Osmi vodič v seriji: Želiš postati knjižni bloger?

V prispevku bom govorila ne le o urejanju fotografij na splošno ampak ti bom razkrila, kako sama urejam svoj knjižni profil (@pesem_ptic) na Instagramu.

V kolikor želiš, da so na tvojem blogu in knjižnem profilu na Instagramu prekrasne fotografije beri dalje.

*slike urejam enako ne glede na to ali bo končna fotografija objavljena na blogu ali Instagramu. Razlika je le, da jih za blog malo osvetlim, saj mi jih tema avtomatično rahlo potemni – zaključek: na koncu so enake kot prej.

1. Posnemi fotografijo

Preden se podava v urejanje fotografij, mislim da je izredno pomembno da ti povem, kako sama posnamem slike. V kolikor ne želiš slikati oz. ti gre res slabo od rok in vseeno želiš profesionalne slike, lahko uporabiš brezplačne fotografije (več spodaj).

SLIKE POSNEMI SAM


Svetujem ti, da vedno uporabiš kamero. Sama uporabljam nekaj let star DSRL Nikon D5300 in objektiv, ki sem ga dobila s kamero. Če sem iskrena, veliko funkcij ne znam uporabljati, zato ti tehnično ne morem pomagati. A meni je predvsem všeč, da so slike res jasne in izostrene.

Seveda lahko uporabiš kar svoj telefon, ampak bodi pozoren, da bo resolucija dovolj dobra, da bodo slike primerne za objavo na blogu.

Nekaj nasvetov iz prve roke:
dnevna svetloba je tvoja prijateljica, ne le da bodo slike že same po sebi jasne, tudi urejanje bo veliko lažje. Kljub vsemu pa se izogibaj direktne sončne svetlobe
ne uporabljaj bliskavice. Mislim, da tole ne potrebuje pojasnila.
– slike ročno izostri
slikaj v primernem programu. Moja kamera ima program hrana in to mi prihrani kar nekaj časa pri urejanju, saj so slike posnete v mojem stilu

UPORABI BREZPLAČNE FOTOGRAFIJE

Pri tem so ti lahko v pomoč strani kot so Pexels, Unsplash, Visualhunt… Gre za strani, kjer fotografi naložijo svoje slike in jih s tem dajo v skupno rabo. Angleško se jim reče free stock photo.
Vendar pozor – vedno preberi avtorske pravice. Včasih jih recimo ne smeš urejati.

Več na temo o profesionalnih brezplačnih fotografijah sva rekla že tukaj: Kje dobiti brezplačne fotografije?

2. Urejanje fotografij

Sama vsako sliko pred objavo uredim, saj so mi izredno všeč lepe slike in mi to hkrati predstavlja hobi. Vprašaj koga, ki mi je res blizu in povedal ti bo, da včasih za samo eno sliko porabim tudi 2 uri.

Tako je, sem perfekcionist. Obožujem estetske stvari, takšne lepe a ne preveč umetne. Zakaj ti to govorim? Ker ima vsak svoj stil in svoje preference. Vsi nasveti, ki jih bom podala tekom objave so popolnoma subjektivni in ustrezajo mojemu stilu.

Če so tudi tebi všeč svetle slike, umirjene barve potem mislim, da boš našel kar precej uporabnega. V kolikor to ni tvoj stil, vzemi nasvete z rezervo.

Pa začnimo!

APLIKACIJE in STRANI, KI JIH UPORABLJAM

 • Lightroom (brezplačna verzija)
 • Procreate (uporabljam za urejanje storijev za Instagram)
 • mojo app – ustvarjanje luštnih storijev
 • Squoosh – slike, ki jih objavim na blog tukaj kompresiram (zmanjšam velikost datoteke)

LIGHTROOM NASVETI

Spodaj sem naštela le nekaj pomembnejših ‘pravil’, ki se jih sama držim. Seveda je vsaka slika nekaj posebnega, zato ne obstaja univerzalnega recepta za lepe slike.

 • sliko za Instagram obreži 4×5
 • v kolikor želiš sliko osvetliti, ne pozabi na funkciji shadows in whites
 • v kolikor si slikal pri čudni svetlobi in je slika preveč oranžna → tint drsnik pomakni v levo
 • ne pozabi v zavihku color, urediti posamičnih barv – v kolikor je zaradi svetlobe katera preveč izstopajoča

Veliko ljudi obožuje predefinirane nastavitve za lightroom (preset), sama sem jih kar nekaj preizkusila ampak sama z njimi težko delam. Na eni sliki delujejo, drugo pa naredijo grozno popačeno. Z njimi sem želela slike na svojem profilu poenotiti a izkazalo se je, da jih pred odmakne kot približa.
Uporabljam le enega, ki ga ima aplikacija vključenega brezplačno.

Skupaj urediva sliko

Nikakor se nisem mogla odločiti kakšno sliko bi uredila skupaj s tabo – takšno, ki je posneta v stanovanju ali takšno, ki je posneta zunaj. Na koncu sem se odločila, da ti bom pokazala kako sem uredila sliko, ki je na Instagramu dosegla največ ogledov.

-Najprej sem sliko naložila v brezplačno aplikacijo Lightroom, ki jo imam naloženo na telefonu.
– Sliko sem obrezala na 4×5
– Nato sem skočila na zavihek presets in pod color izbrala bright.
– Zatem sem pričela z urejanjem v zavihku light. Ker je slika v originalu temna, sem jo seveda želela osvetliti a je hkrati ne narediti popačene ali bog ne daj izgubiti te lepe barve jezera Jasna. Kaj sem torej naredila? Drsnike pri Shadows, Whites in Blacks sem pomaknila v desno, da sem sliko osvetlila. Drsnik highlight pa kar konkretno (-30) potisnila v levo, da slika ni delovala sprano.

In to je bilo vse.

V kolikor bi želela urediti posamično barvo, bi bil naslednji korak, da bi kliknila na zavihek color in se tam malo poigrala.

PREJ in POTEM

Uporabi drsnik (levo, desno) in preveri razliko.

3. Razvij svoj stil

Igraj se in preizkušaj različne stile. Če si želiš dobrih idej skoči kar na Instagram, preglej malo profile ostalih in bodi pozoren na to kako njihove slike izgledajo. Ko najdeš nekaj, kar ti je všeč naredi posnetek zaslona. Ne, ne govorim o kopiranju. Če me vsaj malo poznaš, potem veš da sem totalno nora na originalnost. Zato ti priporočam, da si te slike shraniš kot inspiracijo.

IDEJA: posnemi nekaj svojih slik in jih uredi na različne načine. S tem se boš ne le ogromno naučil ampak boš odkril tudi svoj stil. Opazil boš, kakšno urejanje naredi tvoje slike najlepše.

Primeri:

Spodaj sem zbrala nekaj primerov knjižnih profilov na Instagramu. Kot lahko vidiš ima vsak svoj stil, čeprav so vsi knjižni profili.

p.s. Hvala puncam za dovoljenje. Vse imajo prav luštne profile in priporočam, da jih prečekiraš 🙂

4. Kako sama skrbim na stilski izgled bloga in bookstagrama?

Za začetek naj ti povem, da me fotografija, obdelava fotografij in njihovo urejanje že od nekdaj zanima. Pogledala sem si precej filmčkov, video vsebin z nasveti in prebrala na gore člankov, prispevkov in celo knjig.

A največ sem se naučila, ko sem zavihala rokave. Četudi imaš vse znanje na svetu, ti to pri urejanju ne bo prav nič koristilo, če ne boš urejal. V kolikor si perfekcionist in želiš, da so tvoje slike kar se da popolne (mimogrede: pozdravljen v klub) naj ti dam nasvet: do ‘popolnosti’ lahko prideš le če boš vadil.

Sama sem imela ogromno urejenih slik a moj blog in Instagram sta samevala. Dovoli si, da rasteš in predvsem objavi tisto sliko, čeprav ni točno takšna kot bi želel. Na koncu boš pogledal nazaj in videl, kako se je tvoj stil počasi razvijal.

Stil mojih slik

Smiselno je, da se fotografije na blogu stilsko ujemajo. Ravno iz tega razloga je smiselno, da se tvoje slike ujemajo tudi na Instagramu. V kolikor želiš, da bo tvoj celoten Instagram več kot le kup slik, ki se ne ujemajo. Ti priporočam, da si neobjavljene slike vnaprej razporediš, da zgledajo lepo.

V ta namen jaz uporabljam aplikacijo A Color Story. Pokaže ti zadnjih 30 slik, ki si jih že objavil nato pa lahko dodaš nove slike in jih razporediš, da dobro zgledajo skupaj. Sama aplikacijo uporabljam bolj kot shranjevanje slik in

Zaenkrat je to vse, kar imam za povedati na temo urejanja fotografij. V komentarju pa mi povej ali želiš, da posnamem kratek vodič, kjer lahko ‘v živo’ vidiš moj proces?


Seznam vodičev v seriji: Želiš postati knjižni bloger?

 1. Kaj je knjižni blog + izbira imena
 2. Kako začeti literarni blog: tehnične podrobnosti
 3. Stil knjižnega bloga (izbira teme + nasveti)
 4. Blog nasveti pred objavo (seznam opravil)
 5. Kje dobiti brezplačne fotografije? – knjižne slike za blog
 6. Knjižni blog – triki in nasveti
 7. Knjižni profil na Instagramu (kako začeti + nasveti)
 8. Urejanje fotografij (blog in bookstagram)

author-sign

Leave A Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberi tudi: