blog preveri ali lahko dodatne funkcije dobiš z vtičniki)

Nasvet

1 – Vedno preveri preizkusno različico (ang: demo), da vidiš kako se tema odziva v akciji.

2 – Ko imaš preizkusno različico naloženo, klikni F12 in levo zgoraj izberi drugo okence → stran se ti bo prikazala, kakor da jo gledaš preko mobitela. Na ta način lahko hitro ugotoviš ali ti je všeč tudi mobilna verzija.

Večina uporabnikov bloge bere preko telefonov, zato poskrbi da bo blog lepo prikazan na mobilniku. Temu se pravilno reče mobile-first design, ki je tudi eden izmed faktorjev pri prikazovanju na Google.

Če mi ne verjameš: statistika za junij 2020 mi je povedala, da si je kar 70,5% vseh obiskovalcev moj blog ogledalo na mobilniku in 1,9% na tablici.
Še vedno omahuješ in želiš postaviti blog v prvi vrsti za namizni računalnik? Naj ti povem, da je Google objavil novico, da bodo od septembra 2020 spletne strani, ki so prilagojene za mobilne naprave, na rezultatih iskanja prikazane višje. Več o tem → članek

Kje najti zastonj teme?

 • v platformi sami. Primer: WordPress
 • na drugih spletnih straneh. Marsikateri oblikovalec spletnih strani ustvari nekaj brezplačnih tem in jih kot freebie (zastonj vsebina) podari svojim bralcem. Išči na Google: freebie blog theme
 • Pinterest

Kje iskati plačljive teme?

– na tej strani najdeš odlične ženstvene teme, ki bodo tvoj blog v hipu spremenile v profesionalnega: Hello You Designs
Envato Market
Template Monster

Teme – moji predlogi

Da ti olajšam delo sem malo pobrskala in izbrala 5 tem, za katere menim, da bi ti znale biti všeč.

Ashe – ne samo da je stilsko fantastična, še cel kup prilagoditvenih funkcij ima. Na voljo je tako v brezplačni verziji kot tudi plačljivi. Dobra novica – odlično je prilagojena za mobilne naprave.
Merida – brezplačna moderna tema, ki je malo bolj minimalistična. Ima krasno zgrajeno nogo in stran z blog objavami.
Kresida – brezplačna, lahkotna, urejena tema. Na voljo je tudi pro verzija.
Cali – tema, ki sem jo do nedavnega imela sama. Je brezplačna in super izgleda na mobitelih.
Swift – odzivna in moderna tema. Super izpostavitev objav. Oh in tudi ta je brezplačna.

Razvij unikaten osebni stil

Končno sva prišla do mojega najljubšega dela pri postavljanju spletne strani.

Osebni stil pri blogu je izredno pomemben. Ko te bo bralec prvič našel si ne bo zapomnil imena, no v večini primerov. Posledično te ne bo prepoznal, ko bo ponovno bral katero izmed tvojih objav. Če pa razviješ poseben stil po katerem boš prepoznan, se bo lažje spomnil nate.

Seveda pa gre tukaj v veliki meri tudi za estetsko podobo. V bralcu lahko vzbudiš določen občutek.

Primer: sama pišem na lahkoten način, te tikam in te nasploh obravnavam kot prijatelja. Moja svetla tema s pridihom nežnih barv tako občutek prijetnosti še vzpodbudi. Samo predstavljaj si, da bi imela rustikalen videz bloga in moderne fotografije. Hja, precej smešno bi zgledalo in nikakor ne bi dopolnjevalo mojega stila pisanja.

Barvna paleta

Večina ljudi je vizualnih tipov, a vseeno se ne obremenjuj preveč z njihovim mnenjem. Prav tako se požvižgaj na trende, ti pridejo in grejo. Izberi barve, ki odražajo naravo tvojega bloga, tiste ki so tebi všeč in za katere misliš, da bodo blogu dale dodatno vrednost. Če te zanima več o barvah in kaj te vzpodbudijo pri gledalcu: našla sem dober prispevek.

Izberi 5 barv: 2 glavni in 2-3 podporne

Glavni barvi: izberi eno močno barvo (ta bo osrednja barva tvojega bloga) in eno, ki prvo barvo dopolnjuje.

Podporne barve: ena izmed njih je črna (oziroma barva v katerem bo pisalo besedilo), svetla barva za ozadja elementov, nevtralna barva.

NASVETI

za črno barvo si nikar ne določi popolnoma črno, ampak se od nje odmakni za nekaj odtenkov. Tu ne gre toliko za vizualni aspekt, le besedilo se bo lažje bralo in oči te ne bodo začele boleti tako hitro. Super prispevek na to temo s slikami lahko prebereš tukaj. Raje uporabi #444444.
– na list papirja si napiši vse barve kot hex (primer: #d18f7f – temna kožna barva). Ko boš barvo v prihodnosti potreboval, ti bo seznam prihranil precej časa in živcev.

IDEJA
1) izberi sliko (ali dve), ki ti je res všeč in za katero misliš, da odraža podobo tvojega bloga
2) odpri jo v slikarju
3) s slike izberi barve (uporabi orodje za izbiranje barv)

Primer - izberi barve za blog (stil bloga)

Pisave

Izbrati si moraš pisavo naslovov in besedila.

Nasveti:

Pisave naj bodo enostavno berljive. Vem, da te mikajo krasne in zanimive pisave, ampak nič ni hujšega kot blog, kjer ne znaš prebrati naslovov objav.
Velikost naj bo ustrezna in dobro berljiva. Zaenkrat velja, da naj bi bila nekje med 16-18px. Predvsem bodi pozoren, da bo besedilo dovolj veliko na telefonu.

V veliko pomoč ti je lahko tale spletna stran, ki ti pomaga določiti pare, da ‘pašejo’ skupaj: FontPair

Vtičniki – za še boljši stil knjižnega bloga

Z vtičniki lahko dodatno nadgradiš svoj blog. Dodaš lahko posebne funkcije in elemente. *na platformi WordPress jih lahko uporabljaš če imaš plačljiv blog

A naj se ti nikamor ne mudi. To lahko narediš nekje proti koncu, ko že imaš izbrano temo in točno veš kaj želiš.

Priporočam ti, da si ne naložiš kar vsakega vtičnika, ki se ti zdi zanimiv. Nekateri niso dobro zgrajeni in lahko upočasnijo nalaganje tvoje strani – dejstvo je, da če se ne naloži v prvih 3 sekundah, večina uporabnikov zapusti stran.

Elementor

Brezplačen vtičnik, ki omogoča napredno urejanje spletne strani. Deluje na principu ‘povleci in spusti’ kar ti še dodatno olajša delo.

Za uporabo Elementorja moraš:
– imeti lastno domeno in zakupljeno gostovanje (WordPress.org)
– naloženo temo, ki podpira urejanje z Elementorjem

Teme, ki so odlične pri delu z Elementorjem:
– OceanWP
– Astra Theme
– Hestia Pro
– GeneratePress
– in še veliko več

Sama sem se igrala z Elementorjem pri temi OceanWP. Vse je teklo kot urica, a je precej časovno potratno. Prednost je vsekakor ta, da lahko blog urediš popolnoma po svoji meri.

Dobro je vedeti

Za na konec sem zbrala še nekaj uporabnih informacij, za katere menim, da ti bodo prišle prav.

Priporočam ti, da si pogledaš osnove HTML in CSS. To sta dva programska jezika. Sama sem pri postavitvi tega bloga uporabila veliko CSS kod, s katerimi sem blog uspela urediti v sedanjo podobo. Mogoče se ti sliši grozno dolgočasno oz. težko, da bi kaj podobnega počel tudi sam, a na spletu obstaja ogromno vodičev.

Če si želiš, da bi nekaj osnov povedala tukaj ( v sklopu vodiča) mi napiši v komentar 🙂

Eden izmed njih je tale prispevek v angleščini: Kako urediti knjižne blog objaveaimee, always

Stil bloga uspešno določen. Jupi!
Upam, da ti je bil prispevek v pomoč!

Se bereva spet prihodnjo soboto, ko bova pogledala seznam opravil, ki jih moraš narediti preden klikneš ‘objavi’.


Seznam vodičev v seriji: Želiš postati knjižni bloger?

 1. Kaj je knjižni blog + izbira imena
 2. Kako začeti literarni blog: tehnične podrobnosti
 3. Stil knjižnega bloga (izbira teme + nasveti)
 4. Blog nasveti pred objavo (seznam opravil)
 5. Kje dobiti brezplačne fotografije? – knjižne slike za blog
 6. Knjižni blog – triki in nasveti
 7. Knjižni profil na Instagramu (kako začeti + nasveti)
 8. Urejanje fotografij (blog in bookstagram)

author-sign

Leave A Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberi tudi: